Akuariumet me shkëmbinj koralorë- Arti dhe Shkenca e kombinuar

Category: Akuaristika | Tags: #  

Limiti i vetëm është ajo që mund të imagjinoni.

Praktika e krijimit të akuariumeve si natyrë njihet si aquascaping. Aquascaping jo vetëm që përdor natyrën dhe përbërjen artistike, por edhe shkencën, biologjinë dhe kiminë e ujit. Kjo marrëdhënie e thellë midis natyrës, dizajnit artistik dhe shkencës lidhet për të formuar peizazhe të bukura ujore të përsosura për çdo shtëpi.

Shkenca e akuariumit ka evoluar shumë në dekadat e fundit. Filloi nga një studiues pionier i etur dhe Walter Adey ndërtoi rezervuarin e parë kërkimor në fund të vitit 1970. Qëllimi i tij ishte të ndërtonte një rezervuar që do të bënte të mundur monitorimin dhe eksperimentimin në një ekosistem me shkëmbinj koralorë në laborator.

Tanket eksperimentale ofrojnë sot vlera të pamatshme për komunitetin shkencor, veçanërisht si studiues dhe ambientalistë që punojnë në këtë fushë.

Ndërgjegjësimi për shkëmbinjtë koralorë është më shumë se kurrë i rëndësishëm sot, sepse shërben si një thirrje për veprim për konsumatorët, bizneset dhe organizatat që të reflektojnë mbi ekosistemin delikat të shkëmbinjve koralorë të oqeanit tonë.

Dy kategoritë kryesore janë:

– Akuariumet me ujë të ëmbël
– Akuariumet me ujë të kripur

shpesh bëhen imitime të mjediseve oqeanike.

Llojet më artistike të akuariumeve përdorin elementë natyrorë për të krijuar një peizazh ujor. Në mungesë të dekorimeve artificiale, këto akuariume natyrale i duken mjedisit tonë si një burim frymëzimi. Pavarësisht nëse është një xhungël nënujore e Amazonës, formacionet shkëmbore “Iwagumi” të stilit japonez ose një shkëmb koral tropikal, zotërimi i një vepre arti të gjallë në shtëpinë tuaj nuk ka qenë kurrë më e lehtë dhe më emocionuese!

Cilësia e ujit është shumë e rëndësishme pasi cilësia e dobët e ujit mund të ndikojë në shëndetin dhe rritjen e peshkut. Është e rëndësishme që fermerët t’i kushtojnë vëmendje faktorëve kimikë dhe fizikë të ujit.

pH është një masë e përqendrimit të joneve të hidrogjenit në ujin tuaj. Një pH neutral është 7; shumica e peshqve mund të jetojnë në një interval të përgjithshëm midis 6 dhe 8. Mbajtja e qëndrueshme e pH dhe në intervalet optimale redukton stresin tek peshqit dhe kafshët ujore, duke i ndihmuar ata t’i rezistojnë sëmundjeve dhe të tolerojnë faktorë të tjerë stresues. Ruajtja e një pH ideal mund të përmirësojë gjithashtu në mënyrë dramatike rritjen, sjelljen dhe pamjen e përgjithshme.

pH

Mbajtja e pH tek akuariumi tuaj të qëndrueshme dhe në intervalet optimale redukton stresin mbi peshqit tuaj, duke i ndihmuar ata t’i rezistojnë sëmundjeve dhe të tolerojnë faktorë të tjerë stresues.

HI780

Checker pH
Marine

Intervali:
6.3 në 8.6 pH

Testues
që përputhet në xhepin tuaj

Kthejeni telefonin tuaj në
një Matës pH Profesional

HI98103

Testues pH me rezolucion 0.1 pH
Checker®

Merrni matje të sakta dhe të besueshme me testuesit tanë portativë kudo që shkoni.

HI9810422

Testues pH
HALO2 për testim në terren

Matjet e pH të klasës laboratorike janë të thjeshta dhe të përshtatshme me një testues me valë Bluetooth®5.0 të lidhur me pajisjen tuaj Apple ose Android.

HI9810422 Testues pH me Wireless HALO2 për terren

Testuesi ynë i pH në terren HALO2 Wireless ka një trup të qëndrueshëm PEI dhe një llambë sensori sferike, perfekte për përdorim në terren.

 • Open-source Bluetooth lejon integrim të lehtë në sistemet aktuale të regjistrimit të të dhënave
 • IP65mbrojtje rezistente ndaj ujit
 • E pajisur me gjithçka që ju nevojitet për testim të suksesshëm menjëherë

Alkaliniteti matet si karbonat, që zakonisht shkruhet si dKH. Kritik për mjediset detare, alkaliniteti jo vetëm që siguron jonin karbonat të nevojshëm për rigjenerimin skeletor të karbonatit të kalciumit të shkëmbinjve koralorë, por gjithashtu vepron si një bufer pH kundër ndryshimeve të mëdha në aciditet. I projektuar si një alternativë më e saktë ndaj kiteve të testimit kimik, HI772 ofron rezultate të shpejta dhe të sakta në disa hapa të thjeshtë.

Alkaliniteti

Pavarësisht nëse jeni duke e mirëmbajtur rezervuarin tuaj kryesor të shkëmbinjve ose jeni duke u përpjekur t’i jepni rezervuarit tuaj dozën e duhur të kalciumit, Linja jonë Detare e bën testimin e rezervuarit tuaj shumë më të lehtë.

HI772

Alkaliniteti i ujërave të kripura
kolorimetër (dKH)
Checker

Intervali: 0.0 në 20.0 dKH

HI755

Kolorimetri i alkalinitetit të ujit të kripur (ppm)
Checker

Intervali: 0 në 300 ppm CaCO3

I nevojshëm për zhvillimin e skeleteve të karbonatit të kalciumit të shkëmbinjve koralorë, kalciumi është një komponent thelbësor i ujërave detare.

Kalciumi

HI758

Kalciumi tek uji i kripur
checker

Intervali: 200 në 600 ppm

Nitrati është një nënprodukt i ciklit të Azotit. Sasitë e tepërta të nitrateve nxisin rritjen e organizmave të padëshiruar duke përfshirë algat dhe dinoflagelatet.

Nitrate

HI781

Nitratet tek uji i kripur
Low Range

Intervali: 0.00 në 5.00 ppm
(si NO3-); 0.0 në 50.0 ppm
(llogaritet) duke përdorur hollimin

HI782

Nitratet
High Range Checker HC

Intervali: 0.0 në 75.0 ppm (si NO3-)

Nitrifikimi është oksidimi biologjik i amoniakut (jon amoniumi) në nitrit i ndjekur nga oksidimi i nitriteve në nitrate. Hapi i parë i këtij procesi me 2 hapa kryhet duke nitrifikuar bakteret. Gjatë këtij procesi të shpejtë, nivelet e amonit bien ndërsa nivelet e nitriteve rriten. Meqenëse nitriti është po aq i dëmshëm sa amoniaku, nivelet e nitriteve duhet të mbahen në nivele optimale. Një mjedis duhet të jetë në gjendje të mbajë nivelet e nitriteve të ulëta.

Nitritet

HI764

Uji i kripur
Ultra Low Range
Nitrite checker

Intervali: 0 në 200 ppb

Testimi për fosfatet është praktikë standarde për mjedisin me ujë të kripur dhe ofron një pasqyrë të vlefshme për kiminë tuaj të ujit për të ndihmuar në sigurimin e shëndetit afatgjatë të koraleve. Fosfatet janë një nga format e shumta të përbërjeve të fosforit që gjenden në ujërat detare. Nivelet e tepërta të fosfatit mund të parandalojnë kalcifikimin, formimin e skeletit dhe rritjen e shumë llojeve të koraleve. Përveç kësaj, nivelet e larta të fosfatit mund të shkaktojnë rritje të ekzagjenuar të algave. Kjo mund të bëhet problematike sepse algat shpesh konkurrojnë organizmat për dritë, lëndë ushqyese dhe hapësirë, duke rrezikuar ekuilibrin dhe shëndetin afatgjatë.

Fosfatet

HI774

Marine Fosfatet
Ultra Low Range
Checker

Intervali: 0.00 në 90 ppm

NEW Marine Checkers!

Jemi të entuziazmuar të mirëpresim jo 1, por 2 Checkers® të RINJ në familjen tonë Marine Checker®!

Marine Magnesium Checker® & Marine Amonia Checker®

Të projektuar për të përcaktuar saktë dhe shpejt nivelin e magnezit në mostrat detare (ujore të kripura).

HI783

Marine Magnesium
Checker® HC

Magnezi

Parametër jetik në mjediset me ujë të kripur pasi lejon që kalciumi dhe karbonati të jenë të disponueshëm për koralet dhe jovertebrorët.

Të projektuar për të përcaktuar saktë dhe shpejt nivelin e amoniakut në mostrat detare (ujore të kripura).

HI784

Marine Amonia
Checker® HC

Amoniaku

Amoniaku gjendet natyrshëm si pjesë e ciklit të azotit të një rezervuari pasi organizmat e akuariumit e prodhojnë atë si mbetje. Në një rezervuar të ekuilibruar, shumica e amoniakut konsumohet nga bakteret dhe cikli i azotit vazhdon. Kur është jashtë ekuilibrit, toksiciteti i amoniakut mund të shkaktoj probleme. Është e rëndësishme të monitorohen nivelet e amoniakut për t’u siguruar që ato të mbeten të qëndrueshme dhe të ulëta.

Hiqni supozimet
që mund të keni.

Monitorimi i kripësisë së ujit artificial të detit është thelbësor për të mos krijuar ujë të kripur me një nivel të papërshtatshëm kripësie, pasi mund të stresojë jetën detare.

Kripësia

HI96822

Refraktometër Dixhital
për analizimin e ujit të detit

HI96822 ofron një mënyrë të thjeshtë për të përcaktuar sasinë e përqendrimit të lëndëve të ngurta të tretura në akuariumin tuaj me ujë të kripur – një matje që mund të ndikojë në shëndetin e peshkut tuaj. Duhet vetëm një pajisje, një mostër e vogël dhe dy sekonda për të matur ujin tuaj të kripur.

HI98319

Testues Marine
për Kripshmërinë

Mjet i avancuar për akuaristët

I kryeni të gjitha matjet tuaja thelbësore në një pajisje!

HI97105

Marine Master Fotometër

Fotometër Multiparametrik Waterproof

– pH
– Alkaliniteti
– Kalciumi
– Nitratet
– Nitritet
– Niveli i Fosfateve

Fotometri HI97105 Marine Master kombinon saktësinë dhe lehtësinë e përdorimit në një dizajn të thjeshtë, portativ. Sistemi i avancuar optik ofron saktësi të cilësisë laboratorike ndërsa dizajni i tij miqësor për përdoruesit e bën atë fotometrin e përsosur për nevojat tuaja të testimit të cilësisë së ujit.

HI97105 është projektuar për të përcaktuar me saktësi pH, alkalinitetin, nivelin e kalciumit, nitrateve, nitriteve dhe fosfateve në aplikimet e biologjisë detare.

 • Nuk nevojitet kohë për ngrohje përpara se të bëni matje.
 • Modaliteti tutorial për udhëzime të thjeshta hap pas hapi.
 • CAL CheckTMfor verifikimi dhe kalibrimi i performancës.
*Çdo HI97105 furnizohet me: Kyveta për mostrën (2 copë), kapakë për kyvetat (2 copë.) Stopues plastikë (2 pcs.), Bateri alkaline: 1.5V AA (3 pcs.), Manuali me instruksione & certifikata e matësit.

Përmirësojeni kompletin tuaj Marine Master Fotometër (përfshini standardet CAL CheckTM) për opsionin më ekonomik për testim.

Çdo HI97105C furnizohet me:

 • Kyveta për mostrën (2 pcs.)
 • Kapakë për Kyvetat e Mostrës (2 pcs.)
 • Marine pH reagent, 30 mL (1 pc.)
 • Marine Alkaliniteti reagent, 30 mL (1 pc.)
 • Marine Kalciumi reagent A, 30 mL (1 pc.)
 • Marine Kalcium reagent B (reagent për 25 teste)
 • Marine Nitrate High Range (reagent për 25 teste)
 • Marine Nitrite Ultra Low Range (reagent për 25 teste)
 • Marine Fosfate Ultra Low Range(reagent për 25 teste)
 • 1 mL shiringë e shkallëzuar (2 copë.)
 • Minipipetë me majë (1 copë)
 • 3 ml pipetë Pasteur (2 copë.)
 • Bateri alkaline 1,5 V AA (3 copë)
 • Leckë për Fshirjen e Kuvetave
 • Gërshërë
 • Certifikata e cilësisë së instrumentit
 • Manuali i udhëzimeve

Autori:

Nives Vinceković Budor, mag.ing.chem.ing.

Sources: