Monitorimi i pH dhe alkalinitetit tek pishinat me ujë të kripur

Category: Pishinat | Tags:

Pishinat me ujë të kripur janë një sektor në rritje si për mjediset rezidenciale ashtu edhe për ato komerciale. Pishinat me ujë të kripur konvertojnë klorurin e natriumit (NaCl) në klor pa përdorur sasi të mëdha zbardhuesi ose klori pluhur. Kjo preferohet për përfitimet fizike dhe shëruese. Uji i kripur nuk do të thajë lëkurën, nuk do ti ç’ngjyrosi rrobat e banjës, nuk do të dëmtojë sytë ose nuk do të zbardh flokët. Gjithashtu mund të lërë lëkurën me një ndjenjë më të butë. Cilësia e ajrit përmirësohet gjithashtu, pasi aroma e klorit që shpesh shoqërohet tek pishinat nuk është e pranishme në pishinat me ujë të kripur. Përqindja e kripës në pishinat me ujë të kripur është zakonisht midis 3.3-3.5 ppt NaCl.

Pishina e terapisë dhe rezervuarët notues dhe izolues janë lloje të specializuara të pishinave me ujë të kripur që përdoren zakonisht për terapi fizike dhe për shëndetin mendor. Në këto lloj tankesh, sasia e kripës së tretur është shumë më e lartë (deri në 35%) dhe përdoret një përzierje kripërash si klorur natriumi dhe sulfat magnezi. Përmbajtja e lartë e kripës në këto pishina rrit gjallërinë e njerëzve, duke i lejuar ata të notojnë lehtësisht ose të kryejnë ushtrime me më pak rezistencë sesa një pishinë tradicionale me ujë të kripur. Shpesh, këto pishina ose tanke ngrohen; kjo e afron ujin me temperaturën e lëkurës. Rezervuarët izolues dhe notues janë më të vegjël dhe zakonisht janë të papërshkueshëm nga drita, si dhe të papërshkueshëm nga zëri. Stresi, ankthi dhe migrena janë trajtuar duke përdorur izolimin me ujë të kripur ose tanke notuese. Pishinat e terapisë janë më të mëdha dhe nuk kanë asnjë komponent të privimit ndijor; këto lloj tankesh përdoren për trajtimin e dhimbjeve kronike dhe fibromialgjisë, si dhe në disa lloje të terapisë fizike për shkak të lehtësisë së lëvizjes në rezervuar.

Aplikacion

Një qendër e terapisë fizike kontaktoi Hanna Instruments për monitorimin e pishinës së tyre të terapisë me ujë të kripur. Ata donin të masin pH dhe alkalinitetin çdo javë, si dhe të mund të matin herë pas here klorin dhe kalciumin e lirë. Ishte e rëndësishme për ta që të ruanin një pH midis 7.2 dhe 7.8 dhe alkalinitet midis 80 dhe 120 ppm CaCO3. Përfaqësuesi i shitjeve Hanna sugjeroi Fotometrin multiparametrik benchtop HI83303 dhe matësin e pH dhe elektrodën e pH HI11310.

HI83303 përmban 20 metoda matjeje. Kjo përfshin metodat detare për alkalinitetin dhe kalciumin që janë projektuar posaçërisht për përdorim në ujin e detit dhe aplikime të ngjashme me ujërat e kripura. Klienti vlerësoi kohëmatësin e integruar për metodat kolorimetrike, i cili sigurohej që reagentët dhe mostrat të reagojnë plotësisht përpara se të kryejnë matjen. Aftësia për të vërtetuar se njehsori po funksiononte siç duhet ishte gjithashtu e rëndësishme për klientin, por ata nuk donin të shpenzonin kohë për të bërë standarde për të testuar për vlefshmëri. Standardet e përfshira të absorbimit CAL Check™ i mundësonin klientit të kontrollonte njehsorin për të vërtetuar gjendjen e punës së burimit të dritës dhe fotodetektorëve. Klienti vlerësoi se vërtetimi ishte po aq i lehtë sa vendosja e njehsorit në modalitetin e absorbimit.

Megjithëse HI83303 përfshin një metodë kolorimetrike për pH, klienti vlerësoi aftësinë për të lidhur një elektrodë pH dhe për të matur pH në mënyrë potenciometrike për një matje më të saktë. Ata vlerësuan aftësinë për të kalibruar sondën e tyre në dy pika në pH 7.01 dhe pH 10.01 për të kufizuar gamën e tyre ideale prej pH 7.2-7.8. Kujdesi dhe mirëmbajtja e sondës së pH janë të thjeshta me sinjalizimet e kontrollit të pH CAL, duke paralajmëruar klientin për çdo problem të mundshëm gjatë procesit të kalibrimit. Klienti përdor gjithashtu veçorinë e prerjeve, duke ruajtur raportet nga çdo rezervuar dhe duke caktuar një ID mostër. Fotometri dhe pH matësi HI83303 i ofruan klientit një zgjidhje gjithëpërfshirëse dhe të përballueshme për nevojat e tyre matëse.