Njihni përcjellshmërinë tuaj – një hap drejt rendimentit më të lartë në prodhimin e boronicës

Category: Agrikultura | Tags: #  

Boronicat

(Vaccinium sect.Cyanococcus)

Janë një nga frutat më të njohur për shkak të përfitimeve shëndetësore dhe konsumit të lartë komercial. Vitet e fundit kërkesa për boronica po rritet nga dita në ditë.

Varietetet më të famshme përfshijnë:

Bluecrop

Darrow

Duke

Eliot

Patriot

Spartan

Prodhimi i boronicës është shumë specifik pasi bima ka një sistem rrënjor shumë të ndjeshëm që kërkon kujdes të veçantë për të zhvilluar dhe prodhuar rendimentin e frutave. Prandaj, është e vështirë të përshtaten të gjithë parametrat e kultivimit me kërkesat e bimës dhe është e mundur që disa bimë të jenë të destinuara për dështim.

Bimët e boronicës kanë nevojë për një tokë me karakteristika specifike fizike dhe kimike për t’u rritur.

Përpara se të zgjidhni llojin e duhur të boronicës, merrni parasysh cilësinë e tokës, si dhe karakteristikat klimatike dhe gjeografike.

Nëse merret vendimi për të mbjellë në tokë, duhet të jeni të sigurt që toka juaj është e përshtatshme për varietetin e përzgjedhur të boronicës dhe mund të sigurojë mbështetje kimike dhe fizike.

Zgjidhni tokën e duhur për boronicat tuaja.

Kimia është kudo

Boronicat janë një nga opsionet më të ndjeshme për prodhim dhe kërkojnë kujdes të veçantë në ekuilibrin e parametrave kimikë.

Boronicat kanë nevojë kryesisht për shumë diell, ajër, ujë dhe lëndë ushqyese për t’u rritur. Por si mund të siguroheni që bimët tuaja të kenë mjaftueshëm lëndë ushqyese? Matja e aspekteve të ndryshme të tokës mund t’ju tregojë saktësisht se çfarë keni nevojë dhe çfarë ju mungon, dhe t’ju ndihmojë të kultivoni bimë të forta dhe të shëndetshme.

Testimi i pH, përmbajtjes së lagështisë dhe temperaturës janë një fillim i shëndetshëm. Monitorimi i fosfateve, nitrateve, kalciumit dhe kaliumit janë të gjithë komponentët kryesorë të rritjes së bimëve. Gjithashtu nevojiten lëndë të tjera ushqyese.

Një mënyrë për të ndihmuar në mbajtjen e gjurmëve të të gjithë këtyre lëndëve ushqyese është duke testuar përcjellshmërinë elektrike të tokës tuaj. Përcjellshmëria elektrike mund t’ju tregojë nëse keni nevojë për më shumë lëndë ushqyese ose nëse keni shumë. Kjo do t’ju kursejë kohë dhe para kur rrisni bimët tuaja.

Çfarë është përcjellshmëria elektrike?

Përcjellshmëria elektrike (EC) përcakton se sa mirë një substancë mund të transmetojë një rrymë elektrike. Grimcat e vogla të ngarkuara, të quajtura jone, ndihmojnë në bartjen e ngarkesës elektrike përmes një substance. Këto jone mund të jenë të ngarkuar pozitivisht ose negativisht. Sa më shumë jone të disponueshme, aq më e lartë është përcjellshmëria; më pak jone do të rezultonin në përcjellshmëri më të ulët. EC zakonisht raportohet në milliSiemans për centimetër (mS/cm).

Në literaturë ka mënyra të ndryshme për të shprehur përcjellshmërinë, konvertimi bëhet si më poshtë:

1 dS/m = 1 mS/cm = 1000 μS/cm= 1 mmho/cm

Ujitjet dhe Plehrat Kimike

Zakonisht, njerëzit mendojnë vetëm për gjëra të tilla psh vetëm oqeani ka kripë, por a e dini se dheu mund të jetë gjithashtu i kripur? Këtu kripshmëria mund të jetë problem nëse përcjellshmëria elektrike, ose lëndët e ngurta të tretura totale, janë shumë të larta.

Kripërat janë shumë përçuese dhe do të rrisin EC-në e tokës tuaj. Uji i përdorur për ujitjen e të mbjellave do të ndikojë drejtpërdrejt në cilësinë e tokës ose duke rritur ose zvogëluar kripërat dhe lëndët ushqyese të disponueshme. Kjo, nga ana tjetër, ndikon në përcjellshmërinë elektrike.

Shirat natyralë do të zvogëlojnë përqendrimin e kripës pranë rrënjëve të bimëve. Kjo ndihmon që bima të mos “digjet” nga kripërat dhe lëndët ushqyese të tepërta. Kjo do të thotë që rrënjët e bimës janë në thelb të bllokuara nga kripërat dhe lëndët ushqyese. Ato bëhen të paafta për të marrë kripëra, gjë që mund të pengojë rritjen e saj.

Nëse uji i ujitjes ka një përmbajtje të lartë kripe, ai mund të grumbullohet në fusha, duke rritur kripësinë dhe përçueshmërinë elektrike.

Shtimi i plehrave është një mënyrë e mirë për të inkurajuar të korrat të arrijnë rritjen optimale. Megjithatë, është e mundur të kesh shumë gjëra të mira. Plehrat futin lëndë ushqyese dhe kripëra në mjedisin e rritjes. Këto jone do t’i atribuojnë një përçueshmëri më të lartë elektrike. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për përçueshmërinë elektrike të mjedisit tuaj të rritjes. Shtoni shumë pleh dhe mund të rrisni kripësinë dhe CE-në, duke kaluar kufijtë e sigurt.

Boronicat janë shumë të ndjeshme ndaj vlerës së lartë të përcjellshmërisë dhe rendimenti juaj do të ndikohet drejtpërdrejt.

Vlerat optimale të EC për boronicat është 1 mS/cm në të cilën mund të parashikoni rendimentin më të lartë, pas së cilës boronicat përjetojnë një rënie të ndjeshme të rendimentit.

Kultivimi i boronicës EC (mS / cm) Ulje e rendimentit % (afërsisht) Rendimenti / kg (shembull eksperimental)
0.5
25
1450
1.0
10
1900
1.5
25
1250
2.0
50
1170

pH i tokës dhe përcjellshmëria elektrike

Kur pH i tokës dhe përcjellshmëria elektrike e tokës tuaj ndërveprojnë, ndodhin gjëra interesante. pH i tokës suaj ju tregon se sa bazike ose acide është, gjë që mund të ndikojë në rezultatet e përcjellshmërisë elektrike.

pH është matja e joneve gjithashtu, por joneve specifike. Jonet e hidrogjenit të ngarkuar pozitivisht bëjnë që një substancë të jetë më acide, ndërsa jonet hidroksile të ngarkuara negativisht bëjnë që një substancë të jetë më bazike. Duke qenë se këto jone mbartin ngarkesa, ato gjithashtu mund të kenë energji elektrike.

Sa më shumë acide ose bazike të jetë diçka, aq më shumë jone ka. Sa më shumë jone, aq më e lartë është përcjellshmëria elektrike. Prandaj, sa më acide ose bazike të jetë toka juaj, aq më e lartë do të jetë EC. Sa më afër të jetë pH juaj neutral, aq më pak do të ndikojë në përcjellshmërinë elektrike të tokës tuaj.

Zgjedhja e një metode të testimit EC

Ekzistojnë disa metoda të disponueshme për testimin e përcjellshmërisë elektrike në prodhim:

Ju mund të provoni:

 • drip water
 • uji i kullimit (nuk duhet të kalojë kurrë 2.0 mS/cm, normalisht uji i kullimit ka EC pothuajse dyfish më të lartë se sa merret drejtpërdrejt në rrjet)
 • pore water(uji që gjendet në tokë),
 • përcjellshmëria totale ose pjesa më e madhe e tokës,
 • përcjellshmëria e suportit (ose vende pa tokë)

Këshilla nga Hanna:

Kur masni EC në tokë dhe mjedis “pa tokë”, bëni matjet pranë bimëve si dhe më larg. Lagështia, lëndët ushqyese dhe pH mund të ndryshojnë shumë në një zonë të mbjellë. Kjo do të thotë pak më shumë punë, por do të vlerësoni mundësinë për të marrë rezultate që përfaqësojnë më mirë zonën tuaj të mbjelljes.

HI98331
Direct Soil EC Tester Soil Test™

Testuesi i drejtpërdrejtë i tokës EC Soil Test™ – HI98331 është një testues i fortë me madhësi sa xhepi që ofron lexime të shpejta dhe të sakta. Soil Test™ Direct Soil EC Tester – HI98331 përmban një sondë depërtimi prej çeliku inoks për matjen e drejtpërdrejtë të përcjellshmërisë në dhe. Me një madhësi kompakte, funksionim me një buton të vetëm dhe kalibrim automatik, Soil Test është një zgjedhje e shkëlqyer për marrjen e matjeve të drejtpërdrejta të përcjellshmërisë në tokë.

HI9814
Matës pH/EC/TDS/Temp

HI9814 është një matës i qëndrueshëm, portativ i pH, përçueshmërisë, lëndëve të ngurta të tretura totale dhe temperaturës për shumicën e matjeve që hasen në hidroponikë, akuaponikë ose aplikime të përgjithshme bujqësore. Të gjitha operacionet dhe cilësimet kryhen vetëm përmes dy butonave dhe kutia është e papërshkueshme nga uji dhe e vlerësuar për kushtet IP67. Veçoritë e përzgjedhura nga përdoruesi përfshijnë faktorë të përzgjedhshëm TDS prej 0,5 dhe 0,7 si dhe fikje automatike pas 8 minutash ose 60 minutash për të zgjatur jetëgjatësinë e baterisë.

MONITORIMI – Matjet e pH&EC 24/7

HI981420
Monitorues Groline për lëndët ushqyese në hidroponike

HI981420 Monitorues GroLine për lëndët ushqyese në hidroponikë ofron monitorim të vazhdueshëm të pH, përcjellshmërisë (EC & TDS) dhe temperaturës gjatë gjithë kohës në solucionet ushqyese hidroponike. I shpejtë në konfigurim, i thjeshtë në përdorim, ky monitorues është projektuar duke pasur parasysh Hidroponikën, Akuaponikën dhe Serrave. Bëjeni tretësirën tuaj ushqyese të lehtë për t’u menaxhuar me Monitorin GroLine.

 • Merrni matje pH&EC 24/7 për rendimente të qëndrueshme çdo herë.
 • Veçori e Praktikës së Mirë Laboratorike (GLP) për saktësi profesionale.
 • Kalibroni pH dhe EC me një tretësirë të vetme Quick Cal.
HI981421
Monitorues GroLine për lëndët ushqyese në hidroponikë
me sondë inline multiparametrike

Monitoroni lëndët ushqyese hidroponike, HI981421 GroLine ofron monitorim të vazhdueshëm të pH, përcjellshmërisë (EC & TDS) dhe temperaturës gjatë gjithë kohës në solucionet ushqyese hidroponike. I shpejtë në konfigurim, i thjeshtë në përdorim, ky monitorues është projektuar duke pasur parasysh Hidroponikën, Akuaponikën dhe Serrave. Bëjeni tretësirën tuaj ushqyese të lehtë për t’u menaxhuar me Monitorin GroLine.

 • Merrni matje pH&EC 24/7 për rendimente të qëndrueshme çdo herë.
 • Veçori e Praktikës së Mirë Laboratorike (GLP) për saktësi profesionale.
 • Kalibroni pH dhe EC me një tretësirë të vetme Quick Cal.

Automatizimi dhe kontrolli i ujitjes

Në prodhimin e boronicës është thelbësore të përcaktohet frekuenca e ujitjes në mënyrë që bima të mos pësojë asfiksim rrënjësor dhe nga stresi ujor. Bima e boronicës ka një sistem rrënjor shumë delikat i cili nuk toleron shumë lagështinë e lartë.
Nëse raportet e cikleve të ujitjes të aplikuara kundrejt cikleve të lëndëve ushqyese nuk mbahen siç duhet, mund të ndodhin humbje të mëdha në rendiment.

Me ujitje të duhur cilësia dhe sasia e boronicave mund të përmirësohet ndjeshëm.

Ujitja e duhur

Nuk është një proces i thjeshtë: sasia e ujit duhet të jetë e mjaftueshme për bimët e boronicës, dhe nëse jo, fotosinteza dhe rritja e përgjithshme pengohet. Megjithatë, nëse sasia e ujit është më shumë se sa kërkohet, rritja e bimëve mund të bëhet e tepërt, duke prodhuar një produkt të gjatë, më të butë dhe/ose të dëmtuar.

Ne projektojmë dhe prodhojmë një sistem të plotë të ujitjes, gati për instalim, për klientët tanë.

Në fillim mbledhim informacionin dhe kërkesat e agronomit për të krijuar një sistem që korrespondon me nevojat aktuale të klientit. Më pas, ne analizojmë infrastrukturat ekzistuese për të qenë në gjendje të ndërlidhim sistemet tona me pajisjen e instaluar tashmë.

Së fundi, ne prodhojmë sistemin e personalizuar dhe vazhdojmë me instalimin, vënien në punë dhe trajnimin e personelit përgjegjës.

Sistemet tona të ujitjes me plehra kanë aplikime të shumta:

 • Bujqësia në natyrë
 • Bujqësia e brendshme
 • Hidroponika
 • Aeroponika

Sistemi ynë i fertilizimit integron pajisjet e procesit Hanna Instruments me produkte industriale me cilësi të lartë për të krijuar dy lloje sistemesh:

 • Injeksion i drejtpërdrejtë i lëndëve ushqyese
 • Rezervuari i përzierjes

Kontrolluesi i Fertilizimit

Kontrolluesi i Fertilizimit mund të kontrollojë sasinë e ujit të ujitjes në bazë të kohës ose vëllimit. Sektorë të ndryshëm mund të ujiten në kohë të ndryshme gjatë ditës me sasi të ndryshme uji.

Me Kontrolluesin e Fertilizimit, çdo program ujitje siguron kontrollin e pH dhe përcjellshmërisë. Kur është e nevojshme, një program specifik kryen një korrigjim të pH duke futur një acid ose bazë në ujin e ujitjes. Kontrolli i pH bazohet në hyrjen e shumëfishtë të sensorëve dhe një pikë specifike të caktuar, ndërsa kontrolli i përcjellshmërisë lidhet drejtpërdrejt me nivelin e fekondimit.

Kur kontrolluesi i fertilizimit urdhëron shtimin e plehrave të shumta në rrjedhën e ujitjes, sensorët e përcjellshmërisë monitorojnë vazhdimisht përcjellshmërinë e rrjedhës dhe sasia e përgjithshme e plehërimit mbahet bazuar në një pikë të caktuar (kufi). Kontrolluesi i Fertilizimit mund të urdhërojë shtimin e shumëfishtë (1 deri në 4) plehrave në ujin e ujitjes. Përqindja e secilit pleh përcaktohet nga përdoruesi dhe kontrollohet nga një program specifik bazuar në pikën e caktuar të përcjellshmërisë.

Nëse lind një problem i kontrollit të pH ose përcjellshmërisë, programi gjeneron një alarm për të informuar përdoruesin. Të gjitha operacionet e të dy proceseve të kontrollit ruhen në memorie.

Kontrolluesi i Fertilizimit kryen të gjitha operacionet e nevojshme, monitorimin, kontrollin e ujitjes dhe proceset e plehërimit. Këto operacione kryhen vazhdimisht gjatë gjithë ditës, muajit dhe vitit.

Për të përdorur dhe menaxhuar siç duhet sistemin, duhet të vendosen të gjitha vlerat e nevojshme të kontrollit (modaliteti i konfigurimit). Gjatë operacioneve të monitorimit (modaliteti i konsultimit) përdoruesi mund të marrë informacion se si funksionon sistemi dhe procesi i ujitjes. Për më tepër, mund të aksesohet historiku i të gjitha operacioneve për ditët aktuale dhe ato të mëparshme.