Çfarë duhet matur për prodhimin e uthullës së mollës me cilësi të lartë?

Category: Pije | Tags:

Uthulla e mollës është një pije popullore që nxirret nga mollët.

Përgatitja e uthullës përfshin disa procese, duke përfshirë presimin, fermentimin, mbushjen në shishe dhe ruajtjen.

Cilësia e uthullës mund të ndikohet nga parametra të ndryshëm, si pH, aciditeti dhe përmbajtja e sheqerit.

Matja e këtyre parametrave është thelbësore për të siguruar që uthulla të jetë në cilësinë e dëshiruar.

Hanna Instruments prodhon një sërë instrumentesh që përdoren për të matur këto parametra.

Prodhimi i uthullës

Prodhimi i uthullës fillon me mollët e sapo korrura, të cilat fillimisht gërvishten ose bluhen në pure.

Pureja më pas transferohet në shtypësin e mushtit, ku lëngu i puresë shtrydhet, duke formuar uthullën e mollës.

Uthulla emollës pasterizohet duke e ngrohur në 71°C për 45 minuta për të vrarë çdo maja të egër ose baktere të pranishme.

Temperatura duhet të monitorohet nga afër gjatë pasterizimit.

 • Në temperatura më të larta, pektina në mollë do të shpërbëhet dhe do të shkaktojë turbullira
 • në temperatura më të ulëta, majaja dhe bakteret mund të vazhdojnë

Më pas uthulla ftohet në 24°C përpara se të shtohet majaja, ose të hidhet në to.

 • Nëse temperatura është shumë e lartë kur maja hidhet, majaja do të vdesë
 • nëse temperatura është shumë e ulët, majaja mund të mos aktivizohet dhe procesi i fermentimit do të jetë më i ngadalshëm

Gjatë fermentimit, ena që mban mushtin pajiset me një mbyllje ajrore. Kjo siguron që oksigjeni nga mjedisi i jashtëm të mos ndërhyjë në shndërrimin e sheqerit në alkool nga majaja, duke lejuar që CO2 i prodhuar nga majaja të largohet.

Kontrolli i temperaturës dhe i pH është thelbësor në fazën e fermentimit, pasi uthulla mund të jetë e prirur ndaj infeksioneve nga kultura të tjera të majave ose baktere patogjene jashtë kufijve të duhur.

Ndotja nga këta organizma mund të prodhojë shije dhe aroma të pakëndshme, ose ta bëjë produktin të dëmshëm për shëndetin e njeriut.

Ndryshimet në temperaturë dhe pH gjithashtu mund të shkaktojnë stres tek majatë , e cila mund të përfundojë para kohe fermentimin dhe të prodhojë shije të pakëndshme në produktin përfundimtar.

Kontrolloni parametrat e mësipërm me instrumentet e mëposhtme HANNA për të siguruar cilësinë dhe shijen e uthullës tuaj

HI935012

Termometri i birrës

I krijuar për prodhues seriozë të zejeve dhe hobistët, Termometri Hanna’s Brewing është gjithçka që ju nevojitet për të siguruar që të merrni rezultate të sakta të temperaturës gjatë gjithë procesit të prodhimit.

I projektuar për t’i bërë ballë goditjeve dhe rënieve, trupi i ri IP65 ofron performancë të lartë ndërsa sonda shumë e gjatë arrin thellë në kazanin tuaj të prodhimit për matje të besueshme.

Kutia e përfshirë në paketim e bën ruajtjen dhe transportin të lehtë.

 • ±0.1 °C/ ±0.2 °F saktësia
 • Matësi i vlerësuar me IP65 për qëndrueshmëri në dyshemenë e fabrikës së birrës (përfshirë paketimin për më shumë mbrojtje!)
 • Sonda tepër e gjatë, çelik inoks për zhytje të zgjatur në rezervuarë dhe kazan

Gjatë procesit të fermentimit, është e rëndësishme të monitorohen nivelet e pH për t’u siguruar që ato janë brenda kufijve idealë për aktivitetin e majave.

Intervali ideal i pH për fermentimin e uthullës është midis 3,0 dhe 4,0.

Hanna Instruments prodhon një sërë matësash pH dhe pajisje për testimin e pH që mund të përdoren për të matur nivelin e pH të uthullës në faza të ndryshme të fermentimit.

HI98167

pH metër profesional

I projektuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH-it gjatë procesit të prodhimit të birrës, matësi i portativ i pH i birrës HI98167 është projektuar për t’i bërë ballë mjedisit të vështirë të fabrikës së birrës.

Sonda e specializuar përmban një trup titani, majë qelqi të sheshtë dhe një kryqëzim me leckë ose fibër, duke siguruar një sipërfaqe më të madhe se një kryqëzim standard qeramik, duke e bërë atë ideale për matjen e pH-it së puresë gjatë procesit të prodhimit të birrës.

 • ±0.002 pH Saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë
 • Elektrodë e specializuar për testimin e puresë dhe lëngut gjatë procesit të zierjes

Acidi është një parametër kritik në prodhimin e uthullës.

Aciditeti i jep uthullës një shije të thartë dhe të freskët që është karakteristikë e pijes.

Niveli i aciditetit në uthull mund të vlerësohet duke përdorur titrimin, një proces që përfshin shtimin e një sasie të njohur të një titranti në uthull derisa të arrihet pika përfundimtare.

Hanna Instruments prodhon pajisje titrimi që mund të përdoren për të matur nivelet e aciditetit të uthullës.

HI931-02

Titrues automatik potenciometrik

Titruesi automatik HI931 është aparatura e duhur për titullimin.

Plotësisht i personalizueshëm, HI931 jep rezultate të sakta të gjitha në një paketë kompakte.

Titroni për një sërë matjesh me shtypjen e një butoni duke përfshirë acidet, bazat, reaksionet redoks dhe jonet selektive. Nuk ka aksesorë shtesë programimi për të blerë.

Të vetmet gjëra që ju nevojiten për të filluar përdorimin e HI931 janë një sensor dhe titranti.

 • Kërkon një hapësirë të vogël në tavolinën tuaj të laboratorit.
 • Pompë dozimi e pakrahasueshme me 40,000 hapa për vëllime të vogla titranti për t’ju ndihmuar të arrini një pikë përfundimtare shumë të saktë për qëndrueshmëri më të madhe
 • Fleksibilitet për të ruajtur deri në 100 metoda

Përmbajtja e sheqerit është gjithashtu një parametër i rëndësishëm gjatë përgatitjes së uthullës.

Përmbajtja e duhur e sheqerit mund të ndikojë në nivelet e alkoolit dhe ëmbëlsinë e uthullës.

Sasia e sheqerit në lëng mund të matet duke përdorur një refraktometër.

Duke matur përmbajtjen e sheqerit, mund të llogaritet niveli i mundshëm i alkoolit të uthullës.

Hanna Instruments prodhon një sërë refraktometrash që mund të përdoren për të matur përmbajtjen e sheqerit në uthull.

HI96813

Refraktometër dixhital për matjen e sheqerit në verë

HI96813 është një refraktometër dixhital i fortë, portativ i krijuar për matjen e sheqerit (% Brix) dhe matjen e mundshme të alkoolit (% V/V) të verës, lëngjeve dhe mushtit.

HI96813 përmban një saktësi të lartë prej ±0,2% Brix dhe 0,2% V/V alkool potencial.

Të gjitha leximet kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës sipas standardit ICUMSA Methods Book dhe shfaqen brenda një kohe përgjigjeje prej 1,5 sekonde.

Cdo pjesë e aparaturave pastrohet lehtë. Thjesht fshijeni me një leckë të butë para matjes për mostrën tjetër.

 • Madhësia e mostrës sa 2 pika metrike (100 μl)
 • E mbyllur mirë me çelik inoks me prizëm optik të shkallës së lartë të bërë nga xhami stralli
 • Koha e shpejtë e përgjigjes prej 1,5 sekondash për leximet e kompensuara me temperaturë

Pas fermentimit, uthulla duhet të kondicionohet dhe ruhet.

Gjatë këtij procesi, është thelbësore të monitorohen nivelet e oksigjenit të tretur.

Shumë oksigjen në uthull mund të shkaktojë oksidim, i cili mund të rezultojë në shije dhe aroma.

Hanna Instruments prodhon një sërë matësash oksigjeni të tretur që mund të përdoren për të matur nivelet e oksigjenit të tretur në uthull.

Si përfundim, matja e parametrave është vendimtare në prodhimin e uthullës.

Prodhuesit e uthullës duhet të monitorojnë pH, aciditetin, përmbajtjen e sheqerit dhe nivelet e oksigjenit të tretur gjatë procesit të prodhimit për të siguruar që uthulla është e cilësisë së dëshiruar.

Hanna Instruments ka një sërë instrumentesh që mund të përdoren për të matur këto parametra në uthull.

Me pajisjet e duhura, prodhuesit e uthullës mund të sigurojnë që ata të prodhojnë uthull të cilësisë më të lartë.

HI6421

Matës i avancuar i oksigjenit të tretur Benchtop me sondë optike DO (opdo®)

HI6421 është një matës benchtop i thjeshtë me një ekran të madh me prekje, i përbërë nga një strehë dhe një modul i integruar i krijuar për matjet e oksigjenit të tretur në ujë të freskët dhe të kripur.

HI6421 përfshin sondën optike të oksigjenit të tretur HI764113 të Hanna-s (opdo®) që bazohet në parimin e shuarjes së fluoreshencës.

 • Një luminofore e imobilizuar me bazë Pt ngacmohet nga drita e një LED blu dhe lëshon një dritë të kuqe
 • Ndërsa oksigjeni ndërvepron me luminoforin, ai zvogëlon intensitetin dhe jetëgjatësinë e lumineshencës.
 • Jetëgjatësia e luminishencës matet nga një fotodetektor dhe përdoret për të llogaritur përqendrimin e oksigjenit të tretur

Keni pyetje?

Kontaktoni një specialist teknik Hanna në info@hannainstruments.al ose duke përdorur format tonë të kontaktit.

Autori:
Tajana Mokrović
mag.nutr.

With Great Product
Come Great Results

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja