Udhëzues për analizimin e pH për prodhuesit e verës

Category: Enologjia | Tags:

Pse ka rëndësi pH?

pH është një nga testimet analitike më të rëndësishme në prodhimin e verës. Matjet e pH fillojnë me vjeljen dhe përfundojnë pasi vera të jetë mbushur në shishe. Saktësia e matjes së pH-it do të ndikojë në shumë operacione të prodhimit të verës si fermentimi, vjetërimi, stabilizimi dhe mbushja në shishe. Kalibrimi, ruajtja ose pastrimi i gabuar i elektrodës së pH mund të shkaktojë lexime të pasakta të cilat do të ndikojnë në perceptimin kimik dhe ndijor të verës.

Cili është diapazoni i dëshiruar i pH?

Një vlerë pH midis 3.0 dhe 4.0 është optimale për shumicën e verërave. Edhe pse disa prodhues të verës do të prodhojnë një verë jashtë këtij diapazoni, rreziqet duhet të merren parasysh. Verërat me vlera më të larta të këtij diapazoni rrezikojnë të prishen.

Për çfarë diapazoni pH duhet të synoni?
pH i Mushti/Lëngut pH i përfundimtar
Verërat e bardha
< 3.3 pH
3.0 në 3.3 pH
Verërat e kuqe
< 3.4 pH
3.3 në 3.5 pH

Si ndikon pH në kiminë e verës suaj?

●Stabiliteti mikrobial

Parandalon prishjen duke penguar rritjen e mikrobeve

● Dioksidi i Squfurit (SO2)

Rrit efektivitetin e SO2 për të mbrojtur verën dhe lëngun nga prishja; kërkohet për llogaritjen e duhur të shtimit të SO2

●Fermentimi malolaktik

Ndikon në performancën e baktereve malolaktik për të kthyer acidin malik në acid laktik.

● Stabiliteti i proteinave

Luan një rol në formimin e mjegullës dhe trajtimin e saj.

●Atributet shqisore

Ndikon në pamjen, aromën dhe shijen.

Çfarë ju nevojitet për matjen e saktë të pH?

● pH metër

Duhet të ketë – kalibrim me 2 pika, kompensim të temperaturës, rezolucion pH 0.01. Kontrolli i kalibrimit, GLP, regjistrimi.

●Elektroda e pH

Ka kryqëzim PTFE, trup xhami, kombinim. Sensori i integruar i temperaturës.

●Enët laboratorike

Gota për mostrën 100 mL (2), shishe larëse laboratorike me ujë të dejonizuar ose të distiluar (1).

●Buferët e kalibrimit

Kalibrimi siguron që elektroda të sinkronizohet me njehsorin. Përdorni pH 3.00 dhe pH 7.01 për rezultate optimale.

● Tretësirat pastruese

Kryqëzimet e bllokuara janë arsyeja numër një për performancën e dobët në matjen e pH. Në verë kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse mostrat e verës (mushti, lëngu etj.) lënë mbetje në kryqëzimin e elektrodës së pH që do ta bllokojnë atë.

●Buferët e kalibrimit

Kalibrimi siguron që elektroda të sinkronizohet me njehsorin. Përdorni pH 3.00 dhe pH 7.01 për rezultate optimale.

● Tretësirat pastruese

Kryqëzimet e bllokuara janë arsyeja numër një për performancën e dobët në matjen e pH. Në verë kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse mostrat e verës (mushti, lëngu etj.) lënë mbetje në kryqëzimin e elektrodës së pH që do ta bllokojnë atë.

● Tretësira ruajtëse

Një elektrodë e thatë e pH është arsyeja e dytë më e zakonshme për performancën e dobët në matjen e pH. Një llambë e thatë pH ngadalëson shkëmbimin e joneve (leximi i pH), duke krijuar lexime të rreme (ju regjistroni vlerën e pH sepse mendoni se është e qëndrueshme, por ende po lëviz), ose më keq elektroda mund të mos funksionojë.

● Tretësira mbushëse për elektrodën

● Tretësira mbushëse    për elektrodën

Tretësira mbushëse e një elektrode pH kontaminohet gjatë procesit të testimit. Zbrazja e tretësirës mbushëse dhe zëvendësimi i saj me tretësirë të freskët do të ndihmojë në rinovimin e elektrodës duke e bërë atë më të shpejtë.

Si të masni pH?

1. Kalibrimi

a. Përgatisni elektrodën

 • Hiqni kapakun mbrojtës/ruajtës nga elektroda.
 • Nëse llamba e pH është e dehidratuar, ruajeni në tretësirën ruajtëse gjatë natës.
 • Hiqni kapakun e vrimës së mbushjes.

b. Përgatisni buferët kalibrues

b. Përgatisni      buferat kalibrues

 • Mbushni 2 gota me solucion të mjaftueshëm pH 7.01 për të mbuluar kryqëzimin e elektrodës pH (afërsisht 75 mL në një gotë të vogël). Përdorni një nga gotat për të shpëlarë elektrodën pH dhe të dytën për kalibrimin aktual.
 • Përsëriteni për buferin pH 3.00.

c. Kryeni një kalibrim

 • Shpëlajeni elektrodën e pH në gotën e shpëlarjes me pH 7.01 dhe përzieni butësisht për 4 deri në 6 sekonda.
 • Vendoseni elektrodën në gotën e kalibrimit me pH 7.01 dhe përzieni butësisht për 4 deri në 6 sekonda. Prisni që leximi të stabilizohet (shifrat në LCD nuk ndryshojnë për të paktën 5 sekonda) dhe konfirmoni kalibrimin.
 • Shpëlajeni elektrodën e pH me buferin me pH 3.00. Përziejini butësisht për 8 deri në 10 sekonda.
 • Vendoseni elektrodën në gotën me pH 3.00 dhe përzieni butësisht për 4 deri në 6 sekonda. Prisni që leximi i pH të stabilizohet dhe konfirmoni kalibrimin.

HANNA NOTE

 • Kalibroni elektrodën pas ruajtjes së zgjatur, pastrimit dhe para përdorimit.
 • Nëse leximet janë të ngadalta për t’u stabilizuar (më shumë se 30 sekonda), elektroda duhet të pastrohet ose elektroliti mund të ketë nevojë të ndërrohet.

2. Lagështia

 • Mos filloni të bëni matje nëse elektroda e pH nuk është hidratuar dhe kalibruar siç duhet.

 • Mbushni 2 gota me mostër të mjaftueshme (lëng, musht, etj.) për të mbuluar kryqëzimin e elektrodës pH (afërsisht 75 mL në një gotë të vogël). Përdorni një nga gotat për të shpëlarë elektrodën e pH dhe të dytën për matjen aktuale.
 • Vendoseni elektrodën në gotën e shpëlarjes dhe përzieni butësisht për 4 deri në 6 sekonda.

 • Vendoseni elektrodën e pH në kampion derisa kryqëzimi të zhytet plotësisht.

 • Prisni përafërsisht 1 minutë përpara se të regjistroni matjen tuaj (leximi i pH është i qëndrueshëm kur shifrat nuk ndryshojnë për të paktën 5 sekonda).

3. Pastroni dhe ruani

 • Pasi të keni mbaruar matjen e mostrave tuaja, shpëlajeni elektrodën e pH me ujë derisa të hiqen të gjitha njollat e verës.
 • Ekzaminoni elektrodën e pH për të përcaktuar nëse duhet të rimbushet me tretësirë mbushëse (niveli i tretësirës së brendshme është më pak se ½ inç nga vrima mbushëse).
 • Nëse është e qartë se vera/mushti është e pranishme brenda elektrodës së pH-it (më lehtë dallohet me verërat e kuqe sepse shihni njollat e kuqe brenda), atëherë zbrazeni, shpëlajeni dhe rimbushni elektrodën me tretësirë mbushëse. Mbyllni vrimën e mbushjes me kapak.
 • Mbushni një gotë të vogël me tretësirë pastruese për depozitat e verës ose njollat e verës.
 • Zhyteni elektrodën e pH për të paktën 10-20 minuta. Sigurohuni që kryqëzimi të jetë i mbuluar.
 • Mbushni kapakun e ruajtjes së elektrodës pH deri në gjysmën me tretësirën ruajtëse. Sigurohuni që ka mjaftueshëm tretësirë ruajtëse në kapak për të mbuluar majën e elektrodës.

Zgjidhje të thjeshta për matjen e pH në verë me instrumentet Hanna

HI2002

edge® Matës i dedikuar pH/ORP me
HI10480 Elektrodën e verës
edge’s Dizajni novator është kulmi i vizionit të Hanna-s, aftësive të projektimit, prodhimit të integruar dhe Kërkimit dhe Zhvillimit të klasit botëror. edge është një matës i vetëm, i lehtë për t’u përdorur dhe mund të masë pH dhe ORP.
edge Madhësia e ekranit
Diagnostikimi i avancuar i elektrodës së pH Edge përmban diagnostifikim të avancuar të elektrodës pH për të siguruar matje pa shqetësime. Diagnostifikimi përfshin veçorinë ekskluzive CAL CheckTM të Hanna-s që paralajmëron përdoruesit për problemet e mundshme gjatë kalibrimit. Funksioni Sensor CheckTM për integritetin e xhamit dhe kryqëzimit aktivizohet kur përdorni elektroda opsionale pH me një kunja që përputhet.

HI2002

HI10480

HI98169

pH Metër për Verën
HI98169 është një matës pH, i papërshkueshëm nga uji, portativ për verën që mat pH dhe temperaturën e mushtit në prodhimin e verës. Ky matës është i pajisur me një sondë të specializuar pH që përmban një kryqëzim të hapur me teknologjinë e Sistemit të Parandalimit të Bllokimit (CPS™).
 • Kompensimi automatik ose manual i temperaturës
 • Cilësimet e kalibrimit deri në 5 pika
 • Karakteristikat Log-on-demand

HI99111

pH Metër portativ për Mushtin
dhe Lëngun e rrushit
Hanna Instruments HI99111 është një matës i qëndrueshëm, i papërshkueshëm nga uji dhe portativ i pH dhe temperaturës i krijuar posaçërisht për matjen e lëngjeve duke përfshirë lëngun e rrushit dhe mushtin e verës. Kalibrimi automatik kryhet në një ose dy pika me dy grupe buferash. Buferët e kalibrimit përfshijnë një pikë kalibrimi me pH 3,00 në vend të pH 4,01 në mënyrë që të përcaktoj më mirë vlerën e pritur të pH. Të gjitha leximet e kalibrimit dhe matjes kompensohen automatikisht për ndryshimet e temperaturës. Ekrani LCD shfaq leximet e pH dhe temperaturës, së bashku me treguesit për stabilitetin e leximit, përqindjen e baterisë dhe udhëzimet e kalibrimit. HI99111 përdor trupin e qelqit FC10483, elektrodë pH të përforcuar që ofron karakteristika të shumta që përmirësojnë testimin e pH për një shumëllojshmëri lëngjesh me një përmbajtje të lartë të lëndëve të ngurta.
 • Elektroda e pH me teknologjinë CPS
 • Kalibrim automatik me një ose dy pika
 • Waterproof
Për më shumë informacion, na kontaktoni!
Autori:
Tajana Mokrović
mag.nutr.

Rezultatet më të sakta me produktet më të mira

Shërbime

Trajnime

Riparime

Mirëmbajtja

Regjistrohu në buletinin tonë