HACCP Analizat: Peshku

Category: Rastet e studimit | Tags:

Peshku ka qenë një burim i rëndësishëm i proteinave, acideve yndyrore omega-3 dhe lëndëve të tjera ushqyese për njerëzit gjatë historisë. Peshku duhet të konsumohet afërsisht 2 herë në javë. Shumë njerëz në botë kanë mungesë të konsumit të peshkut, gjë që mund të jetë problematike sepse peshku është burimi kryesor i acidit yndyror omega-3.

Nëse flasim për një sërë kushtesh të nevojshme për të përmbushur nevojat dhe pritshmëritë e konsumatorëve:

  • siguria shëndetësore, vlera ushqyese, komoditeti / lehtësia e
    përdorimit, karakteristikat shqisore
Për sa i përket vlerave të pH të peshkut, pH tipik i muskujve të peshkut të gjallë është pH=7. Gjatë ruajtjes pH do të bjerë në pH=6,2. Vlerat e pH, mund të pasqyrojnë prodhimin e metabolitëve bakterial alkaline dhe prishjen e peshkut.
Për të matur vlerat e pH të peshkut ju rekomandojmë elektrodën HALO FC2022.

Elektroda HALO me trup PVDF FoodCare me Bluetooth® – FC2022

FC2022 HALO është një Elektrodë Foodcare Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0) për pH dhe temperaturën e përbërë nga materiali PVDF që është kimikisht rezistent.

Kjo elektrodë ka një dizajn unik të kryqëzimit të hapur, në të cilin ekziston një shtresë elektroliti viskolen (xhel i fortë) që është pa klorur argjendi (AgCl) midis mostrës që do të matet dhe qelizës së brendshme të referencës. Dizajni i kryqëzimit të hapur i reziston bllokimit dhe maja konike e sondës e bën atë ideale për matjet e pH në produktet ushqimore duke përfshirë qumështin, brumin, mishin e bluar dhe peshkun dhe mostrat e tjera të ushqimit gjysmë të ngurtë. Ne rekomandojmë gjithashtu HI98163 për përdorim më profesional.

pH Metër Profesional Portativ
për Mishin- HI98163

HI98163 është një matës portativ pH, i papërshkueshëm nga uji, Foodcare që mat pH dhe temperaturën duke përdorur elektrodën e specializuar të pH të mishit FC2323 me një teh shpues çeliku inoks. Ky matës profesional, i papërshkueshëm nga uji përputhet me standardet IP67. HI98163 furnizohet me të gjithë aksesorët e nevojshëm për të kryer një matje të pH/temperaturë e paketuar në një kuti mbajtëse të qëndrueshme termoformuar që i mban matësit, sondat dhe buferët e kalibrimit në vend të sigurt.

Ndikimi i temperaturës tek peshqit

Temperatura mund të ndikojë në oksidimin e proteinave tek peshqit. Temperatura më e lartë përshpejton oksidimin e proteinave të peshkut, gjë që çon në një ndryshim në vetitë funksionale dhe një ndryshim në vlerën ushqyese. Ndryshimi i temperaturës dhe vlerave të pH mund të çojë në denatyrim të proteinave. Denatyrimi i proteinave ndryshon vetitë funksionale dhe ngjyrën e mishit të peshkut. Temperatura më e lartë mund të çojë në reaksione Maillard, reaksione të zinxhirit anësor të aminoacideve me sheqerna reduktuese dhe përbërës të tjerë karbonili. Këto reaksione mund të shkaktojnë ndryshim të strukturës, ngjyrës, shijes dhe ndryshim të vlerës ushqyese të mishit të peshkut. Peshku duhet të ruhet në një temperaturë sa më afër 0 ~ C (0-4 ~ C). Është jashtëzakonisht e rëndësishme mbajtja e një zinxhiri të ftohtë deri në përpunim ose konsum. Afati i rekomanduar i ruajtjes është 5 deri në 20 ditë. Ngrirja e shpejtë është forma më e mirë e ruajtjes së peshkut sepse ka më pak dëmtime të indeve dhe ndryshime në masë. Është e rëndësishme të shmangni luhatjet e temperaturës gjatë ruajtjes.

Për matjen më të mirë të temperaturës ju rekomandojmë HI151.

Checktempョ 4 Termometër i palosshëm – HI151

HI151 Checktemp® 4 është një termometër termistor i palosshëm që mund të masë temperaturën deri në 300 °C (572 °F). Këta termometra ofrojnë shumë veçori të avancuara duke përfshirë CAL-Check për një verifikim të brendshëm të elektronikës dhe një sensor lëvizjeje i cili eliminon nevojën e mbylljes dhe rihapjes së sondës kur njehsori hyn në modalitetin e kursimit të energjisë. Checktemp 4 është i disponueshëm në gjashtë ngjyra të ndryshme të cilat mund t’u caktohen produkteve të ndryshme për të shmangur kontaminimin e sondës në restorant, kuzhinë ose tek procesi i prodhimit.

Ose mund të përdorni HI148.

Termolog i papërshkueshëm nga uji – HI148

Nga ruajtja deri te transporti është e rëndësishme të monitoroni temperaturën e produkteve tuaja për t’u siguruar që ato ruhen në kushte optimale. I shpejtë në konfigurim, i thjeshtë në përdorim, HI148 Thermologger është ideal për monitorimin e temperaturës në aplikacione të tilla si përpunimi i ushqimit, transporti, muzetë dhe hortikultura.

Për të monitoruar temperaturën e frigoriferit ose të dhomave të ftohjes, mund të përdorni HI147.

Termometri me sensor remote CheckFridge™ – HI147

HI147 është një sensor i temperaturës në distancë, ideal për monitorim në mjediset e kujdesit ushqimor. Ai përmban magnet për vendosje të lehtë në një sipërfaqe metalike dhe jep matje me saktësi të lartë në një gamë të gjerë temperaturash.

Shumë shpesh në produktet e peshkut duhet të matni klorurin e natriumit. Për këtë qëllim duhet të përdorni refraktometrin për klorur natriumi HI981035.

Refraktometër Dixhital për Matjen e Klorurit të Natriumit në Ushqim – HI96821

HI96821 është një refraktometër dixhital i fortë dhe portativ i krijuar për matjen e klorurit të natriumit (NaCl). HI96821 shfaq përqendrimin e NaCl në katër mënyra të ndryshme: g/100 g, g/100 mL, graviteti specifik dhe °Baume. Saktësia e lartë dhe funksionimi i thjeshtë i instrumentit jep rezultate të besueshme çdo herë. Të gjitha leximet kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës dhe shfaqen me një kohë përgjigjeje prej 1,5 sekondash. Cdo pjesë e aparaturave pastrohet lehtë. Thjesht fshijeni me një leckë të butë para matjes për mostrën tjetër.

Autori: Tajana Frančić, mag.nutr.