HACCP – analizimi i produkteve të qumështit – Pjesa 2: Kosi

Category: Rastet e studimit | Tags:

Fermentimi i produkteve të qumështit

Fermentimi është një proces që çon në ndryshime biokimike në përbërësit organikë nga veprimi i enzimave të mikroorganizmave, zakonisht pa oksigjen, me çlirimin e energjisë. Përpara fermentimit qumështi trajtohet dhe përpunohet (përzgjedhja dhe përpunimi i qumështit, standardizimi i qumështit, homogjenizimi i qumështit, trajtimi termik). Gjatë gjithë hapave, temperatura duhet të monitorohet nga afër. Në produktet e qumështit të fermentuara, qumështi (sheqernat në qumësht) fermentohet për shkak të pranisë së baktereve të ndryshme të acidit laktik.

Inokulimi i qumështit është një nga pikat kritike në prodhimin e produkteve të qumështit të fermentuar. Në këtë proces shtohet kultura mikrobike e përzgjedhur dhe në të gjithë procesin është shumë e rëndësishme temperatura optimale për të filluar procesin e fermentimit.

Inkubimi ose fermentimi do të varet nga temperatura dhe lloji i kulturës mikrobike, dhe ai ndërpritet pas formimit të koagulumit në pH = 4.6. Fermentimi do të ndalet duke u ftohur në dy faza (faza e parë 15 deri në 20 ° C; ftohja përfundimtare< 5 ° C).

pH Metër Portativ për Kosin- HI99164

HI99164 është një matës i qëndrueshëm, i papërshkueshëm nga uji dhe portativ i pH-it dhe temperaturës i krijuar posaçërisht për analizën e kosit. Kalibrimi automatik kryhet në një ose dy pika me dy grupe buferash. Të gjitha leximet e kalibrimit dhe matjes kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës.

HI99164 përdor trupin e qelqit FC2133, elektrodë pH të përforcuar që ofron karakteristika të shumta që përmirësojnë testimin e pH për prodhuesit e kosit. Ekrani LCD shfaq leximet e pH dhe temperaturës, së bashku me treguesit për stabilitetin e leximit, përqindjen e baterisë dhe udhëzimet e kalibrimit.

HI99164 përdor elektrodën pH të përforcuar FC2133 me trup xhami. Llamba konike e sondës siguron kalibrim dhe matje të qëndrueshme në produkte gjysëm të ngurta dhe emulsione si kosi.

Bllokimi i kryqëzimit të referencës është një sfidë e zakonshme me të cilën përballen prodhuesit e kosit pasi lëndët e ngurta dhe proteinat e qumështit mund të grumbullohen lehtësisht në elektrodë. Dizajni i kryqëzimit të hapur të FC2133 përdor një elektrolit referencë viskolene që vjen në kontakt të drejtpërdrejtë me kampionin e kosit.

pH Metër Portativ Profesional për Kosin- HI98164

HI98164 është një matës i portativ i pH, i papërshkueshëm nga uji, Foodcare, i cili mat pH dhe temperaturën duke përdorur elektrodën e specializuar të pH të kosit FC2133. Ky matës profesional, i papërshkueshëm nga uji përputhet me standardet IP67. HI98164 furnizohet me të gjithë aksesorët e nevojshëm për të kryer një matje të pH/temperaturë e paketuar në një kuti mbajtëse të qëndrueshme e termoformuar që i mban matësit, sondat dhe buferët e kalibrimit në vend të sigurt.

FC2133 furnizohet me HI98164 dhe është projektuar posaçërisht për matjen e pH në kos. Nga një formë maje konike për depërtim të lehtë në një kryqëzim të hapur që i reziston bllokimit; FC2133 është një elektrodë ideale pH për qëllime të përgjithshme për produktet e kosit.

Elektroda e pH e përforcuar FC2133 është një sondë e specializuar që ofron karakteristika të shumta që përmirësojnë testimin e pH për prodhuesit e kosit. Një sensor i integruar i temperaturës lejon matjet e pH të kompensuara me temperaturë pa nevojën për një sondë të veçantë të temperaturës.

Modaliteti log-on-demand lejon përdoruesin të regjistrojë dhe të ruajë deri në 200 mostra që më pas mund të transferohen në një kompjuter me kabullin mikro USB të Hanna-s HI920015 dhe softuerin HI92000 për gjurmueshmërinë në mbajtjen e të dhënave për grupe specifike produktesh.

Regjistruesi i të dhënave të temperaturës - HI148

Nga ruajtja deri te transporti, është e rëndësishme të monitoroni temperaturën e produkteve tuaja për t’u siguruar që ato ruhen në kushte optimale. I shpejtë në konfigurim dhe i thjeshtë në përdorim, HI148 është një regjistrues i të dhënave që është ideal për monitorimin dhe regjistrimin e temperaturës në aplikacione të tilla si përpunimi i ushqimit, transporti, muzetë dhe hortikultura.

HI148 është vendosur në një shtresë të fortë të papërshkueshme nga uji ABS me një vlerësim IP67 që e mbron nga hyrja e pluhurit dhe zhytja në ujë në një thellësi prej 1 metër për deri në 30 minuta.

Të dhënat e temperaturës HI148 janë të disponueshëm në katër modele të ndryshme. Modelet janë të disponueshme me një ose dy kanale me një kombinim të sensorëve të brendshëm dhe/ose të jashtëm. Logerët me një sensor të jashtëm të temperaturës kanë një sondë çeliku inoks në një kabull silikoni fleksibël 1 m (3,3′).

Të gjithë regjistruesit e të dhënave mund të programojnë dhe të transferojnë të dhënat e regjistruara duke përdorur një kabull USB-C dhe softuerin PC HI92148.

Marrja dhe analiza e të dhënave

Termologët kanë kapacitet të gjerë memorie: 16,000 mostra për modelet me 1 kanal dhe 8,000 mostra/kanal për modelet me 2 kanale. Të dhënat e regjistruara shfaqen si një tabelë dhe si një paraqitje grafike në softuerin HI92148. Paraqitja grafike mund të ruhet si një skedar imazhi, ndërsa të dhënat mund të eksportohen gjithashtu si një spreadsheet për analiza të mëtejshme të të dhënave.

Elektroda HALO me trup PVDF FoodCare me Bluetooth® - FC2022

FC2022 HALO është një Elektrodë Foodcare Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0) për pH dhe temperaturën e përbërë nga materiali PVDF që është kimikisht rezistent.

Kjo elektrodë ka një dizajn unik të kryqëzimit të hapur, në të cilin ekziston një shtresë elektroliti viskolen (xhel i fortë) që është pa klorur argjendi (AgCl) midis mostrës që do të matet dhe qelizës së brendshme të referencës. Dizajni i kryqëzimit të hapur i reziston bllokimit dhe maja konike e sondës e bën atë ideale për matjet e pH në produktet ushqimore duke përfshirë qumështin, brumin, mishin e bluar dhe mostrat e tjera të ushqimit gjysmë të ngurtë.

Të gjitha leximet transmetohen drejtpërdrejt në HI2202 edgeblu ose në një pajisje të përputhshme Apple ose Android që përdor aplikacionin Hanna Lab.

One Press Connect

Lidhu lehtësisht me aplikacionin Hanna Lab me shtypjen e një butoni nëpërmjet teknologjisë Bluetooth.

FC2022 është një elektrodë revolucionare pH që përfshin teknologjinë wireless Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0) me një dizajn specifik aplikacioni. Kjo elektrodë ka shumë veçori që e bëjnë atë ideale për matjen e produkteve të lidhura me ushqimin. FC2022 është e përshtatshme për t’u përdorur me mostra që masin nga 0 në 60°C.

Dizajni i majës në formë konike lejon depërtimin në trupa të ngurtë, gjysmë të ngurtë dhe emulsione për matjen e drejtpërdrejtë të pH në produktet ushqimore duke përfshirë mishin, djathin, kosin dhe qumështin.

Tretësira pastruese dhe dezinfektuese HI700641P për produktet e qumështit (25 x 20 mL bustina)

HI700641P është një tretësirë shumë efektive pastruese dhe dezinfektuese që është formuluar posaçërisht për t’u përdorur me elektroda pH që mbulohen me depozita të qumështit duke përfshirë qumështin, djathin, kosin dhe akulloren. Elektrodat mund të bëhen të pista nga përdorimi dhe do të prodhojnë rezultate të pasakta. Solucionet e pastrimit të Hanna eliminojnë papastërtitë dhe mbetjet që mbeten në sipërfaqen e elektrodës pas matjes së një produkti të qumështit. Hanna sugjeron pastrimin e rregullt të llambës dhe kryqëzimit të elektrodës për të siguruar që sonda të jetë gjithmonë e pastër dhe të parandalojë çdo bllokim të kryqëzimit.

Autori: Tajana Frančić, mag.nutr.