Roli i oksigjenit në prodhimin e birrës

Category: Birra | Tags: #  

Oksigjeni është thelbësor për të gjitha gjallesat. Roli i tij është të marrë pjesë në procese të ndryshme biokimike, por është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje thithjes së oksigjenit të pastër. Ekspozimi afatshkurtër nuk është i dëmshëm, por duhet pasur parasysh se inhalimi i zgjatur mund të krijojë probleme të mëdha. Ashtu si gjallesat e tjera, majaja përdor oksigjen për të realizuar proceset biokimike. Edhe pse fermentimi është një proces anaerobik (një proces që zhvillohet pa praninë e oksigjenit), majaja ka nevojë për oksigjen për të siguruar rritjen dhe përhapjen e qelizave.

Në fillim të fermentimit, majaja do të përdorë oksigjenin molekular për të sintetizuar sterolet dhe acidet yndyrore të pangopura (të cilat janë përbërës thelbësorë në qelizat e majave). Nëse prodhuesi i birrës vendos të shtojë sterole dhe acide yndyrore të pangopura direkt në purenë e birrës, nuk ka nevojë të shtojë oksigjen. Nëse ka mungesë të komponentëve lipidikë, ka pasoja të padëshirueshme si fermentimi i vonuar, vetitë e dobëta organoleptike, aktiviteti i pamjaftueshëm dhe numri i qelizave të majave. Duhet gjithashtu të kihet parasysh se një përqendrim shumë i lartë i oksigjenit do të çojë në pasoja të padëshirueshme siç janë fermentimi shumë i shpejtë, rritja e pafavorshme e majave dhe përmbajtja më e lartë e esterit.

Në prodhimin e birrës është e rëndësishme të vlerësohet momenti i duhur për të shtuar oksigjen.

Më shumë shtohet gjatë procesit të prodhimit, gjatë kalimit të puresë nga ena e kthjellimit, mbi frigorifer në fermentues, por para se të shtohet tharmi.

EXTRA TIP

Kjo zakonisht bëhet pasi pureja të ftohet sepse studime të shumta kanë treguar se tretshmëria e oksigjenit në pure është më e mirë në temperatura më të ulëta.

Për shkak të tretshmërisë së kufizuar të oksigjenit në malt, pajisjet matëse duhet të vendosen larg vendit të ajrimit në mënyrë që të lexohen sa më saktë vlerat e oksigjenit. Nevojat për oksigjen ndryshojnë nga lloji i majave të përdorura në prodhim, si dhe nga lloji i birrës. Më shpesh këto vlera . variojnë midis 6-8 ppm.

Pas prodhimit të produktit të përfunduar, është e nevojshme të kontrollohet përqendrimi i oksigjenit të tretur. Birra plaket natyralisht, edhe nëse është mikrobiologjikisht e saktë. Një nga shkaqet kryesore të plakjes së birrës është oksidimi. Nëse sasia e oksigjenit zvogëlohet, kohëzgjatja e birrës zgjatet. Përqendrimi i preferuar i oksigjenit të tretur në produktin e përfunduar duhet të jetë 0,0-0,5 ppm. Oksidimi i birrës prodhon komponime që dëmtojnë vetitë organoleptike të birrës dhe krijon një produkt që nuk është i dëshirueshëm për përdoruesit përfundimtarë. Për këtë arsye, është e nevojshme të matet dhe të kontrollohet oksigjeni në produktin përfundimtar.

Hanna Instruments ofron disa opsione për monitorimin dhe matjen e oksigjenit gjatë prodhimit të birrës.

Monitorimi i vazhdueshëm i përqendrimit të oksigjenit në birrë

HI8410

Kontrollues i oksigjenit të tretur

HI8410 është një kontrollues i oksigjenit të tretur i montuar në panel që përdoret për të ruajtur dhe monitoruar përqendrimin e DO në një gamë të gjerë aplikimesh të proceseve industriale. HI8410 përdor një sondë galvanike që zakonisht kërkon më pak mirëmbajtje sesa një stil polarografik duke e bërë atë ideal për monitorim afatgjatë.

 • Fail Safe Alarm System i mbron këta matës nga cdo problem.
 • Sonda galvanike me mirëmbajtje të ulët.

HI76410/10

Sonda Galvanike DO

Sonda DO HI 76410/10 është e pajisur me një membranë që mbulon sensorin galvanik dhe një termistor të integruar për matjen dhe kompensimin e temperaturës.
Oksigjeni që kalon nëpër membranë shkakton një rrjedhje të rrymës elektrike, nga e cila përcaktohet përqendrimi i oksigjenit.

Karakteristika të tjera përfshijnë:

 • regjistrimi i konfigurimit nga 0-20 mA ose 4-20 mA;
 • Treguesit LED indentifikojnë nëse kontrolluesi është në modalitetin e funksionimit ose në modalitetin e përzgjedhjes së konfigurimit;
 • funksioni i kontrollit jashtë orarit;
 • hysteresis setting.

Matës portativ DO

HI98198

Matës portativ optik DO (opdo).

HI98198 përdor një metodë optike lumineshente për matjen e oksigjenit të tretur në ujë dhe ujëra të zeza.

Ky matës profesional dhe i papërshkueshëm nga uji përputhet me standardet dhe masat IP67:
 • DO
 • Presioni Barometrik
 • BOD
 • temperatura

HI98198 furnizohet i kompletuar me të gjithë aksesorët, duke përfshirë sondën, sensorin e kapakut inteligjent me RFID të integruar dhe një cante mbajtëse të fortë.

Përparësitë: Matësi i oksigjenit të tretur HI98198 ka shumë përparësi ndaj matësve të tjerë galvanik dhe polarografik të oksigjenit të tretur.

Ky matës përdor sondë të fortë optike të oksigjenit të tretur HI764113 për matjen e oksigjenit të tretur, i cili ka përfitimet e mëposhtme:

 • Nuk ka membrana
 • Pa elektrolite
 • Nuk ka konsum të oksigjenit
 • Nuk ka shpejtësi minimale të rrjedhës
 • Lexime të shpejta dhe të qëndrueshme
 • Mirëmbajtje minimale

Author:
Tajana Mokrović, mag.nutr.

Sources:
Stewart G. G. (2014.) : Encyclopedia of Food Microbiology, Volume 3, Cardiff, UK, str. 302-30
Marić V. (2009.) : Tehnologija piva, Karlovac, str. 15-20
The Brewer International magazine, (March 2002), str 45-47