Çfarë ngjyre do të kenë lulet tuaja këtë vit?

Category: Agrikultura | Tags:

Florikultura është një degë e rëndësishme e hortikulturës, e cila merret me lulet dhe bimët zbukuruese, pemët, shkurret, palmat, bambutë, kaktusët vajrat esenciale dhe kopshtarinë e peizazhit. Për të përmbushur funksionin kryesor të dekorimit, duhet të merren parasysh disa parametra fiziko-kimikë në kultivimin e tyre, pasi këto parametra i bëjnë atributet vizuale të luleve dhe bimëve mjaftueshëm të habitshme.

Një nga atributet më të rëndësishme dhe ndoshta kryesore është ngjyra e luleve dhe gjetheve. Të gjithë e dimë se klorofili është molekula përgjegjëse për dhënien e ngjyrës së gjelbër të gjetheve, megjithatë lulet kanë ngjyrë të ndryshme dhe kjo varet nga molekulat e ndryshme që prodhojnë pigmentim dhe që mund të gjenden në to.

Ne ju paraqesim dy efektorët kryesorë të ngjyrave:

 • ksantofilet: janë molekulat përgjegjëse për pigmentet që u japin luleve gamën e ngjyrave nga e verdha e zbehtë në të kuqe ose kafe.
 • anthocyanins: ato janë pigmente, ngjyrat e të cilave variojnë nga blu në vjollcë, vjollcë dhe jargavan.

Shumica e llojeve të luleve kanë vetëm një nga dy llojet e pigmenteve, kështu që ato ose kanë ksantofile ose kanë antocianina. Në varësi të përqendrimit të tyre në lule, aq më të errët ose më të çelur do të jetë ngjyra.

Një nga parametrat që është një nga faktorët kryesorë për arritjen e nuancës së duhur të ngjyrimeve në lule janë edhe kushtet e tokës. pH i tokës është një faktor që lulet e një bime mund të jenë të një ngjyre ose një tjetër.

Një tokë me një pH më acidike se ajo e vetë bimës do të jetë një faktor që lulet me ngjyra më intensive të mbijnë në secilin nga llojet e pigmenteve të paraqitura më parë. Domethënë, e kuqja për lulet me ksantofile dhe vjollca për lulet me antocianinë. Për shkak të kësaj, rekomandohet të mbahet një kontroll i pH-it së tokës ku rritet lulja për të marrë rezultatet e dëshiruara të ngjyrës.

Shembulli më i mirë janë lulet e lulebores, të cilat varen nga reaksioni kimik i tokës në të cilën është rritur, tokat më acide do të japin nuancë më të thellë të blusë, në të kuqërremtë neutrale, dhe në alkaline mund të presim lule rozë. pH i tokës ndryshon në mënyrë indirekte ngjyrën e luleve duke ndikuar në disponueshmërinë e aluminit në tokë. Kur toka është acide (pH 5.5 ose më e ulët), alumini është më i disponueshëm për rrënjët, duke rezultuar në lule blu.

Tek Hanna kemi një shumëllojshmëri matësash të drejtpërdrejtë të pH të tokës për të kryer këtë kontroll dhe për të siguruar kushtet optimale për marrjen e ngjyrës së dëshiruar.

I projektuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH në testimin mjedisor dhe bujqësor, matësi profesional dhe portativ i pH-it së tokës HI98168 GroLine është projektuar për matje të drejtpërdrejtë në tokë. Sonda e specializuar përmban një majë konike dhe një lidhje të trefishtë qeramike për performancë të përmirësuar në tokat që kanë një përmbajtje të ulët lagështie.

 • ±0.002 pH Saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë.
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-it së dheut dhe humusit të dheut.

HI99121 është matësi i përsosur portativ për matjen e drejtpërdrejtë të pH të tokës. Me sondën HI99121 dhe HI1292D të përforcuar të pH dhe temperaturës, përdoruesit mund të testojnë pH-in e tokës drejtpërdrejt ose pas përgatitjes së një tretësire dheu me ujë të dejonizuar. HI1292D përmban një majë konike që mund të futet drejtpërdrejt në tokë të lagësht ose të butë. Për tokat më të forta, kompleti përfshin një mjet prej plastike për të shpuar tokën.

Elektroda e parë e pH në botë me teknologji inteligjente Bluetooth për matjen e drejtpërdrejtë të tokës

pH-matësi ynë Wireless HALO® ka një bashkim të trefishtë qeramike në qelizën e jashtme të referencës, sensorin e integruar të temperaturës dhe majën konike të sensorit të pH, duke e bërë atë ideal për matjet e pH në mostrat e dheut. Të gjitha leximet transmetohen drejtpërdrejt në pajisjen tuaj Apple ose Android ose te edge®blu.

Mos u shqetësoni, nëse ky instrument duket paksa profesional për ju, ne kemi një shumëllojshmëri testuesish edhe për kopshtarët Hobby!

Testuesi i pH i dheut HI981030 GroLine është një testues pH specifik i projektuar për matjen e pH të tokës. Ky matës ofron shumë veçori të avancuara, duke përfshirë aftësinë për të pastruar çdo bllokim të kryqëzimit të referencës, gjë që rezulton në një jetë më të gjatë se testuesit standardë të pH.

 • ±0.05 pH saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë.
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-it së dheut dhe humusit të dheut.

HI3896 është një kit testimi kimik për përcaktimin e parametrave të monitoruar zakonisht në testimin e tokës. Duke përdorur Hanna’s Soil Test Kit, është e mundur të matet pH dhe elementët më të rëndësishëm për rritjen e bimëve: azoti (N), fosfori (P) dhe kaliumi (K). Ky komplet është i pajisur me të gjithë reagentët dhe pajisjet e nevojshme për të kryeni mbi 25 teste për çdo parametër.

 • Reagentë të përgatitur paraprakisht për lehtësinë e përdorimit
 • Të gjithë reagentët janë të shënuar me datën e skadencës dhe numrin e lotit për gjurmueshmëri
 • Ofrohet manuali i testimit të tokës