Rëndësia e matjes së pH të verës

Category: Enologjia | Tags:

Nga rrushi te shishet e verës, maten shumë parametra që mund të japin informacionin e nevojshëm për cilësinë e verës. pH është një parametër jetik gjatë gjithë procesit të prodhimit të verës.

Aciditeti real (pH) nënkupton përqendrimin e joneve të lira të hidrogjenit në musht ose verë dhe varet nga sasia e acideve totale dhe forca e disociimit të acideve individuale.

Është e rëndësishme të dihet pH i verës, sepse ai luan një rol kritik në shumë aspekte të operacioneve të prodhimit të verës si fermentimi, vjetërimi, finimi, stabilizimi dhe mbushja në shishe.

PH ka një ndikim të madh në vetitë organoleptike sepse verërat me vlera më të ulëta kanë një shije më të mprehtë dhe më të freskët, ndryshe nga verërat që kanë një vlerë pH më të lartë, ku shija është më e zbehtë dhe më e dobët.

Ndoshta efekt më domethënës pH ka në higjienën dhe zhvillimin e mikroorganizmave. Duke ulur vlerën e pH, ne gjithashtu ulim sasinë e dioksidit të lirë të squfurit që nevojitet për të mbrojtur verën tonë nga prishja.

Një vlerë e caktuar e pH do të ndikojë në performancën e baktereve malaktike për të kthyer acidin malik në acid laktik. Për më tepër, vlera e pH-it luan një rol në formimin e mjegullës dhe stabilitetin e proteinave në përgjithësi.

Vlera e pH-it na ndihmon shumë për të përcaktuar momentin e saktë të vjeljes së rrushit, sepse shpesh është një tregues shumë më i mirë i pjekurisë së rrushit sesa sasia e sheqerit.

Një vlerë pH midis 3.0 dhe 4.0 është optimale për shumicën e verërave. Edhe pse disa prodhues të verës do të prodhojnë një verë jashtë këtij diapazoni, rreziqet duhet të merren parasysh. Verërat me vlera më të larta të këtij diapazoni rrezikojnë të prishen.

Për çfarë diapazoni pH duhet të synoni?

Vera e bardhë 3.0 deri në 3.3 pH

Vera e kuqe 3.3 në 3.6 pH

Analiza e saktë e pH kërkon pajisjet e duhura, marrjen e mostrave të duhura dhe ekzekutimin efektiv. Kryheni matjen e pH me istrumentat e duhur.

Ne e dimë se çfarë ju nevojitet për matjen e pH të verës dhe e kemi atë!

Për laboratorin tuaj të verës, Hanna ka një zgjidhje elegante që do t’ju mbajë në avantazh®.

edge® Matës i Dedikuar për pH/ORP – HI2002 me elektrodën e verës HI10480

Hanna Instruments është krenare që prezanton matësin më inovativ të pH/ORP në botë: dizajni novator i edge®.edge është kulmi i vizionit, aftësive të projektimit, prodhimit të integruar dhe Kërkimit dhe Zhvillimit të klasit botëror të Hanna. Edge është një matës i vetëm, i lehtë për t’u përdorur që mund të masë pH dhe ORP. HI10480 është një elektrodë dixhitale pH me sensor të integruar të temperaturës. Kjo elektrodë specifike për aplikim është projektuar për matjen e pH në verë dhe musht. Matja e pH-it së verës është një hap kritik për të siguruar cilësinë e një produkti përfundimtar.

Kjo elektrodë përmban një mikroçip të integruar që ruan llojin e sensorit, numrin serial dhe informacionin e kalibrimit. Ai përmban gjithashtu një referencë të kryqëzimit të dyfishtë, teknologjinë e Sistemit të Parandalimit të Mbylljes (CPS), trup xhami dhe majë sferike. Kjo sondë përmban një lidhës 3,5 mm të projektuar ekskluzivisht për t’u përdorur me Matësit Hanna Instruments edge®.

Për profesionistët që duan të shkojnë në vresht të përgatitur, kontrolloni matësit tanë të ardhshëm të pH.

pH metër për verën – HI98169

HI98169 është një matës pH, i papërshkueshëm nga uji, portativ për verën që mat pH dhe temperaturën e mushtit në prodhimin e verës. Ky matës është i pajisur me një sondë të specializuar pH që përmban një kryqëzim të hapur me teknologjinë e Sistemit të Parandalimit të Mbylljes (CPS™). HI98169 furnizohet me elektrodë pH FC10483, bustina me tretësirë pH 3.00 (2), bustina me tretësirë buferike pH 7.01 (2), HI700635 tretësirë pastrimi për depozitat e verës, HI700636 tretësirë pastrimi për njollat e verës, 100L Kabllo mikro USB HI920015, bateri 1.5V AA (4), manual udhëzimesh, udhëzues për prodhuesit e verës dhe certifikatë cilësie në një çantë mbajtëse të fortë HI720169.

pH matës portativ për analizën e verërave– HI99111

HI99111 është një matës i lëvizshëm i pH dhe temperaturës i bazuar me mikroprocesor. Karakteristikat kryesore përfshijnë: intervalin e gjerë të pH dhe intervalet e temperaturës; shtresë e papërshkueshme nga uji dhe kompakte; ekran i madh ; treguesi i baterisë së ulët; kalibrimi automatik i pH-it në një ose dy pika brenda dy grupeve buferike të memorizuar (standarde ose NIST); njësi e zgjidhshme e temperaturës (°C ose °F). Sonda e pH FC10483 përmban një kryqëzim të hapur me teknologjinë e Sistemit të Parandalimit të Mbylljes (CPSTM), ka një sensor të integruar të temperaturës për lexime të njëkohshme të pH dhe temperaturës dhe gjithashtu përmban një parapërforcues integral të sensorit të pH për të siguruar matje të papërshkueshme nga zhurma dhe ndërhyrjet elektrike.

Për prodhuesit e përparuar të verës, kontrolloni zbulimin më të fundit me teknologjinë Bluetooth dhe matësit e pH!

Elektrodë pH për verën HALO Bluetooth® – HI10482

HI10482 HALO është një elektrodë Bluetooth Smart (Bluetooth 4.0) për pH dhe temperaturën me sistemin e parandalimit të bllokimit të Hannë-s (CPS). Kjo elektrodë ka një kryqëzim unik prej xhami të bluar të shoqëruar me një krah PTFE për të parandaluar bllokimin e kryqëzimit. Përveç kryqëzimit të specializuar, trupi i qelqit HI10482s dhe llamba me sensor sferik e bëjnë atë ideal për përdorim në një gamë të gjerë aplikimesh. Të gjitha leximet transmetohen drejtpërdrejt në HI2202 edgeblu ose në një pajisje të përputhshme Apple ose Android që përdor aplikacionin Hanna Lab. Tiparet e elektrodës HI10482 HALO janë me përfitim të madh për prodhuesit e verës. Në përgjithësi, një pH midis 3 dhe 4 është optimale për shumicën e verërave. Për të rritur saktësinë dhe për tu siguruar që leximet e pritura të jenë plotësisht të sakta, buferi i kalibrimit pH 3,00 shfaqet në vend të buferit pH 4,01 kur ky HALO lidhet me aplikacionin Hanna Lab.

Nëse ende po mësoni se cila është vlera e pH e verës, Hanna ka një zgjidhje për hobistët!

Testues pH për Verën – HI981033

I projektuar për të sjellë thjeshtësi në testimin e pH gjatë procesit të prodhimit të verës, testuesi i pH i verës HI981033 është projektuar për të zgjidhur sfidën e matjes së mostrave me një përmbajtje të lartë të lëndëve të ngurta. Sonda e integruar përmban një trup qelqi, majë sferike dhe sistemin e parandalimit të bllokimit të Hanna-s (CPS) që i reziston bllokimit 20 herë më shumë se një copë qeramike standarde, duke e bërë atë ideale për matjen e pH gjatë procesit të prodhimit të verës.

Autori: Tajana Frančić, mag.nutr.