Prodhimi i panetones

Category: Ushqimi | Tags:
Panetone është një lloj buke e ëmbël italiane me origjinë nga Milano dhe zakonisht përgatitet për Krishtlindje në Evropë dhe në Amerikën Latine, Australi, Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.
Teknikisht, panetone nuk është një tortë, por një bukë me miell gruri, e përzier me një sasi të madhe vezësh, sheqeri dhe gjalpi, më pas shtohen disa fruta të thata (zakonisht rrush i thatë dhe agrume të ëmbëlsuara) dhe e pjekur në një temperaturë të ulët, zakonisht ka formë të rrumbullakët ose të gjatë. Një panetone e mirë është pak e ëmbël dhe ka një shije të këndshme.
Panetone prodhohet përmes disa proceseve. Prodhimi i brumit kryhet në disa faza.
  1. Brumi i parë mëmë i freskët: mielli shtohet në përzierjen e ujit dhe lihet të thahet për 4 – 6 orë në 20 – 24 °C.
  2. Brumi i dytë: brumit të parë i shtohet miell dhe ujë dhe thahet për 3 – 4 orë në 20 – 24 °C.
  3. Brumë i thartë i plotë: brumit të dytë i shtohet mielli dhe i shtohet uji i pasuar nga tharja për 18 – 36 orë në 15 – 18°C.
Pasi të ketë mbaruar prodhimi i brumit amë, do të ndodhë procesi i prodhimit të kekut.
1. Prodhimi i brumit të bardhë: brumi i plotë përzihet me miell gruri, ujë, gjalpë dhe sheqer dhe zihet për 6 – 8 orë në 25 – 27 °C.

2. Prodhimi i brumit të verdhë: përzierjes i shtohen më shumë miell, ujë, sheqer, gjalpë dhe vezë, pasuar nga një tharje e dytë për 3 – 4 orë në 20 – 24 °C.
3. Brumi i fundit: shtohet mielli i grurit dhe uji së bashku me rrushin e thatë dhe frutat e ëmbëlsuar.

4. Ndarja: i gjithë brumi ndahet në copa të barabarta dhe lihet të vijë për 6 – 8 orë në 28 – 30 °C.

5. Formimi: copat vendosen në forma letre për tharjen përfundimtare në 30 °C për 6 – 8 orë.

6. Pjekja: brumi i panetone piqen në 175 – 185°C për 48-50 min. 7. Ftohja

8. Paketimi
Gjatë fermentimit të panetones, temperatura dhe vlera e pH janë më të rëndësishmet.
pH është një nga faktorët që ndikon në kushtet e mbijetesës së mikroorganizmave.
Nëse pH ndryshon, kështu do të ndryshojnë edhe llojet e mikroorganizmave që mund të rriten në atë mjedis. Vlera e pH për panetonet duhet të variojë ndërmjet 3.8-5.5, në varësi të llojit të mikroorganizmit që përdoret për fermentim.

HI98161

Matës Profesional Foodcare
pH Metër Portativ
HI98161 është një matës pH, i papërshkueshëm nga uji, portativ që mat pH dhe temperaturën duke përdorur elektrodën e specializuar të pH FC2023 Foodcare. Ky matës profesional, i papërshkueshëm nga uji përputhet me standardet IP67.
HI98161 furnizohet me të gjithë aksesorët e nevojshëm për të kryer një matje të pH/temperaturë i paketuar në një cantë mbajtëse të qëndrueshme e termoformuar që i mban matësit, sondat dhe buferët e kalibrimit në vend të sigurt.

HI99161

pH Metër portativ
për Ushqimet dhe Bulmetin
I krijuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH të produkteve ushqimore, matësi i pH HI99161 për ushqim dhe qumështin është projektuar për përdorim në sektorin ushqimor. Sonda e specializuar përmban një trup PVDF, majë konike dhe kryqëzim të hapur duke e bërë atë ideale për matjen e drejtpërdrejtë të ushqimeve gjysmë të ngurta.
  • ±0.02 pH saktësia
  • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë
  • E shkëlqyeshme për përdorim në procese të vogla ushqimore, si dhe për hobistët
Temperatura është shumë e rëndësishme për fermentimin dhe duhet të kontrollohet.
Kur një brumë me maja e kalon temperaturën prej 24°C është vërejtur se kapaciteti i tij fermentues rritet ndërmjet një diapazoni prej 1,8-12% për çdo shkallë shtesë. Ky faktor tregon rëndësinë e madhe të kontrollit të temperaturës gjatë punës me brumërat.

HI935004

Termometri Lloji-T Termoçift
Termometër
I krijuar duke pasur parasysh funksionalitetin dhe performancën e përdoruesit, HI935004 është një termometër termoçift i papërshkueshëm nga uji i tipit T që mat temperaturën nga -50,0 në 300°C (-58,0 deri në 572°F). Bateritë e përfshira ofrojnë deri në 3500 orë përdorim të vazhdueshëm. CAL Check™ dhe Sistemi i Parandalimit të Gabimeve të Baterisë (BEPS) sigurojnë nivelin më të lartë të saktësisë dhe besimit. Sonda është e zëvendësueshme dhe funksionon me një shumëllojshmëri sondash të specializuara. Ky matës mund të certifikohet si i gjurmueshëm sipas standardeve NIST.
  • ±0.4°C/±0.7°F saktësia
  • Aktivizo mbylljen automatike pas 8 minutash, 60 minutash ose çaktivizuar
  • E përkryer për përdorim në prodhimin e kafesë dhe ëmbëlsirave, ushqimeve të ngrira dhe në rastet kur lagështia është e pranishme
Autori:
Tajana Mokrović
mag.nutr.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Regjistrohu në buletinin tonë