Optimizimi i leximeve ORP për ujin e pishinës

Category: Pishinat | Tags:

Potenciali i Reduktimit - Oksidimit, i quajtur zakonisht ORP, është një tregues i kapacitetit të klorit për të eliminuar papastërtitë në ujin e pishinës.

Në vitin 1971, Organizata Botërore e Shëndetësisë vendosi ORP si një ekzaminim të standardizuar për trajtimin e ujit të pijshëm dhe është përdorur për më shumë se katër dekada për të përmirësuar pastërtinë e pishinës.

Ky parametër matet në milivolt dhe leximet e ORP në milivolt pozitiv lidhen me një gjendje oksiduese të ujit. Sa më i lartë të jetë leximi në milivoltit, atëherë aq më e lartë është fuqia oksiduese dhe dezinfektuese.

Niveli i ORP duhet të mbahet midis 700 mV dhe 750 mV për pishinat dhe spa-të.

Një rënie në ORP nënkupton një rritje të kërkesës për klor të shkaktuar nga futja e agjentëve reduktues ose ndotësve në ujë. Një rënie në ORP nënkupton fillimin e menjëhershëm të reaksioneve kimike. ORP konsiderohet si një tregues më i saktë i efektivitetit të dezinfektimit kur krahasohet me kontrollin amperometrik.

Ekzistojnë disa parametra dhe faktorë të zakonshëm të ujit që mund të ndikojnë në ORP. Këtu janë disa shembuj:

ORP dhe pH

Në nivele më të larta të pH, ORP zvogëlohet dhe bëhet e vështirë të ruhet mjaftueshëm potencial oksidimi, edhe me nivele të larta të klorit në ujë. Vlera ideale e pH për ujin e pishinave dhe spa-ve është midis 7,0 dhe 7,6.

ORP dhe Temperatura

Në nivele më të larta të temperaturës së ujit, aktiviteti rritet dhe kjo redukton ORP , zakonisht 10-15 mv për 10° rritje të temperaturës së ujit. Uji me temperaturë më të lartë mund të shkaktojë gjithashtu një rritje të lehtë të niveleve të pH. Drita e ndritshme e diellit gjithashtu redukton nivelet e klorit, dhe kështu edhe nivelet e ORP, edhe në pishina të stabilizuara.

ORP dhe acidi Cianurik

Acidi cianurik, i njohur gjithashtu si stabilizues, mbron klorin nga dielli duke kufizuar aktivitetin e tij. Ai gjithashtu shtyp aftësinë e tij për të dezinfektuar, duke e bërë klorin disi të ngadaltë. Kjo gjithashtu mund të matet me një reduktim të ORP, në prani të stabilizatorit. Për pishinat pa kërkesa më të larta për nivelet e acidit cianurik, rekomandohet një nivel më i vogël se 20 ppm.

Përqendrimi i klorit - Klori i lirë

Në varësi të nivelit të pH-it, klori do të jetë i pranishëm si acid hipokloror (HOCl), forma më efektive për dezinfektim, ose si jon hipoklorit më pak efektiv (OCl¯). Klori do të jetë i pranishëm në përqendrime më të mëdha si acid hipokloror nën pH 7.6; mbi këtë pH favorizohet hipokloriti. Klori gjithashtu mund të kombinohet me molekula të tjera të pranishme në ujë; kur kombinohet me amoniak, kloraminat formohen, të cilat janë praktikisht joefektive në dezinfektim dhe përgjegjëse për prodhimin e aromës së njohur dhe të pakëndshme të “klorit”.

Hanna Instruments ofron një sërë pajisjesh për t'ju ndihmuar në ruajtjen e higjienës së ujit të pishinës dhe matjen e vlerës së tij ORP.
Pavarësisht nëse preferoni kontrollues të automatizuar të procesit ose testues të thjeshtë dore, Hanna Instruments ofron mjetet që ju nevojiten për të siguruar not pa shqetësime dhe pushime të këndshme.

Keni nevojë për ndihmë?

Masni nivelet e pH dhe ORP direkt në pishinë!

HI981954

Pool Line Matës Multiparametrik portativ i papërshkueshëm nga uji pH/ORP/EC/temperatura

HI981954 i projektuar posaçërisht për të vlerësuar faktorët e rëndësishëm të cilësisë së ujit në pishina ose spa Kjo pajisje e avancuar përdor një sondë të vetme me sensorë të shumtë për të matur parametra të ndryshëm dhe për të paraqitur rezultatet në formatin e mëposhtëm:

 • pH
 • pH në mV
 • ORP
 • konduktiviteti (EC)
 • sasia totale e lëndëve të tretura (TDS)
 • kripshmëria
 • temperatura

Matësi ka një transduktor presioni të integruar për leximet e presionit barometrik.

 • Një sondë me pH/ORP, EC dhe sensorë të temperaturës të zëvendësueshëm në terren
 • Rangimi automatik për leximet EC dhe TDS
 • Shfaq deri në 11 matje në të njëjtën kohë

HI981914

Matës profesional portativ i papërshkueshëm nga uji pH/ORP/ISE

HI981914 është projektuar posaçërisht për të matur nivelet e pH dhe ORP tek pishinat
Është pajisje e avancuar e pajisur me funksionalitete të ndryshme, duke përfshirë elektrodën ekskluzive pH CAL Check të projektuar nga Hanna. Kjo veçori u mundëson përdoruesve të zbulojnë çështje të mundshme si nevoja për pastrimin e elektrodave dhe vlerësimi i përgjithshëm i shëndetit të elektrodës pH. Për më tepër, ky funksion mund të përdoret gjithashtu për të identifikuar problemet me sondat e procesit që përdorin një lidhës BNC.

 • Matjet e parametrave laboratorikë në një matës portativ
 • CAL Check diagnostikimi i avancuar i sondës
 • Mjetet për zgjidhjen e problemeve për mirëmbajtjen e sondave të procesit

HI991003

Matës portativ pH/pH-mV/ORP/Temperaturë i papërshkueshëm nga uji me Sensor Check™

HI991003 është një matës i vogël, i papërshkueshëm nga uji, portativ për matjen e pH, pH-mV, ORP dhe temperaturës. Ajo vjen me një kuti mbajtëse të qëndrueshme dhe një elektrodë speciale pH/ORP prej titani, e cila përfshin një sensor të integruar të temperaturës. Ky matës përfshin gjithashtu ekskluzivitetin tonë Sensor Check™, duke i lejuar përdoruesit të kontrollojnë statusin e elektrodës në çdo kohë. Matësi ka një ekran të madh LCD me dy nivele për shikim të lehtë të vlerave të pH, pH-mV, ORP, temperaturës dhe statusit. Funksionimi i njehsorit është i thjeshtë me vetëm dy butona. Për më tepër, HI991003 ka një jetëgjatësi të jashtëzakonshme baterie prej 1400 orësh përdorim të vazhdueshëm.

 • Kompensimi automatik i temperaturës
 • Kalibrimi automatik me dy pika
 • Waterproof

HI981214

Testues i kombinuar Pool Line PH/ORP/Temperatura

HI981214

Testues i kombinuar Pool Line PH/ORP/Temperatura

Matësi i pH/ORP është i aftë të masë pH dhe ORP tek një pishinë ose spa. Ky testues i lehtë, i papërshkueshëm nga uji ofron saktësi të lartë për matjen e pH, ORP dhe temperaturës në një matës të vetëm. Nuk ka më ndërrim mes matësve për matjet tuaja rutinë.

 • Waterproof
 • Elektrodë pH e zëvendësueshme
 • Kalibrim automatik

Mënyra më e lehtë për të arritur ujë të pastër në pishinë është me dozimin automatik të kimikateve.

Seritë BL12X

Pompat BL12X përdorin pompa peristaltike të integruara dhe një sondë me shumë parametra pH/ORP/Temp, për të rregulluar me saktësi nivelet e klorit dhe balancën e pH. Kjo krijon një sistem gjithëpërfshirës dhe kompakt të aftë për të matur, analizuar dhe administruar automatikisht kimikatet bazuar në parametrat e matur (pH/ORP). Si rezultat, cilësia e ujit monitorohet vazhdimisht dhe lehtësohet dozimi i saktë kimik.

BL122 • BL123

Kontrolluesit e pH/ORP me Cloud Connectivity

BL122 dhe BL123 janë projektuar posaçërisht për mbajtjen konsistente të pH dhe niveleve të dezinfektuesit në pishina ose spa. Ato ofrojnë një avantazh shtesë duke mundësuar lidhjen në distancë dhe aksesin e pajisjes përmes Hanna Cloud web app.
Këta kontrollues ofrohen në dy variante:

 • BL122 – Opsioni i parë është modeli inline, i cili lehtëson instalimin e drejtpërdrejtë të sondës dhe montimin e injektimit kimik në tubacionet para-ekzistuese.
 • BL123 – Përndryshe, ofrohet gjithashtu një version i montuar në panel me qelizë të rrjedhës anashkaluese. Qeliza e rrjedhës bypass lejon kalibrimin dhe mirëmbajtjen e përshtatshme të sondës pa pasur nevojë të fikni pompën e riqarkullimit.

BL120 • BL121

Kontrolluesit e pH/ORP me pompa të integruara pë furnizimin e kimikateve

Këta kontrollues pishinash janë një sistem i plotë i krijuar për të ruajtur cilësinë e ujit për dezinfektimin e pishinës dhe spa-ve.
Këta kontrollues janë të disponueshëm në dy konfigurime:

 • BL120 – Versioni bazë është modeli in-line i cili lejon instalimin e drejtpërdrejtë të sondës dhe pajisjeve të injektimit kimik në tubacionet ekzistuese.
 • BL121 – Ekziston gjithashtu një version i montuar në panel me një qelizë të rrjedhës anashkaluese. Qeliza e rrjedhës së anashkalimit lejon kalibrimin dhe mirëmbajtjen e sondës pa pasur nevojë të fikni pompën e riqarkullimit.

Seria PCA300

Analizues të klorit, pH, ORP dhe temperaturës

Seritë Hanna Instruments PCA310, PCA330 dhe PCA340 përbëhen nga analizues të kontrolluar me mikroprocesor të krijuar për monitorimin e përmbajtjes së klorit, pH, ORP dhe temperaturës.

Analizuesit përdorin metodën DPD Colorimetric për të përcaktuar me saktësi nivelet e klorit dhe për të siguruar matje të vazhdueshme të vlerave të pH, ORP dhe temperaturës.

 • 4 modele të disponueshme për monitorimin e niveleve të klorit, pH dhe ORP
 • Dy dalje të veçanta të sinjalit 0-20 ose 4-20 mA të përzgjedhur (vetëm PCA340)
 • Ndërfaqja miqësore për përdoruesit thjeshton konfigurimin dhe mirëmbajtjen

Siguria e pishinës: Udhëzimet për parametrat e ujit

Pothuajse çdo vend ka kërkesa higjienike për pishinat në legjislacionin e tij që pishinat publike duhet të ndjekin.

Këta parametra kanë një gamë shumë të ngushtë të lejuar dhe rekomandohet të kontrollohen automatikisht me matje shtesë të kryera me dorë.

Keni pyetje?

Kontaktoni një specialist teknik Hanna në info@hannainstruments.al ose duke përdorur format tonë të kontaktit.

SOURCES:

Do Traditional Measures of Water Quality in Swimming Pools and Spas Correspond with Beneficial Oxidation Reduction Potential? Public Health Rep.2009 Mar-Apr; 124(2): 255-261. doi: 10.1177/003335490912400213

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Regjistrohu në buletinin tonë