Ylli i Krishtlindjes: prodhimi i lules “poinsettia” ( lulja e Krishtlindjes)

Category: Agrikultura | Tags:
Poinsettias (Euphorbia pulcherrima) janë bimë subtropikale që kanë origjinën në Meksikë dhe Guatemalë. Sot ato përfaqësojnë simbolet më tradicionale të sezonit të Krishtlindjes dhe rriten kryesisht si bimë në vazo.
pH
Është e rëndësishme të ruhet një interval optimalë për pH e substratit nga 5,5 në 6,5 për prodhimin e poinsettia. Nëse pH i substratit është më i ulët se 5,5, bimët nuk do të rriten në mënyrën e duhur.

Poinsettias (Euphorbia pulcherrima) janë bimë subtropikale që kanë origjinën në Meksikë dhe Guatemalë. Sot ato përfaqësojnë simbolet më tradicionale të sezonit të Krishtlindjes dhe rriten kryesisht si bimë në vazo.

pH

Është e rëndësishme të ruhet një interval optimalë për pH e substratit nga 5,5 në 6,5 për prodhimin e poinsettia. Nëse pH i substratit është më i ulët se 5,5, bimët nuk do të rriten në mënyrën e duhur.

pH Substratit nën 5.4 deri në 5.6
mund të pengojë marrjen e magnezit (Mg),
duke rezultuar në gjethe më të vogla ose më të vyshkura, të cilat krijohen si pasojë e mungesës së Mg.
Vlerat e pH për substratin mbi 6.5
pengon disponueshmërinë e hekurit dhe shkakton
zverdhjen në gjethet e sipërme dhe mos rritjen e bimëve.

pH Substratit
nën 5.4 deri në 5.6

mund të pengoj magnezin
(Mg) në përthithje, e cila rezulton

në rritjen e gjetheve të vogla dhe më pa ngjyrë.
Mungesa e Mg shkakton zverdhejn e gjetheve.

Vlerat e pH për substratin
mbi 6.5

pengon disponueshmërinë e hekurit
dhe shkaktojnë intervale

të zverdhura në gjethet e sipërme dhe pengohet rritja e bimëve

pH Substratit
nën 5.4 deri në 5.6

mund të pengojë marrjen e magnezit (Mg), duke rezultuar që gjethet të rriten më të vogla
Mungesa e Mg shkakton zverdhjen e gjetheve.

Vlerat e pH për substratin
mbi 6.5

pengon disponueshmërinë e hekurit dhe shkaktojnë zverdhjen interveinale në gjethet e sipërme dhe mos-rritjen e bimëve

HI98168

ph Metër Profesional për Tokën

HI98168 është një matës pH, i papërshkueshëm nga uji, portativ që lejon matjen e drejtpërdrejtë të pH të tokës. Ky matës është i pajisur me një elektrodë të specializuar pH që ka një majë konike për futje në tokë.
Përveç furnizimit me një elektrodë unike pH të krijuar për analizën e dheut, HI98168 ka veçorinë unike CAL Check™ të Hanna-s që paralajmëron përdoruesin për problemet e mundshme gjatë procesit të kalibrimit. Kjo është shumë e rëndësishme pasi ka të ngjarë që sonda të jetë e veshur me dhe. Kjo shtresë mund të çojë lehtësisht në gabime në matjen e pH. Duke krahasuar të dhënat e kalibrimit të mëparshëm me kalibrimin aktual, njehsori do të informojë përdoruesin, me kërkesat e ekranit, kur sonda duhet të pastrohet, zëvendësohet ose nëse buferi i pH mund të jetë i kontaminuar.
Pas kalibrimit, gjendja e përgjithshme e sondës shfaqet në ekran si përqindje. Gjendja e sondës ndikohet nga karakteristikat e zhvendosjes dhe të pjerrësisë së elektrodës pH, të cilat të dyja mund të gjenden në të dhënat GLP, duke përfshirë leximet e ruajtura në njehsor ose të transferuara në një PC.
 • Quick Connect DIN Connector
 • USB Connection for Data Transfer
 • Dedicated Help Button
 • ±0.002 pH Saktësia
 • Vjen me të gjitha tretësirat dhe bateritë e nevojshme – gjithçka që ju nevojitet për të filluar matjen menjëherë
 • Elektrodë e specializuar për kontrollin në vend të pH-së së dheut.
Këshilla nga Hanna:

Kur matni EC në tokë, bëni matjet pranë bimëve dhe më larg tyre. Lagështia, lëndët ushqyese dhe pH mund të ndryshojnë shumë në një zonë të mbjellë. Kjo do të thotë pak më shumë punë, por do të vlerësoni mundësinë për të marrë rezultate që përfaqësojnë më mirë zonën tuaj të mbjelljes.
Konduktiviteti EC

HI98331

Testues EC Direkt në Tokë
Soil Test™
Testuesi i drejtpërdrejtë i tokës EC Soil Test™ – HI98331 është një testues i fortë dhe i besueshëm në madhësi sa xhepi që ofron lexime të shpejta dhe të sakta. Soil Test™ Testues EC Direkt në Tokë- HI98331 përmban një sondë depërtimi prej çeliku inoks për matjen e drejtpërdrejtë të përcjellshmërisë në dhe. Me një madhësi kompakte, funksionimi me një buton të vetëm dhe kalibrimi automatik, Soil Test është një zgjedhje e shkëlqyer për marrjen e matjeve të drejtpërdrejta të përcjellshmërisë në tokë.
Nutrientët
Poinsettias kërkojnë nivele të fertilitetit mesatar dhe të lartë midis 150 dhe 300 ppm N, me normën e rregulluar për të marrë parasysh fuqinë e bimëve. Elementet individuale të lëndëve ushqyese të bimëve si kaliumi, kalciumi, squfuri ose molibden (Mo) mund të kenë mungesë.
Mungesa e molibdenit mund të ndodhë lehtësisht gjatë prodhimit të poinsettia. Simptomologjia më e zakonshme e vërejtur është një kërcell i hollë, shfaqen gjethe të dobëta. Mund të vërehen gjithashtu shtrembërim në skajet e gjetheve. Për të parandaluar mungesën e Mo, kultivuesit duhet të konsiderojnë ofrimin e aplikacioneve shtesë të Mo.

Nutrientët

Poinsettias kërkojnë nivele të fertilitetit mesatar dhe të lartë midis 150 dhe 300 ppm N, me normën e rregulluar për të marrë parasysh fuqinë e bimëve. Elementet individuale të lëndëve ushqyese të bimëve si kaliumi, kalciumi, squfuri ose molibden (Mo) mund të kenë mungesë.

Mungesa e molibdenit mund të ndodhë lehtësisht gjatë prodhimit të poinsettia. Simptomologjia më e zakonshme e vërejtur është një kërcell i hollë, shfaqen gjethe të dobëta. Mund të vërehen gjithashtu shtrembërim në skajet e gjetheve. Për të parandaluar mungesën e Mo, kultivuesit duhet të konsiderojnë ofrimin e aplikacioneve shtesë të Mo.

HI83325-02

Analiza e lëndëve ushqyese
Fotometër
HI83325 është një fotometër kompakt me shumë parametra për përdorim në laboratorin mjedisor ose në terren. Matësi është një nga fotometrat më të avancuar të disponueshëm me një dizajn optik inovativ që përdor një detektor referimi dhe lente fokusimi për të eliminuar gabimet nga ndryshimet në burimin e dritës dhe papërsosmëritë në kuvetën e xhamit. Ky matës ka 9 metoda të ndryshme të programuara që matis 8 parametrat kryesorë të cilësisë së ujit të lëndëve ushqyese të bimëve:
 • Amoniaku
 • Nitratet
 • Fosfatet
 • Kaliumi
 • Sulfatet
 • Kalciumi
 • Hekuri
 • Magnezi
Për të kursyer hapësirë të vlefshme në tavolinën e laboratorit, HI83325 dyfishohet si një matës profesional i pH me hyrjen e tij dixhitale të elektrodës pH/temperaturë. Tani një matës mund të përdoret për matjet fotometrike dhe pH.
Drita
Poinsettias janë të ndjeshme ndaj gjatësisë së ditës dhe madje edhe drita e ulët nga burime artificiale, si dritat e rrugëve, mund të vonojë lulëzimin. Aty ku burimet e jashtme të dritës janë problem ose për të filluar lulëzimin në një datë më të hershme sesa do të ndodhte natyrshëm, duhet të përdoren perde të errëta për të mbështetur periudhën e errët ose skotoperiodën.

HI97500

Metër Portativ Lux
HI97500 është një matës portativ luks i krijuar për lehtësinë e përdorimit në marrjen e matjeve të shpejta të dritës.
Përzgjedhja e kulturave për të përmbushur kërkesat e tregut dhe monitorimi dhe kontrolli i saktë i gjatësisë së dritës, temperaturës dhe ushqimit janë të nevojshme për të prodhuar një kulture të tregtueshme dhe fitimprurëse sipas planit.
Temperatura

HI148

Temperature Datalogger
I shpejtë në konfigurim dhe i thjeshtë në përdorim, HI148 është një regjistrues i të dhënave që është ideal për monitorimin dhe regjistrimin e temperaturës në aplikacione të tilla si përpunimi i ushqimit, transporti, muzetë dhe hortikultura.
Zgjidhni midis 4 modeleve dhe ruani deri në 16000 regjistrime!
 • Dizajn i hollë dhe i fortë
 • Opsione të shumta të sensorëve
 • Ekran LCD i programueshëm
 • Lidhja me PC
 • Cilësimet e programimit të personalizueshëm
 • Kufijtë e alarmit të lartë dhe të ulët të programueshëm me tregues vizualë LED
 • Marrja dhe analiza e të dhënave
Me ujitje të duhur cilësia dhe sasia e luleve mund të përmirësohet ndjeshëm.
Plehrat janë aplikuar përmes një game të gjerë sistemesh ujitjeje për shumë vite dhe janë kimikatet më të zakonshme të injektimit. Shumë nga metodat e vjetra kërkonin kontakte të rëndësishme me punonjësit dhe teknika provë-gabim.

Ujitja me pika dhe mikro-ujitja, e përhapur në serra dhe mjedise hidroponike, kanë një karakteristikë që nuk ndahet nga metodat e tjera të ujitjes; fekondimi nuk është një opsion, por në fakt është i nevojshëm. Plehërimi ofron të vetmen mënyrë vërtet efikase për të aplikuar plehra fizikisht në zonën e rrënjëve të bimëve.

HI5000

sistem mini-fertilizues

HI5000

Diagrama
e Instalimit
Tipike

PUNON ME
QARKULLUESIN
POMPAT AS
SMALL AS.75
HORSEPOWER

● Rezervuari i përzierjes, kontrolluesi i nivelit, rezervuarët e plehrave, pompa qarkulluese dhe hidraulika përkatëse nuk përfshihen

●Pompë qarkullimi:

Rekomandoni pompën centrifugale me thithje fundore 0,75 HP (madhësia e pompës dhe specifikimi i fuqisë varen nga kërkesat e serrës). Pompa DUHET të jetë mjaft e madhe për të fuqizuar injektorin. (MIN 0.75 HP)

HI5000 Mini Fertilizues monitoron dhe kontrollon me saktësi përqendrimet e plehrave dhe pH për hidroponika të vogla dhe të mesme të specializuara dhe aplikime në serra. HI5000 është projektuar për t’u përdorur me një rezervuar përzierjeje ku plehrat mund të përzihen saktësisht sipas nevojave të kulturave tuaja. Sistemi mund të pajiset për të kontrolluar në mënyrë të përsosur sasinë e ujit që shpërndahet në bimët tuaja, duke ulur kostot dhe duke kursyer burime.
 • Personalizoni përzierjet tuaja të plehrave deri në 4 rezervuarë rezervë që mund të përdoren për kultura të shumta dhe përzierje të personalizuara.
 • E përkryer për hidroponikën dhe kopshtarinë e brendshme.
 • Kontroll i saktë i lëndëve ushqyese dhe acide për kultivuesin profesionist dhe kultivuesin e avancuar të shtëpisë.

Personalizoni përzierjet tuaja të plehrave

HI5000 vjen i pajisur me 2 injektorë të pavarur lëndësh ushqyese, secili me një kapacitet maksimal deri në 200 l/h. Mund të shtohen injektorë shtesë për të akomoduar shumë lëndë ushqyese.

Kontrolloni me saktësi pH

HI5000 vjen me një kontrollues të veçantë të pH dhe pompë të caktuar të krijuar posaçërisht për të trajtuar acidet më agresive.

I personalizueshëm

Zgjidhni kontrollorët, numrin e pompave dhe llojet e sondave që dëshironi të përdorni. Sistemi mund të dizajnohet sipas nevojave dhe specifikimeve tuaja. Hanna HI5000 mat vazhdimisht EC-në dhe pH-in aktual të rezervuarit ose sistemit të gropës së përzierjes dhe rregullon me saktësi përqendrimin e plehut dhe acidit ose bazës.

HI5000 mund të pajiset me kontrolluesin e serisë HI8000 që ju lejon të automatizoni të gjithë sistemin tuaj të ujitjes. Pompat e kontrollit, solenoidet, për një funksionim plotësisht pa duar.
HI5000 (kur është i pajisur me kontrolluesin HI8000) ka aftësinë për të përdorur softuerin AgriCare i cili ju lejon mundësinë për të monitoruar dhe kontrolluar sistemin nga distanca.

HI10000

Sistemi i Avancuar i Kontrollit të Fertilizimit

Të Gjitha-Në-një-Tretësirë. Sistemi i injektimit të plehrave HI10000 monitoron dhe kontrollon me saktësi përqendrimet e plehrave dhe pH për aplikime të specializuara në hidroponikë, serra dhe bujqësore në terren. HI10000 është një sistem i plotë i kontrollit të ujitjes me aftësi në shumë zonave.

 • Personalizoni përzierjet tuaja të plehrave me injektimin dhe përzierjen e deri në 4 plehra dhe 1 acid me një opsion të personalizuar deri në 7 injektorë të pavarur.
 • Fleksibilitet superior me programe të shumta që lejojnë përdoruesin të vendosë vlera të ndryshme përcjellshmërie dhe pH për një shumëllojshmëri bimësh.
 • Kontroll i automatizuar i ujitjes deri në 32 zona me përcjellshmëri të avancuar dhe kontroll të pH mbi prurjet e mëdha.

Kontrolli i Kombinuar i Fertilizimit dhe Ujitjes.

Sistemi i Fertilizimit të Hannë-s mat vazhdimisht EC dhe pH aktuale të rrjedhës dhe rregullon saktësisht përqendrimin e plehrave në sistem.
Injektimi i plehrave të shumta në një përcjellshmëri specifike rezulton në një aplikim optimal të lëndëve ushqyese ndërsa kontrolli i avancuar i pH përmirëson përthithjen e lëndëve ushqyese dhe shëndetin e bimëve.
HI10000 është një sistem anashkalimi i cili nuk do të ndërhyjë në rrjedhën e linjës kryesore dhe kështu nuk pengon rrjedhën ose presionin e linjës. Asnjë humbje presioni e krijuar nga sistemi do të thotë më pak kohë ujitje.
Njësia do të injektojë me saktësi plehra në norma rrjedhjeje të ndryshme që variojnë nga 1 GPM deri në 350 GPM. Konfigurimi i personalizuar është i mundur kur kërkohen ritme më të larta rrjedhjeje.
Për t’i mbajtur bimët të sigurta, sistemi i fertilizimit HI10000 përmban alarme të shumta dhe monitorim të tepërt të përcjellshmërisë dhe matjeve të pH.

Ideale për përzierjet komplekse ose të shumëfishta të plehrave.

Sistemi HI10000 lejon injektimin e 4 (deri në 7) plehra të pavarur dhe 1 acid. Sistemi i acidit mund të injektojë në mënyrë të sigurt çdo lloj acidi dhe përdor një algoritëm të teknologjisë së fundit që ruan me saktësi pikën e caktuar të pH në një gamë të gjerë shpejtësish rrjedhjeje.
Për t’i mbajtur bimët të sigurta, sistemi i fertilizimit HI10000 përmban alarme të shumta dhe monitorim të tepërt të përcjellshmërisë dhe matjeve të pH.
Çdo sistem duhet të kontrollohet periodikisht, dhe ekziston një zgjidhje Quick&Easy për ta bërë atë!
Kurseni kohë në kalibrim, për shkak të funksionit QuickCal i cili lejon kalibrimin e pH dhe EC me vetëm një tretësirë dhe sonda shumëparametërore ofron matje të shpejta dhe të sakta të shfaqura njëkohësisht në ekranin me shumë nivele.

HI9814 Matës për

Temperaturën

I projektuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e lëndëve ushqyese, matësi Portativ GroLine HI9814 është projektuar posaçërisht për kultivuesit hidroponik. Elektroda e specializuar kombinon 3 sensorë në një sondë të vetme të fortë që përmban një trup polipropileni, sensor të integruar të temperaturës dhe cloth junction.

 • Një sondë e kombinuar, e përforcuar paraprakisht e pH, EC dhe TDS (ppm) për matje pa probleme.
 • Quick CAL mode për një kalibrim të shpejtë, me një pikë për pH dhe EC me një tretësirë.
 • Projektuar për kultivues hidroponike, akuaponike dhe serë.
Një tretësirë e vetme kalibruese për pH dhe përcjellshmërinë e bën kalibrimin të shpejtë dhe siguron që të gjitha matjet tuaja të jenë të sakta çdo herë për shëndet më të mirë të bimëve dhe rendiment më të mirë.

HI5036-023

Këshilla për kultivues të suksesshëm:
 • Mbani një regjistër të të dhënave tuaja
 • Mbani rezultatet në pikatore në përputhje me vlerat e kontrolluesit të sistemit të ujitjes
 • Kalibroni matësit portativë të pH dhe EC çdo javë
 • Kalibroni sensorët e pH dhe EC në njësinë e fertilizimit çdo muaj
 • Mbani të pastër elektrodat, sistemin e fertilizimit dhe rezervuarët e plehrave për të shmangur depozitimet
Autori:
Nives Vinceković Budor
mag.ing.chem.ing.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Burimet:
https://www.uky.edu/ccd/sites/www.uky.edu.ccd/files/poinsettia.pdf