A është mjalti i vërtetë apo fals?

Category: Ushqimi | Tags:

Që nga kohrat e lashta, njerëzit gjithmonë kanë falsifikuar mjaltin në një mënyrë ose në një tjetër për përfitime personale.

Sot, fatmirësisht, ekzistojnë metoda, instrumente matëse dhe mjete të analizave të shpejta dhe të sakta, sipas protokolleve të specifikuara dhe të përcaktuara me saktësi, që zëvendësojnë “përafrimin tradicional vizual subjektiv”, duke rritur mashtrimet tek konsumatorët.

Për të garantuar sigurinë e tyre dhe të të tjerëve në zinxhirin e përpunimit dhe shitjes tek klientët fundorë, shumica e shitësve me pakicë, klientëve të mëdhenj dhe përpunuesve në industrinë e mjaltit, ëmbëlsirave ose industrive të tjera mund të përdorin pajisjet instrumentale për të marrë të dhëna të shpejta, të sakta dhe të matshme. . Përcakton shpejt manipulimin dhe përzierjen (falsifikimin e mjaltit) me qëllim mashtrimi.

Të gjitha këto teste janë të shpejta, të sakta dhe të besueshme dhe rezultatet merren në një kohë të shkurtër dhe u japin përdoruesve konfirmimin nëse dyshimi i tyre për një falsifikim apo një ndërhyrje të paligjshme ëeshtë i saktë apo jo dhe nëse këto dyshime rezultojnë të sakta mund të kryeni analiza të tjera më të avancuara. Jane prova të miratuara nga laboratori.

Kur flasim për kimikatet e mjaltit, ka disa parametra që duhen përcaktuar. Këto parametra janë: përcjellshmëria (EC), përmbajtja e sheqerit, përmbajtja e hidroksimetilfurfural (HMF), aktiviteti i diastazës, aciditeti, lagështia dhe lloji i polenit. Parametrat më të rëndësishëm për përcaktimin e kontrollit të cilësisë së mostrave të ndryshme të mjaltit janë HMF, aktiviteti i diastazës dhe përmbajtja e sheqerit.

HMF

Është një përbërës furanik, i cili formohet si një ndërmjetës në reaksionet Maillard (formë e nxirjes jo enzimatike) nga dehidratimi i drejtpërdrejtë i sheqernave në kushte acidike (karamelizimi) gjatë trajtimeve termike.

Diastaza është një nga enzimat kryesore që gjendet në mjaltë dhe degradohet me kalimin e kohës, veçanërisht kur ekspozohet ndaj nxehtësisë. Ashtu si HMF, diastaza mund të përdoret për të treguar moshën dhe ekspozimin e mjaltit ndaj nxehtësisë.

Aktiviteti i diastazës dhe përmbajtja e HMF përdoren mirë si kritere për të vlerësuar cilësinë e produktit.

Këtu në Hanna Instruments ne përpiqemi të përmirësojmë produktet tuaja dhe të mundësojmë analizat për të vërtetuar se ju keni një produkt me cilësi të lartë.

Spektrofotometri iris

HI801 është një spektrofotometër iris elegant dhe intuitiv që lejon matjen e të gjitha gjatësive valore të dritës së dukshme.

Personalizoni metodat tuaja, merrni një gamë të gjerë matjesh dhe ndjehuni të sigurt në saktësinë tuaj të testimit me iris.

  • iris përmban një përzgjedhje të saktë të gjatësisë së valës nga 340 nm në 900 nm për pajtueshmëri të plotë të metodës dhe saktësi që është e nevojshme në industri si laboratorët profesionistë, objektet e trajtimit të ujit, kantinat e verës dhe më shumë.
  • Rezultatet janë konsistente dhe të sakta me sistemin optik të dizajnuar në mënyrë unike.
  • Opsionet e personalizimit përfshijnë forma dhe madhësi të shumta të kuvetës, dhe metoda të shumta.

Na kontaktoni për më shumë informacion se si të matni HMF, diastazën dhe parametrat e tjerë të cilësisë në mjaltin tuaj.

Autori:

Saša Perica, bacc.ing.agr.
Tajana Mokrović mag.nutr.

Sources:

Pasias, Ioannis N.; Kiriakou, Ioannis K.; Proestos, Charalampos (2017). HMF and diastase activity in honeys: A fully validated approach and a chemometric analysis for identification of honey freshness and adulteration. Food Chemistry, 229(), 425–431. doi:10.1016/j.foodchem.2017.02.084