Përfitimet e Fertilizimit dhe Kontrollit të Ujitjes

Category: Agrikultura | Tags: #  

Ujitja

Procesi i aplikimit artificial të ujit tek bimët – ka qenë në praktikë që nga viti 6000 para Krishtit.

Ka pasur shumë përparime në ujitje që atëherë dhe teknologjitë e sotme e kanë bërë më të lehtë se kurrë kontrollin e rrjedhës së ujit, si dhe të plehrave, lëndëve ushqyese dhe kimikateve të tjera.

Çfarë është kontrolli i ujitjes?

Kontrolli i ujitjes është një teknikë e përdorur për të menaxhuar një sistem ujitjeje. Sistemet e kontrollit të ujitjes menaxhojnë valvulat elektrike që rregullojnë rrjedhën e ujit përmes sistemeve të tubacioneve. Kontrollorët automatikë të ujitjes lejojnë që uji të rrjedhë në kultura ose zona specifike, bazuar në një shkaktar si koha, kushtet e tokës, akumulimi i rrezatimit diellor, kontrollet mjedisore dhe algoritme të tjera. Ky lloj automatizimi mund të jetë i ndërlikuar, pasi uji duhet të aplikohet në bimë në vëllime specifike për sasi të ndryshme kohore.

Çfarë është sistemi i Fertilizimit?

Fertilizimi është procesi i rrjedhjes së plehrave përmes ujit të ujitjes. Praktika e përdorimit të lëndëve ushqyese të bimëve përmes sistemeve të ujitjes është rritur në mënyrë dramatike gjatë 20 viteve të fundit. Ndërsa menaxhimi i kujdesshëm i ujit dhe qëndrueshmëria bëhen çështje më të zakonshme, nevoja për rendimente të larta të kulturave me cilësi superiore është rritur. Për shkak të kësaj, më shumë kultivues po eksplorojnë avantazhet e kombinimit të aplikimeve të tyre të ujit dhe plehrave.

Përfitimet e një sistemi fertilizimi

Fertilizimi rrit efikasitetin duke shpërndarë ujë dhe lëndë ushqyese direkt në zonën e rrënjëve, ku ato janë më të nevojshme. Kjo rezulton në nevojën për më pak plehra dhe ujë. Përparësi të tjera të mundshme të fertilizimit përfshijnë fleksibilitetin, kursimin e kostove të punës dhe energjisë, dhe aftësinë për të shtuar lëndë ushqyese që mund të jenë të vështira për t’u aplikuar.

Serat komerciale të automatizuara siç duhet, operacionet hidroponike dhe fushat bujqësore do të zvogëlojnë kostot e tyre për kimikatet dhe punën duke rritur rendimentet dhe shëndetin e të korrave. Hanna ka tre opsione të personalizueshme për t’iu përshtatur çdo madhësie objekti. Sistemi i injektimit të plehrave Hanna HI10000 mund të akomodojë shpejtësi rrjedhjeje nga 1 gallon në minutë (GPM) në 350 GPM (ose 5 GPM-750 GPM me një kolektor të zgjeruar) ndërsa HI5000 dhe HI2500 janë të disponueshme për kultivuesit me operacione më të vogla.

Ky nivel fleksibiliteti i shoqëruar me akses në distancë lejon që i gjithë procesi i fertilizimit të monitorohet dhe kontrollohet nga kudo në botë, duke ju kursyer kohë dhe duke ju dhënë më shumë liri.

Këshilla nga Hanna:

Kimikimi është aplikimi i çdo kimikati përmes ujit të ujitjes. Përveç plehrave, kjo përfshin insekticide, nematicide, ndryshime në tokë dhe më shumë. Me llojin e duhur të sistemit të fertilizimit, këto kimikate mund të shtohen pa ndonjë kontroll ose injektor shtesë.

Përdorimi i një sistemi fertilizimi

Plehrat janë aplikuar përmes një game të gjerë sistemesh ujitjeje për shumë vite dhe janë kimikatet më të zakonshme të injektimit. Shumë nga metodat e vjetra kërkonin kontakte të rëndësishme me punonjësit dhe teknika provë-gabim. Me futjen e teknologjisë më të mirë, aplikimi i pesticideve është bërë më i përhapur dhe i domosdoshëm për injektimin e plehrave.

Ujitja me pika dhe mikro-ujitja, e përhapur në serra dhe mjedise hidroponike, kanë një karakteristikë që nuk ndahet nga metodat e tjera të ujitjes; fekondimi nuk është një opsion, por në fakt është i nevojshëm. Plehërimi ofron të vetmen mënyrë vërtet efikase për të aplikuar plehra fizikisht në zonën e rrënjëve të bimëve. Në kulturat me vlerë të lartë, si sallata, domatet dhe bimët në vazo të prodhuara në mënyrë komerciale, niveli i menaxhimit të fertilizimit për arritjen e rendimenteve dhe cilësive të larta tejkalon atë që gjendet me metodat e tjera të ujitjes.

Injektorë volumetrikë

Injektorët volumetrikë marrin një pjesë të vogël të solucionit të koncentruar të plehrave nga një rezervuar dhe e injektojnë atë në linjën e ujit. Për çdo pjesë të tretësirës stok në sistem, ka x pjesë uji, ku x përcaktohet nga raporti i injektorit.

Për shembull, me një raport 1:100, një pjesë e tretësirës përzihet me 99 pjesë ujë, për një total prej 100 pjesësh tretësirë përfundimtare. Madhësia e rezervuarit ndryshon dhe mund të jetë deri në pesë gallona ose deri në 2000 gallona. Shpesh raportet shprehen në përqindje. Për shembull, një raport 1:100 është i barabartë me një tretësirë 1%.

Injektorët volumetrikë janë përdorur me sukses për një kohë shumë të gjatë; teknologjia është e vjetër por e besueshme. Megjithatë, shumica e injektorëve janë të drejtuar nga rrjedha dhe nuk marrin parasysh përbërjen aktuale të ujit të ujitjes. Në thelb ata janë “‘të verbër” ndaj përqendrimeve aktuale të plehrave të ndryshëm që injektohen.

Këshilla nga Hanna:

Nëse një aplikim i rritjes është i thjeshtë dhe ka nevojë vetëm për ushqime minimale, injeksioni vëllimor është ende një zgjidhje e lehtë, mesatarisht e saktë dhe efektive. Megjithatë, ndërsa kultivuesit bëhen më të sofistikuar dhe kërkojnë saktësi më të madhe kur përdorin përzierje komplekse të lëndëve ushqyese, një sistem i thjeshtë vëllimor mund të jetë kufizues dhe i vështirë për t’u përdorur.

Kontrollimi i injektimit me përcjellshmëri elektrike

Përcjellshmëria elektrike (EC) është një masë e aftësisë së një solucioni për të përcjellë një rrymë elektrike. Përcjellshmëria e një solucioni varet kryesisht nga përqendrimi i TDS në të. Marrëdhënia midis ppm, TDS dhe EC është zakonisht një faktor midis 0,65 dhe 0,7, në varësi të formulimit të plehrave.

Me një faktor 0,65, një lexim prej 1 milliSiemen/centimetër (mS/cm) do të ishte 650 ppm TDS. Shumica e kultivuesve përdorin leximin e EC-së siç tregohet më poshtë. Shumica e plehrave të tretshëm, kur treten në rrjedhën e ujitjes, prodhojnë një lexim EC që është drejtpërdrejt proporcional me përqendrimin e plehrave të pranishëm dhe shprehet si azot ppm.

Plehërimi i nxitur nga matjet EC u lejon kultivuesve të menaxhojnë lëndët ushqyese të bimëve në një nivel që është pothuajse i pamundur të arrihet me praktikat konvencionale vëllimore. Rezultatet mund të përfshijnë rendimente më të larta dhe cilësi më të mirë të të korrave. Edhe vetëm një rritje prej 10% në prodhim do të përkthehet në rritje të fitimeve, efikasitet më të lartë të energjisë dhe më shumë para të kursyera.

Kombinimi i injektimit të plehrave me pH Kontrolli i alkalinitetit

Acidet kanë qenë dhe do të jenë gjithmonë një mjet i shkëlqyer për kultivuesit. Acidet ju ndihmojnë të fitoni kontroll më të mirë të alkalinitetit të ujit tuaj të vaditjes (kryesisht bikarbonateve dhe karbonateve), si dhe pH e mjedisit tuaj në rritje. Pasi të kuptohet roli i alkalinitetit, mund të merrni parasysh hapin e mëposhtëm për të kontrolluar alkalinitetin duke përdorur acide përmes sistemit tuaj të injektimit.

Acidet fosforike, sulfurike, nitrik dhe citrik dhe kur t’i përdorni ato

Acidet më të zakonshme të disponueshme janë acidi fosforik, sulfurik, nitrik dhe citrik. Acidi më efektiv dhe më i përdorur është acidi sulfurik; megjithatë, kjo është gjithashtu një nga më të rrezikshmet.

Çdo lloj acidi ka të mirat dhe të këqijat e veta. Për sasi të ulëta të zvogëlimit të alkalinitetit, acidi fosforik mund të jetë acidi i përshtatshëm. Megjithatë, duhet të keni kujdes kur përdorni këtë acid sepse nivelet e fosforit do të rriten. Acidi nitrik është teorikisht ideal sepse shton nitratet, por është shumë oksidues, duke e bërë shumë të vështirë për t’u trajtuar. Acidi citrik është një acid organik i dobët dhe i ngurtë, duke e bërë atë më të sigurt se tre të tjerët; por është shumë më pak efektiv, dhe më i shtrenjtë për t’u përdorur.

Pasi të zgjidhni një acid për t’u përdorur, sigurohuni që injektori juaj të mund ta përballojë këtë detyrë. Jo vetëm që është e rëndësishme që materialet të jenë rezistente ndaj acideve, por kontrolluesi duhet gjithashtu të jetë në gjendje të kontrollojë dhe të mbajë me saktësi një pH të caktuar në një gamë të gjerë rrjedhjeje.

E ardhmja e Fertilizimit dhe Kontrollit të Ujitjes

Hanna HI10000

Sistemi i kontrollit të fertilizimit dhe ujitjes

Mbi 200 sisteme Fertilizimi Hanna janë instaluar në të gjithë Shtetet e Bashkuara që nga viti 2005. Shumë prej këtyre njësive kanë qenë në shërbim për më shumë se dhjetë vjet, me gamën e tyre të aplikimeve që përfshin hidroponikë, prodhues të bimëve në vazo komerciale dhe objekte të rritjes së teknologjisë së lartë.

Sistemi i injektimit të plehrave Hanna HI10000 monitoron dhe kontrollon me saktësi përqendrimet dhe pH e plehrave për të gjitha llojet e hidroponikës, serave dhe aplikimeve bujqësore në terren. HI10000 është gjithashtu një sistem i plotë i kontrollit të ujitjes me aftësi 32 valvulash (zone).

Ndryshe nga sistemet e drejtuara nga rrjedha e së kaluarës, Sistemi i Fertilizimit Hanna mat vazhdimisht EC dhe pH aktuale të rrjedhës, dhe rregullon saktësisht përqendrimin e plehrave në sistem. Sistemi i Fertilizimit Hanna është një sistem anashkalimi i cili nuk do të ndërhyjë në rrjedhën e linjës tuaj kryesore, dhe për këtë arsye nuk pengon rrjedhën ose presionin e linjës.