Matja e drejtpërdrejtë e pH në tokë dhe mjedise pa tokë

Category: Agrikultura | Tags:

pH është parametri më i rëndësishëm në bujqësi dhe ka një arsye të mirë për të qenë! Është një nga parametrat që është shumë i rëndësishëm për shëndetin e bimëve.

pH i tokës lidhet drejtpërdrejt me disponueshmërinë e lëndëve ushqyese: aftësinë e bimës për të absorbuar dhe përdorur lëndët ushqyese në dispozicion.

Çdo familje bimësh dhe kulturash kanë një gamë unike të pH të preferuar në të cilën mund të lulëzojnë më së miri. Duket si shumë punë, por në thelb është shumë e thjeshtë, në fund të korrat tuaja do t’ju shpërblejnë me rendimentin maksimal!

Do të ishte kaq e thjeshtë nëse do të mund të bënit matjen e pH vetëm një herë dhe ta harroni atë, por nuk është kështu.

Vlera e pH e tokës mund të ndryshojë me kalimin e kohës dhe me disa faktorë:

 • Uji i përdorur për ujitje mund të ndikojë në pH në varësi të alkalinitetit/aciditetit të tij specifik
 • Zgjedhja e plehrave. Logjikisht, plehrat mund të ulin/rrisin pH në mënyrë të konsiderueshme
 • Vetë bimët; në faza të ndryshme të rritjes, bimët gjithashtu mund të shkaktojnë një reaksion me tokën.

Ka disa mënyra të besueshme për të realizuar matjet e pH të tokës.

Shumë prodhues bujqësorë mbështeten në metoda si hollimi. Këto teknika mund të jenë të sakta, por kërkojnë një sasi të caktuar kohe dhe ekspertizë.

Metoda e drejtpërdrejtë – metoda më e shpejtë dhe më e besueshme

Ekzistojnë disa opsione matësash në treg që matin drejtpërdrejt pH-in e tokës dhe ju japin një rezultat të menjëhershëm. Teknika është shumë e thjeshtë, një sondë futet direkt në tokë dhe rezultatet shfaqen në ekran menjëherë.

Testimi i drejtpërdrejtë i pH-it së tokës ju jep përfitimin që nuk keni nevojë të merrni mostra dheu, sepse pH testohet pikërisht në tokë.

Si të testoni drejtpërdrejt në tokë?

Duke përdorur një shkop, fillimisht formoni një vrimë në tokë. Vrima duhet të jetë e njëjta thellësi sa herë që testoni për të shmangur mospërputhjet e pH.

Shtoni pak ujë të distiluar ose të dejonizuar në vrimë; toka duhet të jetë e lagur, por jo e ngopur me ujë.

Fusni instrumentin tuaj të testimit në vrimë,
dhe lejoni që leximi të zhvillohet ose stabilizohet.

E thjeshtë!

Sa e saktë është kjo metodë?

Secili nga njehsorët tanë ka një sondë të projektuar posaçërisht për aplikimin dhe specifikimet që tregojnë rezolucionin dhe saktësinë.

Nivelet optimale të pH për bimët (shkarkoni)

HI98168

Matës profesional i pH i tokës Groline

 • Quick Connect DIN Connector
 • USB Connection for Data Transfer
 • Dedicated Help Button
 • ±0.002 pH Saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë.
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-it së dheut dhe humusit të dheut.

HI98168 është një matës pH i fortë, i papërshkueshëm nga uji, portativ që lejon matjen e drejtpërdrejtë të pH të tokës. Ky matës është i pajisur me një elektrodë të specializuar pH që ka një majë konike për futje në tokë.

Përveç furnizimit me një elektrodë unike pH të krijuar për analizën e dheut, HI98168 ka veçorinë unike CAL Check™ të Hanna-s që paralajmëron përdoruesin për problemet e mundshme gjatë procesit të kalibrimit. Kjo është shumë e rëndësishme pasi ka të ngjarë që sonda të jetë e veshur me dhe. Kjo shtresë mund të çojë lehtësisht në gabime në matjen e pH.

Duke krahasuar të dhënat e kalibrimit të mëparshëm me kalibrimin aktual, njehsori do të informojë përdoruesin, me kërkesat e ekranit, kur sonda duhet të pastrohet, zëvendësohet ose nëse buferi i pH mund të jetë i kontaminuar. Pas kalibrimit, gjendja e përgjithshme e sondës shfaqet në ekran si përqindje. Gjendja e sondës ndikohet nga karakteristikat e zhvendosjes dhe të pjerrësisë së elektrodës pH, të cilat të dyja mund të gjenden në të dhënat GLP, duke përfshirë leximet e ruajtura në njehsor ose të transferuara në një PC.

HI99121

Matja e drejtpërdrejtë e pH në tokë

HI99121 është matësi i përsosur portativ për matjen e drejtpërdrejtë të pH të tokës. Me sondën HI99121 dhe HI1292D të përforcuar të pH dhe temperaturës, përdoruesit mund të testojnë pH-in e tokës drejtpërdrejt ose pas përgatitjes së një tretësire dheu me ujë të dejonizuar. HI1292D përmban një majë konike që mund të futet drejtpërdrejt në tokë të lagësht ose të butë. Për tokat më të forta, kompleti përfshin një mjet prej plastike për të shpuar tokën.

HI12922

Matës pH për tokën me Wireless HALO®

Elektroda e parë e pH në botë me teknologji inteligjente Bluetooth për matjen e drejtpërdrejtë të tokës HI12922

pH-matësi ynë Wireless HALO® ka një bashkim të trefishtë qeramike në qelizën e jashtme të referencës, sensorin e integruar të temperaturës dhe majën konike të sensorit të pH, duke e bërë atë ideal për matjet e pH në mostrat e dheut. Të gjitha leximet transmetohen drejtpërdrejt në pajisjen tuaj Apple ose Android ose te edge®blu.

HI981030

Testues pH për tokën Groline

Mos u shqetësoni, nëse ky instrument duket paksa profesional për ju, ne kemi një shumëllojshmëri testuesish edhe për kopshtarët Hobby!

Testuesi i pH i dheut HI981030 GroLine është një testues pH specifik i projektuar për matjen e pH të tokës. Ky matës ofron shumë veçori të avancuara, duke përfshirë aftësinë për të pastruar çdo bllokim të kryqëzimit të referencës, gjë që rezulton në një jetë më të gjatë se testuesit standardë të pH.

 • ±0.05 pH saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë.
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-it së dheut dhe humusit të dheut.

HI9810302

HALO2 GroLine Wireless
Testues pH për Tokën

Testuesi i pH pa tela HALO2 GroLine (HI9810302) është krijuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH të tokës për qëllime mjedisore dhe bujqësore.

 • Open-source Bluetooth lejon integrim të lehtë në sistemet aktuale të regjistrimit të të dhënave
 • IP65 Mbrojtje rezistente ndaj ujit
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-it së dheut dhe humusit të dheut
 • E pajisur me gjithçka që ju nevojitet për testim të suksesshëm menjëherë

Çfarë ju nevojitet për të marrë rezultatet më të sakta:

Pastroni rregullisht | Kalibroni shpesh

Autori:

Nives Vinceković Budor, mag.ing.chem.ing.

Regjistrohu në buletinin tonë