Parametri ORP

Category: Laboratori | Tags: #  
Hanna Instruments ofron një shumëllojshmëri instrumentesh për matjen e Potencialit Redoks (ORP).

Çfarë është ORP?

Në procesin e reduktimit të oksidimit, një molekulë humbet elektronet, ndërsa një tjetër i fiton ato. Mund të themi gjithashtu se një molekulë reduktohet ndërsa tjetra oksidohet. Potenciali i përfshirë në këtë proces quhet ORP – potencial redoks.

ORP është një parametër shumë i rëndësishëm, të cilin duhet ta kontrollojmë, për shembull në trajtimin e ujit, në pishina, në të cilat një oksidues, si klori, të cilin e shtojmë në ujë për të hequr papastërtitë. Sa më e lartë të jetë vlera ORP, aq më e lartë është fuqia e dezinfektuesit.

Elektrodat ORP

Matjet ORP bazohen në ndryshimin midis elektrodës së arit dhe platinit dhe elektrodës së referencës. E njëjta elektrodë reference siç përdoret me elektrodën pH (Ag/AgCl), përdoret edhe me potencialin redoks.

A duhet të kalibrohen elektrodat ORP?

Jo. Elektrodat ORP nuk kanë nevojë për kalibrim si njehsori i pH. Megjithatë, elektrodat ORP duhet të kushtëzohen përpara përdorimit. Kur elektroda është e re, njomni majën në ujë të ngrohtë nga rubineti. Kjo do të përmirësojë rrjedhën e kryqëzimit të referencës. Për të kontrolluar funksionin e elektrodës, zhytni majën në tretësirën ORP HI 7021L ose HI7022L. Leximi duhet të jetë +/- 50 mV nga vlera e treguar në shishe. Nëse leximi nuk është brenda +/-50 mV, kërkohet trajtim oksidues ose reduktues me HI 7092 ose HI 7091. Ai gjithashtu do të përgatisë sipërfaqen e elektrodës dhe do të shpejtojë kohën e reagimit fillestar. Meqenëse elektrodat e procesit in-line janë tashmë në tretësirë, një test i thjeshtë me HI 7021L ose HI 7022L do t’ju tregojë gjendjen e elektrodës. Nëse sonda juaj nuk është mjaft e saktë pas kondicionimit dhe testimit, ndiqni procedurën e pastrimit.

Çfarë sensori ORP duhet të përdor platin ose ar?

Sensori prej platini: përdoret në reaksionin oksidues (mbi 500 mV) si pishina dhe SPA, ujë të pijshëm. Sensori prej ari: përdoret në mjedis reduktues (nën 500mV) si tek aplikimet galvanike, industria minerare (Cyanide).

Hanna Instruments ofron një shumëllojshmëri instrumentesh për matjen e Potencialit Redoks (ORP). Hanna ka një zgjidhje të saktë dhe të përballueshme për pothuajse çdo aplikacion testimi ORP.

Lini një koment

Your email address will not be published.