Përcaktimi i vitaminës D dhe laktozës në qumësht

Category: Ushqimi | Tags:
Qumështi dhe bulmeti janë një burim i rëndësishëm i një sërë substancash të ndryshme ushqyese, kalciumit, mineraleve dhe vitaminave të tjera. Përveç kësaj, ato janë burim i proteinave, dhe një burim i baktereve të mira – probiotikëve. Për të gjitha sa më sipër, përfshini qumështin dhe produktet e qumështit në dietën tuaj çdo ditë dhe veçanërisht në dietën e fëmijëve.
 

top-view-organic-milk-with-fresh-cheese

Vitamina D në qumësht dhe bulmet

Shumë janë të mendimit se ekspozimi i mjaftueshëm ndaj diellit do të krijojë mjaftueshëm vitaminë D, por pak e dinë se vitamina D prodhohet vetëm gjatë muajve të caktuar të vitit kur depërtimi i rrezeve të diellit është në këndin e duhur.
Përcaktimi i vitaminës D dhe laktozës në qumësht

 

Duke qenë se një numër i madh njerëzish kanë mungesë të vitaminës D, shumë shpesh, prodhues të ndryshëm qumështi i pasurojnë produktet e tyre me këtë vitaminë. Shumë vende gjithashtu kanë rregulluar ligjërisht shtimin dhe pasurimin e ushqimit me vitaminë D për të parandaluar mungesën e tij. Efektet pozitive të vitaminës D në shëndetin e njeriut janë të panumërta dhe shtimi i saj në qumësht është mjaft logjik. Vitamina D stimulon transportin e kalciumit në kocka dhe qeliza të tjera. Kjo do të thotë se nëse nuk ka mjaftueshëm vitaminë D, kalciumi nuk do të grumbullohet në kocka. Kjo mund të çojë në osteoporozë dhe fraktura të shpeshta në afat të gjatë.

Nëse vendosni ta pasuroni produktin tuaj me vitaminë D, sigurohuni që të dini saktësisht se me çfarë përqendrimi e keni pasuruar produktin tuaj. Prodhues të shumtë përdorin metoda të ndryshme analitike për të përcaktuar përqendrimin e vitaminës D në produktet e qumështit.

Një nga metodat e përdorura për përcaktimin e vitaminës D është metoda kolorimetrike me acetil klorur triklorur antimon.

Parimi i metodës:

Vitamina D me një tretësirë të SbCl3 në kloroform jep një ngjyrë portokalli-verdhë, përthithja maksimale e së cilës është në 500 nm. Krijimi i plotë i ngjyrave zgjat 5-15 minuta. E vetmja gjë që mund të ndikojë në proporcionin e saktë të vitaminës D është prania e përbërësve të tjerë që ndërhyjnë në performancën e duhur të kësaj metode sepse reagojnë me reagentin në fjalë (vitamina A, provitamina e vitaminës D, etj.)

Për të përcaktuar vitaminën D, Hanna Instruments ka një zgjidhje. Për gjithçka që syri juaj nuk mund të shohë, irisi mund ta bëjë për ju.

iris Visible Spectrophotometer – HI801

Spektrofotometri Iris HI801 është një spektrofotometër elegant dhe intuitiv që lejon matjen e të gjitha gjatësive valore të dritës së dukshme.

Personalizoni metodat tuaja, Përcaktimi i vitaminës D dhe laktozës në qumësht_html_m54a585cdmerrni një gamë të gjerë matjesh dhe ndjehuni të sigurt në saktësinë tuaj të testimit me iris.

1キ iris përmban përzgjedhje të saktë të gjatësisë së valës nga 340 nm deri në 900 nm për pajtueshmëri dhe saktësi të plotë të metodës që është e nevojshme në industri dhe në laboratorët profesionistë, gjatë trajtimit të ujit, tek kantinat e verës dhe më shumë.

2キRezultatet janë konsistente dhe të sakta sepse spektrofotometri iris ka një sistemin optik të dizajnuar në mënyrë unike.

3キ Opsionet e personalizimit përfshijnë forma dhe madhësi të shumta të kuvetës.

Laktoza në qumësht dhe produktet e qumështit

Laktoza është një disakarid, një sheqer që gjendet natyrshëm në qumësht. Ai jep një ndjenjë ëmbëlsie në qumësht (edhe pse është më pak i ëmbël se sheqernat e tjerë) dhe nën ndikimin e mikroorganizmave ka lloje të ndryshme fermentimi (acid-laktik, alkoolik, acid propionik…)

Rreth 65-70% e popullsisë së botës janë intolerante ndaj laktozës. Intoleranca ndaj laktozës ndodh kur nuk ka mjaftueshëm enzimë laktazë në zorrën e hollë, e cila është përgjegjëse për tretjen e laktozës. Simptomat përfshijnë dhimbje barku, fryrje, diarre, nauze dhe gazra. Një nga terapitë më të sigurta është shmangia e laktozës në ushqime. Prandaj, produktet e qumështit që përmbajnë një përmbajtje të reduktuar të laktozës po bëhen gjithnjë e më të njohura dhe janë relativisht të sigurta për t’u përdorur tek njerëzit me intolerancë ndaj laktozës. Njerëz të ndryshëm me këtë problem tolerojnë ndryshe një sasi të caktuar të laktozës. Prandaj, është e nevojshme të përcaktohet përqendrimi i laktozës në secilin produkt.
Përcaktimi i vitaminës D dhe laktozës në qumësht html_m2ea6a1e6

 

Përcaktimi i laktozës në qumësht mund të kryhet në mënyrë kolorimetrike, gravimetrike, enzimatike.

Në metodën enzimatike, laktoza hidrolizohet në glukozë në prani të beta-glaktozidazës, glukoza oksidohet me NAD + në prani të beta-glukozdehidrogjenazës në acid galakturonik dhe sasia e NADH e formuar (A = 340 nm) korrespondon me përmbajtjen e laktozës. Për këtë matje Hanna Instruments rekomandon përdorimin e HI801- iris Visible Spectrophotometer.

Teknika diferenciale e pH për matjen e laktozës në qumësht bazohet në ndryshimet në pH për shkak të reaksioneve enzimatike. Ne masim ndryshimet në pH të shkaktuara nga reaksioni i glukozës dhe ATP në prani të enzimës heksokinazë para dhe pas trajtimit të kampionit me β-galaktozidazë. Pas 3 orësh, matet ndryshimi i pH, shtohet HK dhe ndryshimi i pH monitorohet për 4 orë për të vëzhguar formimin e d-fruktozë-6-fosfatit.

Për matjen e ndryshimeve në vlerat e pH zgjidhni Hanna HI98162 pH Metër Profesional Portativ për Qumështin
Përcaktimi i vitaminës D dhe laktozës në qumësht_html_3d3fbd2a

HI98162 është një matës portativ pH i fortë, i papërshkueshëm nga uji, Foodcare që mat pH dhe temperaturën duke përdorur sondën e specializuar FC1013 për produktet e qumështit. Ky matës profesional, i papërshkueshëm nga uji përputhet me standardet IP67. HI98162 furnizohet me të gjithë aksesorët e nevojshëm për të kryer një matje të pH/temperaturë së bashku me buferët e kalibrimit.

  • Quick Connect DIN Connector
  • USB Connection for Data Transfer
  • Dedicated Help Button

Author: Tajana Frančić, mag.nutr.