Zotërimi i lagështisë: një udhëzues i shpejtë për përcaktimin e përmbajtjes së lagështisë në mostrat tuaja

Category: Laboratori | Tags:

Determining the moisture content of a substance is crucial across numerous industries.

Në industri të tilla si ushqimi dhe pijet, farmaceutika, kozmetika dhe bujqësia, nivelet e tepërta ose të pamjaftueshme të lagështisë mund të ndikojnë në stabilitetin e produktit, jetëgjatësinë, strukturën, shijen dhe cilësinë e përgjithshme.

Duke përcaktuar me saktësi përmbajtjen e lagështisë, prodhuesit mund të sigurojnë që produktet e tyre të përmbushin specifikimet e dëshiruara dhe të ruajnë cilësinë e qëndrueshme.

Kuptimi i niveleve të lagështisë në lëndët e para, produktet e ndërmjetme ose produktet përfundimtare ndihmon në optimizimin e parametrave të ndryshëm të prodhimit siç janë koha e tharjes, raportet e përzierjes, kushtet e përzierjes dhe kërkesat e paketimit.

Është e rëndësishme të theksohet se lagështia nuk është vetëm ujë. Ndërsa uji i referohet posaçërisht molekulave me formulën kimike H2O, lagështia përfshin një gamë më të gjerë substancash që avullojnë nga një material pas ngrohjes. Kjo përfshin tretës, aromatizues, yndyrna dhe komponime të tjera.

Kur matni përmbajtjen e lagështisë, është thelbësore të merren parasysh tre lloje të veçanta të përmbajtjes së lagështisë:

 1. Lagështia sipërfaqësore i referohet lagështisë që ngjitet në sipërfaqen e jashtme të një kampioni dhe njihet gjithashtu si higroskopik, ngjitës ose ujë i lirë. Është relativisht më e lehtë për t’u hequr në krahasim me llojet e tjera të lagështirës.
 2. Lagështia e përthithur, nga ana tjetër, i referohet lagështisë që është përthithur në poret dhe kapilarët e kampionit. Shpesh quhet lagështi ekuilibër.
 3. Lagështia e lidhur kimikisht përshkruan molekulat e lagështisë që janë të lidhura kimikisht me kampionin në një nivel molekular. Kjo lloj lagështie është më e vështira për t’u eliminuar.

Metoda manuale për përcaktimin e sasisë së lagështisë në mostrën tuaj:

 1. Filloni duke peshuar një enë të zbrazët, të pastër dhe të thatë (si p.sh. një kavanoz) duke përdorur një peshore. Regjistroni peshën (W1).
 2. Peshoni enën me kampionin dhe shënoni peshën (W2).
 3. Vendoseni enën me mostrën në një furrë të vendosur në një temperaturë të përshtatshme. Temperatura duhet të jetë mjaft e ulët për të hequr lagështinë në mënyrë efektive pa shkaktuar ndryshime të tjera në mostër. Temperaturat e zakonshme variojnë nga 105 oC deri në 110 oC për shumicën e materialeve organike, por mund të ekzistojnë udhëzime specifike për llojin tuaj të mostrës.
 4. Mbajeni kampionin në furrë për një periudhë të mjaftueshme për të siguruar tharjen e plotë. Koha e tharjes ndryshon në varësi të madhësisë së mostrës, përmbajtjes së lagështisë dhe temperaturës së tharjes. Në përgjithësi rekomandohet të thahet mostra derisa ndryshimi i peshës të bëhet konstant, duke treguar se nuk humbet më lagështirë. Kjo zakonisht mund të zgjasë disa orë.
 5. Pas tharjes, hiqeni enën nga furra dhe lëreni të ftohet në një tharëse për të parandaluar thithjen e lagështirës nga atmosfera. Pasi të arrijë temperaturën e dhomës, peshoni enën me kampionin e tharë dhe regjistroni peshën (W
 6. Llogaritni përmbajtjen e lagështisë duke përdorur formulën e mëposhtme:

W1 = Pesha e kontejnerit bosh
W2 = Pesha e kontejnerit me kampionin para tharjes
W3 = Pesha e enës me kampionin pas tharjes

Tani, nuk duhet të shqetësoheni më!
Gjithçka është më e thjeshtë me matësat automatikë të lagështirës Hanna Instruments.

HI933-02

Titruesi Vëllimetrik Karl Fischer

Prezantimi i Titratorit tonë Volumetric Karl Fischer të avancuar, i krijuar për të përmbushur nevojën e saktë të përcaktimit të përmbajtjes së ujit të shkencëtarëve dhe profesionistëve. Me një gamë të gjerë matjeje nga 0,01% në 100%, ky titues i gjeneratës së ardhshme tejkalon kërkesat tuaja teknike duke siguruar kosto-efektivitet. Dizajni i tij kompakt përfshin veçori më të avancuara, duke kursyer hapësirë ​​të vlefshme laboratorike duke dhënë rezultate të sakta. Arritni përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit pa mundim me shtypjen e thjeshtë të një butoni. I projektuar për laboratorin modern, ky titrues i Karl Fischer është i përshtatshëm për mjedisin tuaj të testimit.

Njihuni me HI933 një titues automatik vëllimor Karl Fischer i njohur për saktësinë, fleksibilitetin dhe përsëritshmërinë e jashtëzakonshme. Ky instrument i gjithanshëm lejon titrim në lloje dhe matrica të ndryshme të mostrave, duke u mundësuar përdoruesve të arrijnë analiza me shpejtësi të lartë dhe rezultate të besueshme.

Atributet kryesore të titruesit HI933 janë:

 1. Kërkon pak hapësirë në banakun e punës
 2. Veshje e bërë me plastikë të fortë, kimikisht rezistente
 3. Algoritme të fuqishme të integruara për kriteret e përfundimit bazuar në pikën përfundimtare fikse mV ose zhvendosjen absolute/relative
 4. Standardizimi i titrantit dhe mesatarizimi i analizës së mostrës
 5. Minimizimi i hyrjes së avullit të ujit me Sistemin e Tretësve të Mbyllur
 6. Ndërfaqja e ekuilibrit për peshimin automatik
 7. Mbështetje për 100 metoda titrimi
 8. Raporte të personalizueshme nga përdoruesi
 9. Mesazhet e paralajmërimit dhe gabimeve të shfaqura qartë

HI934-02

Titruesi Kulonometrik Karl Fischer

Për shkencëtarët dhe profesionistët që kanë nevojë për përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit nga 1 ppm në 5%, gjenerata jonë e re e Titruesëve Kulonometrik Karl Fischer është projektuar për të përmbushur ose tejkaluar kërkesat tuaja teknike duke ofruar një kosto më të ulët.

Me veçoritë më të avancuara në një dizajn kompakt, ky titrues jep rezultate të sakta dhe kërkon më pak vend në laborator.

Merrni përcaktimin e saktë të përmbajtjes së ujit me shtypjen e një butoni. I projektuar për laboratorin modern, ky titrues i Karl Fischer është i përshtatshëm për mjedisin tuaj të testimit.

Atributet kryesore të tituesit HI934 janë:

 1. Dozimi Dinamik i Titrantit
 2. Kompensimi i normës së driftit
 3. Mesatarja e rezultateve të titrimit
 4. Kriteret e pikës fundore të përzgjedhshme
 5. Përgatitja e qelizave shumëfazore
 6. Sistemi i titrimit
 7. Gjenerimi i saktë i jodit
 8. Enë dhe tuba titrimi kimikisht rezistente
 9. Sistemi tretës i mbyllur
 10. Sita molekulare
 11. Përzierës dixhital i integruar
 12. Grafikët e detajuar të titrimit
 13. Ekran interaktiv me ngjyra
 14. Navigacion i thjeshtë dhe i shpejtë
 15. Të dhënat dhe raportimi i titruesit
 16. Raporte titrimi të personalizueshëm
 17. Menaxhimi fleksibël i GLP
 18. Transferimi i lehtë i të dhënave
 19. Metodat e Analizimit
 20. Metodat e personalizueshme

Ekspertët tanë teknikë mund të programojnë dhe personalizojnë metodat standarde të zhvilluara nga standarde të tilla si ISO, ASTM, AOAC, AOCS, EPA dhe më shumë drejtpërdrejt në titruesin tuaj.

Pyetni konsulentët tanë të shitjeve se cilat metoda standarde janë të mundshme me sistemin tonë HI934 Karl Fischer.

Keni pyetje?

Kontaktoni një specialist teknik Hanna në info@hannainstruments.al ose duke përdorur format tonë të kontaktit.

SOURCES:

Suzanne Nielsen: Determination of Moisture Content, March 2010. DOI:10.1007/978-1-4419-1463-7_3

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Regjistrohu në buletinin tonë