Mëkati më i ëmbël i të gjithëve! Mësoni më shumë për ëmbëlsirat tuaja të preferuara!

Category: Ushqimi | Tags:
Industria e çokollatës karakterizohet kryesisht nga prodhimi i kakaos. Kakaoja është një nga kulturat bujqësore, e cila mund të rritet zakonisht vetëm në zonën me klimë tropikale. Klima për rritjen e kakaos duhet të jetë një klimë tropikale e ngrohtë dhe e lagësht. Ashtu si me shumë kultura të tjera tropikale, korrja e kakaos shpërndahet në disa muaj, zakonisht me një kulm të madh dhe një kulm të vogël të pjekurisë/vjeljes së bishtajave. Toka duhet të jetë e lagësht, e pasur me kalium, kalcium, fosfor dhe hekur. Kakao rritet më së miri në një temperaturë prej 25 deri në 32 ° C dhe në një lartësi deri në 600 m.
Pas vjeljes së kakaos, kokrrat e kakaos mbulohen me gjethe ose degë bananeje dhe lihen në këtë gjendje për 2-6 ditë. Kështu fillon fermentimi i kokrrave të kakaos dhe zgjat 5-10 ditë. Gjatë fermentimit, ndodh fermentimi anaerobik dhe hidroliza e pektinës së pulpës.
Gjatë kohës kur pH bie rreth 3.6 dhe temperatura rritet (fermentimi spontan ndodh në një temperaturë prej 45-52°C). Fermentimi prodhon gjithashtu acid acetik, i cili është thelbësor për shkatërrimin dhe inaktivizimin e filizave në kokrrat e kakaos.
Për monitorimin e temperaturës Hanna Instruments ka një zgjidhje të thjeshtë

HI148

Waterproof datalogger
Nga ruajtja deri te transporti është e rëndësishme të monitoroni temperaturën e produkteve tuaja për t’u siguruar që ato ruhen në kushte optimale. I shpejtë në konfigurim, i thjeshtë për t’u përdorur, termologët HI148 janë idealë për monitorimin e temperaturës në aplikacione të tilla si përpunimi i ushqimit, transporti, muzetë dhe hortikultura.
Përqindja e ujit në kokrrat e kakaos së papërpunuar pas fermentimit është 55-60%, dhe duhet të reduktohet në 5-7% për të zvogëluar veprimin e enzimave dhe për të nxitur formimin e ngjyrës, shijes dhe erës. Kjo është arsyeja pse kryhet tharja e kakaos në diell ose në tharëse. Pas tharjes është e nevojshme të kontrollohet sasia e ujit në kokërr.
Më tej kokrrat e kakaos piqen në furrë dhe grimcohen, duke i ndarë kokrrat nga lëvozhga. Pjekja është trajtimi termik i kokrrave të kakaos me qëllim uljen e aciditetit dhe shijen e hidhur, dhe përmbajtjes së ujit të kokrrave në 1-2%, dhe qëllimi përfundimtar është të formësojë aromën dhe shijen e kakaos dhe të zvogëlojë forcën e kokrrave. . Në këtë fazë të prodhimit është gjithashtu e nevojshme të kontrollohet sasia e ujit.
Hanna Instruments ka zgjidhjen ideale për këtë aplikacion.

HI933

Titruesi Karl Fischer

Për shkencëtarët dhe profesionistët që kanë nevojë për përcaktim të saktë të përmbajtjes së ujit nga 0,01 në 100%, gjenerata jonë e re e Titruesve Volumetrik Karl Fischer është projektuar për të përmbushur ose tejkaluar kërkesat tuaja teknike duke ofruar një kosto më të ulët. Me veçoritë më të avancuara në një dizajn kompakt, ky titrues jep rezultate të sakta dhe kërkon më pak vend në laborator. Merrni përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit me shtypjen e një butoni. I krijuar për laboratorin modern, titruesi HI933 Karl Fischer është përshtatja e përsosur për mjedisin tuaj të testimit.

Pas prodhimit së masës së gjalpit prej kakao, fillon prodhimi i çokollatës. Likeri i kakaos, gjalpi i kakaos dhe sheqeri janë tre përbërësit kryesorë të nevojshëm për prodhimin e llojeve të ndryshme të çokollatës që gjenden në të gjithë botën.
Përzierja përgatitet duke shtuar të gjithë përbërësit thelbësorë (si p.sh. sheqer pluhur, pluhur kakao, gjalpë kakao, qumësht pluhur dhe aditivë të tjerë). Përzierja e masës së çokollatës më pas hyn në procesin e betonimit dhe formohet një masë çokollate.
Gjatë nxehjes zvogëlohet përmbajtja e ujit (nga 1,6% në 0,6-0,8%), por edhe çdo lëndë e padëshirueshme si acidi acetik dhe aldehidet. Pas homogjenizimit, pason një proces i rëndësishëm në prodhimin e çokollatës dhe ai është temperimi. Gjatë temperingut, qendrat e kristaleve të yndyrës së ngurtë në shkrirje shndërrohen në formën e dëshiruar kristalore të qëndrueshme.
Procesi i temperimit përfshin ngrohjen e masës në 50 °C, më pas ftohjen në 29 °C dhe rinxehjen në 32 °C. Procesi i fundit i rëndësishëm në prodhimin e çokollatës është ftohja në kallëpe ku ndodh ngurtësimi në një formë konstante.
Për matjen e temperaturës gjatë prodhimit të çokollatës
mund ta matni me:

HI93501

Foodcare
Termometri Termocift
I projektuar duke pasur parasysh funksionalitetin dhe performancën e përdoruesit, HI93501 është një termometër termistor i papërshkueshëm nga uji që mat temperaturën nga -50,0 në 150,0°C (-58,0 deri në 302,0°F). Bateritë e përfshira ofrojnë deri në 4500 orë përdorim të vazhdueshëm. CAL Check™ dhe Sistemi i Parandalimit të Gabimeve të Baterisë (BEPS) sigurojnë nivelin më të lartë të saktësisë dhe besimit. Sonda është e zëvendësueshme dhe funksionon me një shumëllojshmëri sondash të specializuara. Ky matës mund të certifikohet si i gjurmueshëm sipas standardeve NIST.
Shumë shpesh, lëndët e ngurta totale të tretshme (sheqernat) maten në çokollatë. Ata na japin vlerat e sheqerit në çokollatë, pra na tregojnë për shijen që do të mbizotërojë tek çokollata. Çokollata e hidhur do të ketë vlerë më të ulët Brix, e cila është një tregues i lëndëve të ngurta totale të tretshme.
Për matjen e vlerës Brix në çokollatë përdorni Hanna Instruments

HI96801

Refraktometër Dixhital
për Analizën Brix në Ushqime
HI96801 është një refraktometër dixhital i fortë, portativ për produktet ushqimore, i krijuar për të raportuar përmbajtjen e sheqerit në tretësirat ujore si % Brix. HI96801 raporton rezultatet me një saktësi prej ±0,2% Brix. Funksionimi i njehsorit thjeshtohet vetëm me dy butona: një buton është për të kalibruar me ujë të distiluar ose të dejonizuar dhe tjetri për të realizuar një matje. Të gjitha leximet kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës sipas standardit ICUMSA Methods Book dhe shfaqen brenda një kohe përgjigjeje prej 1,5 sekonde. Cdo pjesë e aparaturave pastrohen lehtë. Thjesht fshijeni me një leckë të butë para matjes për mostrën tjetër.
pH i çokollatës
Shumica e produkteve të çokollatës kanë pH pothuajse neutral dhe diapazoni i pH-it së tyre është nga 5.5 në 6.7.
pH i çokollatës së zezë është midis 5.5 dhe 5.8.
pH i light chocolate është rreth 6.0 – 7.0,në varësi të origjinës së alkalizimit nga trajtimi me karbonat kaliumi ose fosfat dikalciumi. Ajo ka një raport më të lartë qumësht-kakao se çokollata e zezë, duke rritur pH.
pH i çokollatës me qumësht është rreth 6.2 – 7.0 në varësi të origjinës së alkalizimit nga trajtimi me karbonat kaliumi ose fosfat dikalciumi. Kjo çokollatë ka një përmbajtje shumë më të ulët kakao se çokollata e zezë.
pH i çokollatës së bardhë është rreth 7.0 – 8.0,në varësi të origjinës së alkalizimit nga trajtimi me karbonat kaliumi ose fosfat dikalciumi. Ka një përmbajtje shumë më të ulët kakao se çokollata e zezë..
Për matjen e pH të çokollatës,
Hanna Instruments ka disa zgjidhje të thjeshta.

HI99161

pH Metër portativ
për Ushqimet dhe Bulmetin
I krijuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH të ushqimit dhe produkteve të qumështit, matësi i pH HI99161 për ushqimet dhe bulmetin është projektuar për përdorim në sektorin e ushqimit. Sonda e specializuar përmban një trup PVDF, majë konike dhe kryqëzim të hapur duke e bërë atë ideale për matjen e drejtpërdrejtë të ushqimeve gjysmë të ngurta.
  • ±0.02 pH saktësia
  • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë.
  • E shkëlqyeshme për përdorim në operacione të vogla ushqimore dhe qumështore, si dhe për hobistët.

HI9810392

Testues pH HALO2 Wireless për Çokollatat
I projektuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH, testuesi i pH i çokollatës HALO2 (HI9810392) është projektuar për përdorim gjatë procesit të prodhimit të çokollatës. Sonda e integruar përmban një kryqëzim të hapur referimi dhe majë xhami konike.
  • Open-source Bluetooth lejon integrim të lehtë në sistemet aktuale të regjistrimit të të dhënave
  • IP65 Mbrojtje rezistente ndaj ujit
  • Elektrodë e specializuar për kontroll në vend
  • E pajisur me gjithçka që ju nevojitet për testim të suksesshëm menjëherë

Kryqëzim unik i hapur me krah të lëvizshëm
Kur leximet bëhen të ngadalta, thjesht përdorni elektrolit të ri. Të kesh një sondë të pastër me një elektrolit të ri reference do të përmirësojë performancën dhe do të zgjasë jetën e testuesit.

Maja konike prej qelqi
Dizajni i majës në formë konike lejon depërtimin e drejtpërdrejtë në produktet e çokollatës dhe salcës.

Trup PVDF
Fluori i poliviniliden(PVDF) është një plastikë e qëndrueshme që është rezistente ndaj shumicës së kimikateve dhe tretësve që përdoren për dezinfektim në sektorin ushqimor, duke përfshirë klorin (zbardhues).

Autori:
Tajana Mokrović
mag.nutr.

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira