Monitorimi i Bentoniteve në Verë

Category: Enologjia | Tags: #  

Si një prodhues i verës që punon në një botë ku shumë konsumatorë i bazojnë blerjet e tyre vetëm nga pamja, ngjyra dhe qartësia e duhur e produktit tuaj mund të bëjë ose të prishë markën tuaj. Kërkohen disa hapa për të transformuar rrushin nga hardhia në verërat e pastra kristal që gjenden në raftet.

Para se të dërgohet në tregun vendas, vera trajtohet pasi vera e parafinuar është mjaft e turbullt. Turbullira është për shkak të lëndëve të ngurta të pezulluara të prodhuara gjatë fermentimit. Kjo pamje është ajo që prodhuesit e verës e quajnë mjegull proteinike, ose shkurt mjegull. Proteinat e ngjashme me taumatinën (TLP) dhe kitinazat janë proteinat kryesore të rrushit përgjegjës për formimin e mjegullës. Këto proteina të ngarkuara pozitivisht degjenerojnë dhe ngjiten së bashku, duke rezultuar në re të padëshiruara flokulente dhe mjegull të dukshme. Argjila e betonitit përdoret si një agjent finues në verë.

Finimi është procesi i heqjes së substancave që kontribuojnë në mjegull. Bentoniti ngarkohet negativisht dhe inkorporohet në verë si koloid (pluhur i imët i përzier me ujë). Argjila e ngarkuar negativisht lidhet me molekulat e proteinave të ngarkuara pozitivisht.

Pas trajtimit të verës, pija merr ngjyrën dhe qartësinë e dëshiruar. Ky proces gjithashtu e bën verën më të qëndrueshme, që do të thotë se shija, aroma dhe pamja karakteristike e verës nuk do të ndryshojnë ndjeshëm gjatë ruajtjes.

Është e rëndësishme të dini saktësisht se sa bentonit duhet të shtoni në verën tuaj, sepse nëse shtohet me tepricë, ajo mund të heqë ngjyrën dhe shijen. Kjo është arsyeja pse shumë prodhues të verës po kërkojnë një mjet për të analizuar proteinën e pranishme në verën e tyre për të përafruar një sasi ekuivalente bentoniti për t’u shtuar për finim. Hanna Instruments HI83749 Matësi portativ i turbullirës dhe monitoruesi i bentoniteve mund të jenë një zgjidhje për problemin e tyre.

HI83749.. ofron një test të shpejtë për të verifikuar rrezikun e formimit të mjegullës së proteinave në të ardhmen; duke lejuar që të përcaktohet me siguri sasia e duhur e bentonitit për të shtuar. Prodhimi bëhet me i thjeshtë me HI83749 Paketimi përfshin një pipetë 1000 uL për të shpërndarë me saktësi 1 mL tretësirë bentoniti. Leximi i marrë është i saktë në +/- 2% të leximit plus 0,05 NTU. Leximi mund të regjistrohet dhe transferohet në një kompjuter të përputhshëm me Windows me një kabllo USB. Çdo klient do të vlerësojë komoditetin dhe plotësinë e kompletit të marrjes së mostrave. Gjithçka e nevojshme për të kryer testin është dhënë në një çantë mbajtëse të fortë dhe kompakte, duke përfshirë standardet e kalibrimit të përdorura për të kontrolluar dhe kalibruar njehsorin.