Kujdesi për pishinën: Çfarë do të thotë kur merrni lexime të ulëta ORP?

Category: Pishinat | Tags: #  #  

Nëse keni ndërmend të jeni pronari i ardhshëm i një pishine ose nëse jeni tashmë një kompani e themeluar që ndërton pishina, duhet të dini se është e nevojshme të ruani pastërtinë dhe kanalizimet e ujit.

Niveli i klorit matet në bazë të parimit ORP ose REDOX. Një rritje e vlerës ORP lidhet me një rritje të nivelit të klorit të lirë.

Testet e pH dhe dezinfektuesit bëhen së bashku për dezinfektim dhe kontroll më efikas. Efikasiteti i dezinfektuesve varet nga një vlerë e kontrolluar e pH. Vlera ORP është treguesi më konsistent i efektivitetit dezinfektues të pishinës/vaskës së nxehtë ose trajtimit të ujit.

Në mënyrë tipike vlera 650-750 mV në 7.2 pH tregon trajtimin e duhur të ujit

(të gjitha bakteret e dëmshme vriten në pak sekonda).

Reaksioni kimik që është thelbësor për kanalizimet ujore është oksidimi. Gjatë procesit të oksidimit në ujin e pishinës, ndodh një shkëmbim elektronik midis klorit (ose ndonjë oksiduesi tjetër) dhe një ndotësi në ujë. Në këtë mënyrë ndotësi është i inaktivizuar dhe kimikisht inerte.

ORP është matja e pastërtisë së ujit dhe aftësisë së tij për të zbërthyer ndotësit.

ORP si parametër matet në ujin e pishinës dhe ujin e pijshëm (klori përdoret për dezinfektimin e ujit të pijshëm) dhe na tregon se sa efektiv është klori ose disa oksidues të tjerë në ujë.

Për matjen e ORP ne përdorim sonda ORP që zbulojnë tensionin midis elektrodave dhe na japin një vlerë, njësia matëse e së cilës është milivolt (mV). Oksiduesit do të shfaqin ngarkesë pozitive mV, ndërsa ndotësit do të shfaqin ngarkesë negative mV. Kontrollues ose testues të ndryshëm ORP mund të na ndihmojnë në përcaktimin e sasisë së një oksiduesi që përdoret për kanalizimet ujore.

Një rënie në ORP tregon një rritje të kërkesës për klor të shkaktuar nga agjentët reduktues ose ndotësit që hyjnë në ujë. Një rënie në ORP tregon se reaksionet kimike janë gati të ndodhin. Krahasuar me kontrollin amperometrik, ORP konsiderohet të jetë një masë më e saktë e shkallës së dezinfektimit.

Cilët janë faktorët që ndikojnë në ORP?

Parametra dhe faktorë të ndryshëm të ujit mund të ndikojnë në ORP. Këto janë disa nga më të zakonshmet.

Meqenëse forma e klorit të pranishëm është e varur nga pH, pH duhet të balancohet në një nivel të përshtatshëm për të maksimizuar efektivitetin e dezinfektuesit dhe për të siguruar rehati për notarin. Nivelet ideale të pH janë zakonisht midis 7.2 dhe 7.6; Nivelet e pH mbi këto vlera reduktojnë në masë të madhe efektivitetin e dezinfektuesve të klorit dhe nivelet e pH nën këtë mund të shkaktojnë acarim të lëkurës dhe syve.

Në varësi të nivelit të pH-it, klori do të jetë i pranishëm si acid hipokloror (HOCl), forma më efektive për sanitizimin, ose si jon hipoklorit më pak efektiv (OCl¯). Klori do të jetë i pranishëm në përqendrime më të mëdha si acid hipokloror nën pH 7.6; mbi këtë pH favorizohet hipokloriti. Klori gjithashtu mund të kombinohet me molekula të tjera të pranishme në ujë; kur kombinohet me amoniak, kloraminat formohen, të cilat janë praktikisht joefektive në dezinfektim dhe përgjegjëse për prodhimin e aromës së njohur dhe të pakëndshme të “klorit”.

Përqendrimi i klorit mund të matet ose si mbetje e klorit të lirë (klor i disponueshëm për dezinfektim aktiv) ose si klor total (klor i kombinuar që nuk është më i disponueshëm për dezinfektim, përveç klorit të lirë). Të dyja maten me metodën DPD, metodë standarde kolorimetrike, ku ka ndryshim karakteristik të ngjyrës. Intensiteti i ngjyrës është drejtpërdrejt proporcional me përqendrimin e klorit.

Klori do të shpërbëhet kur ekspozohet ndaj dritës UV. Për të stabilizuar klorin në prani të dritës UV, acidi cianurik mund të shtohet në pishinat e jashtme. Megjithatë, nivelet e larta të acidit cianurik mund të ulin gjithashtu fuqinë higjienike të klorit.

Mikroorganizmat rriten më shpejt në temperatura më të larta, kështu që niveli i nevojshëm i dezinfektimit për një pishinë ose banjë varet shumë nga temperatura e ujit; kjo është veçanërisht shqetësuese për pishinat e ngrohta dhe spa. Një rregull i përgjithshëm i përgjithshëm është që për çdo rritje prej 5,5°C ose 10°F në temperaturën e ujit mbi 27°C (80°F), përqendrimi i dezinfektuesit të kërkuar dyfishohet.

Për të matur vlerën ORP, Hanna Instruments ka pajisje të ndryshme që mund t’ju ndihmojnë në ujin e pishinës. Nga kontrollorët e automatizuar të procesit, te testuesit e thjeshtë të duarve, sigurohuni notim dhe argëtim të kujdesshëm në pishinë me Hanna Instruments.

Për matjet në vend mund të rekomandojmë një gamë të gjerë matësash portativë!

HI981954

Matës Multiparametrik Portativ Waterproof Pool Line

pH/ORP/EC/Temperatura

HI981954 është krijuar për matjen e parametrave kyç të cilësisë së ujit në pishina, vaskë të nxehtë ose spa. Ky është një matës i avancuar që përdor një sondë të vetme me sensorë të shumtë për të matur parametra të shumtë njëkohësisht dhe për të shfaqur rezultatet si:

 • pH
 • pH në mV
 • ORP
 • konduktiviteti (EC)
 • sasia totale e lëndëve të tretura (TDS)
 • kripshmëria
 • temperatura

Matësi ka një transduktor presioni të integruar për leximet e presionit barometrik.

 • Një sondë me pH/ORP, EC dhe sensorë të temperaturës të zëvendësueshëm në terren
 • Rangimi automatik për leximet EC dhe TDS
 • Shfaq deri në 11 matje në të njëjtën kohë

HI981914

Matës profesional portativ pH/ORP/ISE i papërshkueshëm nga uji

HI981914 është krijuar për matjen e pH dhe ORP të një pishine, vaske të nxehtë ose Spa. Ky është një matës i avancuar me shumë veçori, duke përfshirë diagnostikimin ekskluziv të elektrodës CAL Check pH të Hanna-s, i cili përdoret për të identifikuar problemet e mundshme, duke përfshirë kohën e pastrimit të elektrodës, kontrollin e një buferi për ndotje dhe gjendjen e përgjithshme të një elektrode pH. Ky funksion mund të përdoret për të identifikuar problemet me sondat e procesit që kanë një lidhës BNC.

 • Matje laboratorike në një matës portativ
 • CAL Check diagnostikimi i avancuar i sondës
 • Mjetet për zgjidhjen e problemeve për mirëmbajtjen e sondave të procesit

Testuesit e linjës së pishinës – linjë e specializuar e testuesve të krijuar me parametrat e pishinës në mendje!

HI981204

ORP/Temperatura
Testues Pool Line

HI981204 Pool Line ORP dhe matësi i temperaturës është bërë për matjen e nivelit të oksidimit (klorit) të pishinës, vaskës së nxehtë ose ujit të spa. Ky testues i lehtë dhe i papërshkueshëm nga uji ofron ORP me saktësi të lartë dhe matje të temperaturës.

 • Waterproof
 • Elektrodë ORP e zëvendësueshme
 • Shfaqja e njëkohshme e ORP dhe temperaturës

HI981214

pH/ORP/Temperatura
Testues të kombinuar Pool Line

Matësi i pH/ORP është bërë për matjen e pH dhe ORP të një pishine, vaske të nxehtë ose spa. Ky testues i lehtë dhe i papërshkueshëm nga uji ofron matje të pH, ORP dhe temperaturës me saktësi të lartë në një njësi të vetme në dorë.

Nuk ka më ndërrim mes matësve për matjet tuaja rutinë!

 • Waterproof
 • Elektrodë pH e zëvendësueshme
 • Kalibrim automatik

Mënyra më e lehtë për të arritur ujë të pastër në pishinë është me dozimin automatik të kimikateve.

Pompat BL12X matin dhe kontrollojnë me saktësi ekuilibrin e klorit dhe pH me ndihmën e pompave peristaltike të integruara dhe sondës me shumë parametra pH/ORP/Temp.

Kjo jep një sistem kompakt të plotë që mund të matë, analizojë dhe të bëjë dozimin automatik bazuar në parametrat që maten (pH/ORP). Në këtë mënyrë monitorohet vazhdimisht cilësia e ujit dhe mundësohet dozimi i saktë i kimikatit.

BL122 • BL123

Kontrolluesit pH/ORP

me aplikacionin Cloud Connectivity

BL122 dhe BL123 janë të dizajnuara për të mbajtur konstante vlerat e pH dhe nivelet dezinfektuese në pishina, vaskë të nxehtë dhe spa dhe ofrojnë përfitimin shtesë të lejimit të lidhejs në largësi me Hanna Cloud web app. Këta kontrollues janë të disponueshëm në dy konfigurime. Versioni bazë është modeli inline, i cili lejon instalimin e drejtpërdrejtë të sondës dhe pajisjeve të injektimit kimik në tubacionet ekzistuese. Ekziston gjithashtu një version i montuar në panel me një qelizë të rrjedhës anashkaluese. Qeliza e rrjedhës së anashkalimit lejon kalibrimin dhe mirëmbajtjen e sondës pa pasur nevojë të fikni pompën e riqarkullimit.

BL120 • BL121

Kontrolluesit pH/ORP

me pompa ushqyese kimike të integruara

Këta kontrollues pishinash janë një sistem i plotë i krijuar për mirëmbajtjen e pishinave, vaskës së nxehtë dhe cilësisë së ujit për dezinfektimin e Spa-ve. Këta kontrollues janë të disponueshëm në dy konfigurime. Versioni bazë është modeli in-line, lejon instalimin e drejtpërdrejtë të sondës dhe pajisjeve të injektimit kimik në tubacionet ekzistuese. Ekziston gjithashtu një version i montuar në panel me një qelizë të rrjedhës anashkaluese. Qeliza e rrjedhës së anashkalimit lejon kalibrimin dhe mirëmbajtjen e sondës pa pasur nevojë të fikni pompën e riqarkullimit.

BL101

Pool Line ORP kontrollues dhe pompë dozimi

E projektuar për të qenë një zgjidhje e lirë për pronarët e shtëpive dhe kompanitë e mirëmbajtjes për të ruajtur ORP-në ideale gjatë gjithë kohës në një pishinë ose vaskë të nxehtë. Kontrolluesi dhe pompa dozuese ORP BL101 Pool Line është një zgjidhje e plotë me një kontrollues procesi dhe një pompë dozimi kimik. Thjesht fusni sondën dhe valvulën e injektimit në linjë me pompën e riqarkullimit dhe furnizoni oksiduesin (d.m.th. klorin) që do të dozohet.

 • Të gjitha në një tretësirë për ruajtjen e vlerës së duhur ORP
 • Sonda e procesit industrial me fije NPT 1/2″ për futje në linjën e riqarkullimit
 • Hyrja për kontrolluesin e nivelit ose ndërprerësin e rrjedhës

Seria PCA300

Analizuesit e klorit, pH, ORP dhe temperaturës

Seritë Hanna Instruments PCA310, PCA320, PCA330 dhe PCA340 të analizuesve të klorit, pH, ORP dhe temperaturës janë analizues procesi të kontrolluar me mikroprocesor, të cilët monitorojnë vazhdimisht një rrymë kampioni për përmbajtjen e klorit, pH, ORP dhe vlerat e temperaturës. Analizuesit PCA përdorin metodën Kolorimetrike DPD për përcaktimin e klorit.

 • 4 modele të disponueshme për monitorimin e niveleve të klorit, pH dhe ORP
 • Dy dalje të veçanta të sinjalit 0-20 ose 4-20 mA të përzgjedhur (vetëm PCA340)
 • Ndërfaqja miqësore për përdoruesit thjeshton konfigurimin dhe mirëmbajtjen
Autori:
Nives Vinceković Budor
mag.ing.chem.ing.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja