Përcaktimi i pH dhe lagështisë së shampos – Karl Fischer – Titrues Vëllimetrik

Category: Kozmetika | Tags:
Shampot janë produktet më të përdorura për higjienën personale dhe një element kryesor i trajtimit të flokëve.
Me konkurrencën e madhe në treg, me kalimin e viteve, cilësia e produkteve arriti në majat më të larta. Teknologjia e prodhimit u zhvillua dhe avancimi i ri teknologjik solli vetitë më të mira të produkteve.
Gjithmonë e më shumë po realizohen matje për vlerësimin e komponentëve përbërës tek shampot.
Shampot mund të kenë role të ndryshme; kryesisht përdoren për pastrimin e flokëve dhe skalpit. Vetitë e tjera të zhvilluara kanë për qëllim hidratimin, detoksifikimin, kontrollin e zbokthit, etj.
Vlerësimi laboratorik konsiston në balancimin e disa parametrave:
 • pH
 • përmbajtja e ujit
 • karakteristikat organoleptike
 • struktura
 • përqindja e përmbajtjes së lëndës së ngurtë
 • matjet reologjike
 • niveli i shpërndarjes së papastërtive
 • aftësia e shkumëzimit
 • qëndrueshmëria e shkumës
 • tensioni sipërfaqësor
Shumica e shampove janë të formuluara si solucione ujore, emulsione, lëngje, kremra, pasta, xhel, shampo të thatë, etj.
Të gjitha formulimet e shampove përmbajnë një përzierje surfaktantësh (sintetikë ose natyralë) si agjentë pastrues dhe shkumues, eksipientë (agjentë që kontrollojnë viskozitetin, zbutës, konservues, etj.) dhe përbërës aktivë.
Formulimet e shampos duhet të jenë të sigurta nga ana mjekësore për përdorim afatgjatë.
pH i shampos
pH është elementi kryesor i prodhimit dhe kontrollit të cilësisë.
Shumica e shampove janë me pH neutral ose paksa acidike. Gama e pranueshme e pH për shampon e flokëve është 5,0-7,0 pH<7 Solucionet acidike bëjnë që kutikula (shtresa e jashtme) e flokëve të tkurret dhe të shtrihet më e sheshtë në boshtin e flokëve.
 • Acidic solutions make the hair smoother Tendenca aktuale është prodhimi i shampove me pH më të ulët si një mënyrë e re për të minimizuar dëmtimin e flokëve pH>7 Tretësirat bazike bëjnë që kutikula të fryhet dhe të hapet.
 • Tretësirat bazike e bëjnë flokët më të fryrë. pH mund të matet lehtësisht me një pH metër.
HANNA ka një shumëllojshmëri opsionesh dhe një përzgjedhje të gjerë sondash që mund të përshtaten sipas konsistencës dhe viskozitetit të produktit.

HI2202 edge®

blu Bluetooth®
Elektrodë dhe Matës Inteligjent pH
Lironi veten nga telat kur kryeni matjet e pH. Hanna Instruments është krenare që prezanton edge®blu, një matës pH që përdor elektroda pH me teknologjinë Bluetooth® Smart (Bluetooth 4.0). Këto elektroda pH lidhen me valë me një pajisje të përputhshme Apple ose Android® që përdor aplikacionin Hanna Lab.
 • edge®blu përdor elektrodat e pH HALO™ Bluetooth me një sensor të integruar të temperaturës për të dërguar të dhënat e matjes me wireless në njehsor ose në një pajisje të përputhshme Apple ose Android që përdor aplikacionin Hanna Lab.
 • edge®blu përmban diagnostifikim të avancuar të elektrodës pH për të siguruar matje pa shqetësime. Diagnostifikimi përfshin veçorinë ekskluzive CAL Check të Hanna-s që paralajmëron përdoruesit për problemet e mundshme gjatë kalibrimit.
 • edge®blupërmban një tastierë me prekje kapacitive që jep një pamje të veçantë dhe moderne. Tastiera është mjaft e ndjeshme për t’u përdorur me doreza laboratorike dhe ka një përgjigje të shpejtë.
Bluetooth Digital Elektroda e pH
edge®blu përdor elektroda dixhitale pH HALO® Bluetooth. Pasi të lidhet një sondë, të gjitha informacionet e sensorit, duke përfshirë specifikimet e funksionimit të sensorit dhe informacionin e kalibrimit, mund të transferohen. Elektrodat e pH janë të lehta për t’u shkëmbyer kur dëshironi të ndryshoni llojin e matjes pa pasur nevojë për rikalibrim.
Përmbajtja e ujit në shampo
Përcaktimi i ujit mund të përcaktohet duke përdorur metodën Karl Fisher për përcaktimin e lagështisë.
Uji është zakonisht përbërësi kryesor i shampove, dhe zakonisht qëllimi është të arrihen rezultate të shprehura në % mase.
Përmbajtja e ujit në shampo duhet të jetë ndërmjet 70 dhe 90%.

HI933-02

Titrues vëllimetrik Karl Fischer
Për shkencëtarët dhe profesionistët që kanë nevojë për përcaktim të saktë të përmbajtjes së ujit nga 0,01 në 100%, gjenerata jonë e re e Titruesve Volumetrik Karl Fischer është projektuar për të përmbushur ose tejkaluar kërkesat tuaja teknike duke ofruar një kosto më të ulët. Me veçoritë më të avancuara në një dizajn kompakt, ky titrues jep rezultate të sakta dhe kërkon më pak vend në laborator. Merrni përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit me shtypjen e një butoni. I projektuar për laboratorin modern,titruesi Karl Fischer është instrumenti i përsosur për mjedisin tuaj të testimit.
HI933 është një titrues vëllimor automatik Karl Fischer me saktësi të lartë, fleksibilitet të madh dhe përsëritshmëri.
Është projektuar për të kryer titrime për një sërë lloje matricash/mostrash, duke i lejuar përdoruesit të marrë rezultate të mira dhe analiza me shpejtësi të lartë.
Atributet kryesore të titruesit HI933 janë:
 • Kërkon pak hapësirë në banakun e punës
 • Veshje e bërë me plastikë të fortë, kimikisht rezistente
 • Algoritme të fuqishme të integruara për kriteret e përfundimit bazuar në pikën fundore fikse mV ose zhvendosje absolute/relative
 • Standardizimi i titrantit dhe mesatarizimi i analizës së mostrës
 • Minimizimi i hyrjes së avullit të ujit me
  Sistemin tretës të mbyllur
 • Ndërfaqja e ekuilibrit për peshimin automatik
 • Mbështetje për 100 metoda titrimi
 • Raporte të personalizueshme nga përdoruesi
 • Mesazhet e paralajmërimit dhe gabimeve të shfaqura qartë
Autori:
Nives Vinceković Budor
mag.ing.chem.ing.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Burimet:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783807/