Përcaktimi i pjekurisë së domateve duke matur pH

Category: Agrikultura | Tags:

Domatet janë një kulturë kryesore për shumë fermerë dhe kopshtarë, të çmuara për përdorimin e tyre në kuzhinë dhe përfitimet e tyre shëndetësore.

Domatet e pjekura përdoren për të përgatitur një shumëllojshmëri pjatash dhe ushqimesh të përpunuara, si salca e picës, salsa të tjera gatimi dhe ketchup. Për të siguruar cilësi të lartë të komponimeve të përpunuara, cilësia e përbërësve është jashtëzakonisht e rëndësishme. Megjithatë, mund të jetë sfiduese për të përcaktuar kohën e përsosur për të korrur domatet për shije dhe ushqim optimal.

Një nga faktorët kritikë në përcaktimin e pjekurisë së domates është pH, i cili mund të matet duke përdorur mjetet e ofruara nga Hanna Instruments.

Hyrje në pjekurinë e domates

Çfarë është pjekuria e domates?

Pjekuria e domates i referohet fazës në të cilën një domate është zhvilluar plotësisht dhe e gatshme për korrje optimale. Pjekuria e domateve tregohet nga ngjyra, madhësia, shija dhe struktura e tyre.

Pse është e rëndësishme maturimi i domates?

Pjekuria e domateve ndikon në cilësinë, shijen dhe jetëgjatësinë e tyre. Vjelja e domates në fazën optimale të pjekurisë siguron që ato të kenë shijen dhe strukturën më të mirë. Gjithashtu zvogëlon shanset e prishjes gjatë ruajtjes ose transportit. Për më tepër, ato duhet të jenë në maturimin e dëshiruar përpara se të mund të përdoren për të prodhuar mallra të përpunuara.

Rëndësia e pH në përcaktimin e pjekurisë së domates

Si ndikon pH në pjekurinë e domates?

Ndërsa ngjyra është një mënyrë për të përcaktuar pjekurinë, ajo mund të jetë e pasaktë për shkak se sa subjektive është ngjyra pasi ngjyra e domates përcaktohet nga shumëllojshmëria e domates. Një metodë më pak subjektive dhe më e saktë për të përcaktuar pjekurinë e domates është matja e pH-it së domates.

pH i frutit të domates ndryshon gjatë procesit të pjekjes. Ndërsa domatja piqet, pH zvogëlohet, duke u bërë më acid. pH ndikon në strukturën, shijen dhe ngjyrën e domates.

Përfitimet e matjes së pH për kultivuesit e domates

Matja e pH-it së domateve mund t’i ndihmojë kultivuesit të përcaktojnë fazën optimale të pjekurisë për korrje. Mund të ndihmojë gjithashtu në identifikimin e çdo problemi me tokën ose kushtet e rritjes që mund të ndikojnë në pH e frutave.

Si të përdorni instrumentet Hanna për të matur pH e domates

Përgatitja për matjen e pH të domateve

– Për të matur pH-in e domateve, fillimisht pastroni pH matësin ose sondën e testuesit me ujë të distiluar.
– Shpëlajini domatet me ujë të distiluar dhe thajini para testimit.

HI99161

pH metër Portativ për ushqimin dhe qumështin

Hanna rekomandon HI99161 pH matës portativ për ushqimin dhe qumështin me një elektrodë pH FC2023.

Matësi është i vogël, duke e lejuar atë të transportohet lehtësisht, por është i rëndë dhe i papërshkueshëm nga uji për të punuar në mjedisin serrë.

Elektroda FC2023 është bërë nga plastika e kategorisë ushqimore që plotëson rregulloret e FDA për kontakt të drejtpërdrejtë me ushqimin. Forma konike e llambës së qelqit e lejon atë të depërtojë në domate dhe kryqëzimi i hapur siguron një zonë të lartë kontakti me domaten, duke shmangur nevojën e lëngut ose homogjenizimit të domates për analizë.

Me këtë formë, vetëm duke e prerë domaten me thikë dhe duke futur elektrodën e pH, mund të merret një lexim i pH. Kjo elektrodë pH është e mbushur me xhel dhe vjen me një sensor të integruar të temperaturës, që të dyja janë të dobishme në terren.

Interpretimi i matjeve të pH për pjekurinë e domateve

Kur bëhet fjalë për përcaktimin e pjekurisë së një domateje, matja e pH mund të jetë një mjet i dobishëm. pH, ose masa e aciditetit ose alkalinitetit në një tretësirë, mund të na japë një tregues se kur një domate është pjekur dhe gati për t’u korrur. Por si i interpretojmë matjet e pH dhe cilat janë kufijtë e pH të synuar për pjekurinë e domates?

Kuptimi i shkallës së pH

Në rastin e domateve, një interval pH midis 4.5 dhe 5.5 konsiderohet optimale për pjekurinë. Ndërsa domatja piqet, niveli i pH-it së saj ulet, duke u bërë më acid.

Gama e synuar e pH për pjekurinë e domates

Siç u përmend, diapazoni i pH i synuar për pjekurinë e domates është midis 4.5 dhe 5.5. Kjo gamë mund të ndryshojë pak në varësi të shumëllojshmërisë së domates dhe përdorimit të saj të synuar.

Megjithatë, në ushqimet e përpunuara, pH duhet të jetë nën pH 4.6 në mënyrë që të shmanget rritja e patogjenëve dhe mikrobeve. Në mënyrë ideale, përpunuesit e ushqimit synojnë pH 4.2 për sigurinë e ushqimit. Domatet bëhen më acidike ndërsa piqen, kështu që domatet shpesh nuk korren për t’u përdorur në ushqime të përpunuara derisa të jenë pak të pjekura.

Nëse domatet kanë një pH më të madh se 4.2 në kohën e vjeljes, atëherë acidi citrik shtohet për të ulur pH. Kostoja shtesë kimike e këtij procesi acidifikimi mund të reduktohet nëse domatet mblidhen në kohën optimale.

Faktorët që ndikojnë në pH dhe pjekurinë e domates

Disa faktorë mund të ndikojnë në pH dhe pjekurinë e një domate. Këta mund të klasifikohen në faktorë mjedisorë dhe gjenetikë.

Faktorët e mjedisit

Faktorët mjedisorë si temperatura, lagështia, cilësia e tokës dhe disponueshmëria e ujit mund të kenë ndikim në pH dhe pjekurinë e domates.
Për shembull, domatet e rritura në kushte të nxehta dhe të thata mund të piqen më shpejt dhe të kenë një pH më të ulët se ato të rritura në kushte më të ftohta dhe më të lagështa.

Faktorët gjenetikë

Faktorët gjenetikë si shumëllojshmëria e domates dhe cilësia e farës mund të ndikojnë gjithashtu në pH dhe pjekurinë. Disa varietete mund të kenë një diapazon pH natyral më të ulët ose më të lartë, ndërsa cilësia e dobët e farës mund të rezultojë në maturim dhe nivele të pabarabarta të pH.

Konkluzioni dhe Aplikimet e Ardhshme

Përcaktimi i pjekurisë së domates duke matur pH me instrumentet Hanna është një metodë e përshtatshme dhe e besueshme. Duke kuptuar shkallën e pH-it dhe intervalin e pH të synuar për pjekurinë e domates, kultivuesit mund të sigurojnë se po korrin domatet e tyre në kohën optimale për shijen dhe cilësinë maksimale.

Aplikime të mundshme për kërkime në të ardhmen

Hulumtimet e ardhshme mund të eksplorojnë lidhjen midis pjekurisë dhe shijes së domates, si dhe ndikimin e kushteve të ndryshme të rritjes në pH dhe pjekurinë e domates. Për më tepër, mund të kryhen studime për të zhvilluar metoda jo shkatërruese për përcaktimin e pjekurisë së domates, e cila do të ishte e dobishme për kultivuesit dhe përpunuesit në shkallë të gjerë.

Si përfundim, matja e pH-it së domates me instrumentet Hanna është një mjet thelbësor për kultivuesit e domates për të siguruar rendiment dhe cilësi optimale.. Me një kuptim më të mirë të pH-it, kultivuesit mund të marrin vendime të informuara se kur të korrin domatet e tyre dhe si të maksimizojnë të korrat e tyre të përgjithshme.

Duke përdorur teknikat dhe mjetet e përshkruara në këtë artikull, kultivuesit mund t’i heqin supozimet nga pjekuria e domates dhe të arrijnë rezultate të qëndrueshme dhe me cilësi të lartë vit pas viti.

Keni pyetje?

Kontaktoni një specialist teknik Hanna në info@hannainstruments.al ose duke përdorur format tonë të kontaktit.

AUTORITajana Mokrović, mag.nutr.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Regjistrohu në buletinin tonë