Ëmbëlsojeni ditën më të ëmbël të vitit #Dita Botërore e Çokollatës

Category: Ushqimi | Tags:

Industria e çokollatës karakterizohet kryesisht nga prodhimi i kakaos. Kakaoja është një nga kulturat bujqësore, e cila mund të rritet zakonisht vetëm në zonën me klimë tropikale. Klima për rritjen e kakaos duhet të jetë një klimë tropikale e ngrohtë dhe e lagësht. Toka duhet të jetë e lagësht, e pasur me kalium, kalcium, fosfor dhe hekur. Kakao rritet më së miri në një temperaturë prej 25 deri në 32 ° C dhe në një lartësi deri në 600 m.

Pas vjeljes së kakaos, kokrrat e kakaos mbulohen me gjethe ose degë bananeje dhe lihen në këtë gjendje për 2-6 ditë. Kështu fillon fermentimi i kokrrave të kakaos dhe zgjat 5-10 ditë. Gjatë fermentimit, ndodh fermentimi anaerobik dhe hidroliza e pektinës së pulpës.

Gjatë kohës kur pH bie rreth 3.6 dhe temperatura rritet (fermentimi spontan ndodh në një temperaturë prej 45-52°C). Fermentimi prodhon gjithashtu acid acetik, i cili është thelbësor për shkatërrimin dhe inaktivizimin e filizave në kokrrat e kakaos.

Për monitorimin e temperaturës, Hanna Instruments ka zgjidhje të thjeshtë HI148 Waterproof datalogger.

Nga ruajtja deri te transporti, është e rëndësishme të monitoroni temperaturën e produkteve tuaja për t’u siguruar që ato ruhen në kushte optimale. I shpejtë në konfigurim, i thjeshtë për t’u përdorur, termologët HI148 janë idealë për monitorimin e temperaturës në aplikacione të tilla si përpunimi i ushqimit, transporti, muzetë dhe hortikultura.

Përqindja e ujit në kokrrat e kakaos së papërpunuar pas fermentimit është 55-60%, dhe duhet të reduktohet në 5-7% për të zvogëluar veprimin e enzimave dhe për të nxitur formimin e ngjyrës, shijes dhe erës. Kjo është arsyeja pse kryhet tharja e kakaos në diell ose në tharëse. Pas tharjes është e nevojshme të kontrollohet sasia e ujit në kokërr.

Më tej kokrrat e kakaos piqen në furrë dhe grimcohen, duke i ndarë kokrrat nga lëvozhga. Pjekja është trajtimi termik i kokrrave të kakaos me qëllim uljen e aciditetit dhe shijen e hidhur, dhe përmbajtjes së ujit të kokrrave në 1-2%, dhe qëllimi përfundimtar është të formësojë aromën dhe shijen e kakaos dhe të zvogëlojë forcën e kokrrave. .
Në këtë fazë të prodhimit është gjithashtu e nevojshme të kontrollohet sasia e ujit.

Hanna Instruments ka zgjidhjen ideale për këtë aplikacion.

Për shkencëtarët dhe profesionistët që kanë nevojë për përcaktim të saktë të përmbajtjes së ujit nga 0,01 në 100%, gjenerata jonë e re e Titruesve Volumetrik Karl Fischer është projektuar për të përmbushur ose tejkaluar kërkesat tuaja teknike duke ofruar një kosto më të ulët. Me veçoritë më të avancuara në një dizajn kompakt, ky titrues jep rezultate të sakta dhe kërkon më pak vend në laborator. Merrni përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit me shtypjen e një butoni. I krijuar për laboratorin modern, titruesi HI933 Karl Fischer është përshtatja e përsosur për mjedisin tuaj të testimit.

Pas prodhimit së masës së gjalpit prej kakao, fillon prodhimi i çokollatës.

Përzierja përgatitet duke shtuar të gjithë përbërësit thelbësorë (si p.sh. sheqer pluhur, pluhur kakao, gjalpë kakao, qumësht pluhur dhe aditivë të tjerë). Përzierja e masës së çokollatës më pas hyn në procesin e betonimit dhe formohet një masë çokollate.

Gjatë nxehjes zvogëlohet përmbajtja e ujit (nga 1,6% në 0,6-0,8%), por edhe çdo lëndë e padëshirueshme si acidi acetik dhe aldehidet. Pas homogjenizimit, pason një proces i rëndësishëm në prodhimin e çokollatës dhe ai është temperimi. Gjatë temperingut, qendrat e kristaleve të yndyrës së ngurtë në shkrirje shndërrohen në formën e dëshiruar kristalore të qëndrueshme. Procesi temperaturës përfshin ngrohjen e masës në 50 ° C, më pas ftohjen në 29 ° C dhe rinxehjen në 32 ° C. Procesi i fundit i rëndësishëm në prodhimin e çokollatës është ftohja në kallëpe ku ndodh ngurtësimi në një formë konstante.

Për matjen e temperaturës gjatë prodhimit të çokollatës mund ta matni me termometrin termistor Foodcare ・ HI93501

I projektuar duke pasur parasysh funksionalitetin dhe performancën e përdoruesit, HI93501 është një termometër termistor i papërshkueshëm nga uji që mat temperaturën nga -50,0 në 150,0°C (-58,0 deri në 302,0°F). Bateritë e përfshira ofrojnë deri në 4500 orë përdorim të vazhdueshëm. CAL Check™ dhe Sistemi i Parandalimit të Gabimeve të Baterisë (BEPS) sigurojnë nivelin më të lartë të saktësisë dhe besimit. Sonda është e zëvendësueshme dhe funksionon me një shumëllojshmëri sondash të specializuara. Ky matës mund të certifikohet si i gjurmueshëm sipas standardeve NIST.

Shumë shpesh, lëndët e ngurta totale të tretshme (sheqernat) maten në çokollatë. Ata na japin vlerat e sheqerit në çokollatë, domethënë na tregojnë për shijen që do të mbizotërojë në çokollatë. Çokollata e hidhur do të ketë vlerë më të ulët Brix, e cila është një tregues i lëndëve të ngurta totale të tretshme.

Për matjen e vlerës Brix në çokollatë, përdorni refraktometrin dixhital Hanna Instruments HI96801 për Analizën Brix në Ushqime.

HI96801 është një refraktometër dixhital i fortë, portativ për produktet ushqimore, i krijuar për të raportuar përmbajtjen e sheqerit në tretësirat ujore si % Brix. HI96801 raporton rezultatet me një saktësi prej ±0,2% Brix. Funksionimi i njehsorit thjeshtohet vetëm me dy butona: një buton është për të kalibruar me ujë të distiluar ose të dejonizuar dhe tjetri për të realizuar një matje. Të gjitha leximet kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës sipas standardit ICUMSA Methods Book dhe shfaqen brenda një kohe përgjigjeje prej 1,5 sekonde. Cdo pjesë e aparaturave pastrohet lehtë. Thjesht fshijeni me një leckë të butë para matjes për mostrën tjetër.