Stabilizimi i verës – Acidi tartarik në verë

Category: Enologjia | Tags: #  

Acidi tartarik është specifik për rrushin. Është acidi fiks më i rëndësishëm. Sasia e acidit që përmban rrushi zvogëlohet kur vera është e nxehtë. Ndonjëherë është e nevojshme t’ia shtojmë mushtit kur vuan nga mungesa e aciditetit dhe vera rrezikon të jetë e butë dhe e ndërtuar në mënyrë të pamjaftueshme. Legjislacioni evropian lejon përdorimin e këtij acidi në doza maksimale prej 1,5 g/L për mushtet dhe 2,5 g/L për verërat. Anasjelltas, një përqindje shumë e lartë e këtij acidi jep një verë astringente dhe të ashpër dhe mund të nxisë formimin e reshjeve tartarike. Kripërat e acidit tartarik janë pak të tretshme. Për shkak të përmbajtjes së joneve të tartratit, kaliumit dhe kalciumit në verë, kaliumi bitartrat dhe tartrati i kalciumit në mënyrë natyrale kanë tendencë të precipitojnë. Zhvillimi i kristalizimit varet nga faktorë të ndryshëm duke përfshirë temperaturën, pH, përmbajtjen e etanolit. Në verë, një përqendrim i acidit tartarik më i madh se 4 g/L mund të çojë në shfaqjen e precipatateve.

Për përcaktimin e acidit tartarik në verë, Hanna ka instrumente të thjeshta

HI83748

Fotometër për përcaktimin e acidit tartarik në verë

Fotometri HI83748 është për përcaktimin e acidit tartarik në verë. Fotometrat e Hanës kanë një sistem optik të avancuar; kombinimi i një llambë të veçantë tungsteni, një filtri interferenci me brez të ngushtë dhe fotodetektor silikoni sigurojnë lexime të sakta fotometrike çdo herë. Sistemi ekskluziv i mbylljes së kuvetës siguron që kuveta të futet në qelizën matëse në të njëjtin pozicion çdo herë për të ruajtur një gjatësi të qëndrueshme të rrugës.

Veçoritë:

Kohëmatësi i integruar – shfaqja e kohës së mbetur përpara se të merret një matje. Siguron që të gjitha leximet të merren në intervalet e duhura të reaksionit për testin që po kryhet.

Tasti zero – një shtypje e thjeshtë e tastit zero në faqen e njehsorit do të llogarisë ngjyrën dhe papërsosmëritë në kampionin e verës përpara shtimit të reagentit.

Fikja automatike – fikje automatike pas 15 minutash mospërdorim kur njehsori është në modalitetin e matjes. Parandalon harxhimin e baterive në rast se njehsori lihet aksidentalisht i ndezur.

Treguesi i statusit të baterisë – tregon sasinë e mbetur të jetëgjatësisë së baterisë.

Mesazhet e gabimit – mesazhet në ekran që paralajmërojnë probleme, duke përfshirë mungesën e dritës, mostrën e përmbysur dhe jashtë rrezes.

Njësitë matëse – së bashku me leximin shfaqet njësia e duhur matëse.

EXTRA TIP:

Ky përqendrim i acidit nuk duhet të ngatërrohet me aciditetin total ose të titrueshëm të verërave, të cilat shpesh shprehen edhe si përmbajtje acidi tartarik. Megjithëse është acidi tartarik, acidi mbizotërues i pranishëm (deri në 60% të aciditetit total), të tjerë si acidet malik, citrik dhe disa acide të paqëndrueshme kontribuojnë ndjeshëm në aciditetin total.

Paqëndrueshmëria tartarike është një nga shkaqet më të shpeshta të precipitimeve në verëra. Acidi esencial i verës, acidi tartarik është në ekuilibër me dy kripëra: hidrogjen tartratin e kaliumit dhe tartratin neutral të kalciumit, tretshmëria e të cilit është e kufizuar. Precipitimet e parë tartarike ndodhin gjatë fermentimit alkoolik, e lidhur me rritjen e përmbajtjes së alkoolit të mushtit. Nëse eliminohet duke përdorur verën, mund të ketë precipitime të mëtejshme në shishe. Për verërat e gazuara, kur shishja hapet, grumbullimi (dhe nganjëherë humbja e lëngut që shkaktohet) duhet të shmanget. Si rezultat, stabilizimi i tartarit është një nga shqetësimet kryesore të mjeshtrave të bodrumeve dhe teknikëve të tjerë të verës.

Vlerësimi i paqëndrueshmërisë gurore është i dobishëm në 2 faza të procesit të stabilizimit:

– para trajtimit të dihet rreziku i precipitimeve në një verë,
– pas trajtimit për të kontrolluar efektivitetin e tij.

Testi Wurdig përdoret për të përcaktuar temperaturën e ngopjes (T.sat), vlerë mbi të cilën një verë mund të tretse hidrogjen tartratin e kaliumit. Precipitimet përshpejtohen nga shtimi i kristaleve të hidrogjenit tartratit të kaliumit (kremi i gurit). Ky precipitim prodhon një rritje të qartë të përcjellshmërisë së verës nga një temperaturë e dhënë. Matja e temperaturës së ngopjes lejon një vlerësim të besueshëm të rrezikut dhe një vlerësim të saktë të shkallës formimit së verës.

Një verë konsiderohet e qëndrueshme kur temperatura e ngopjes së saj është nën një vlerë kufi, e cila ndryshon sipas llojit të verës:

  • 8°C për verërat e gazuara,
  • 5°C për një verë të bardhë,
  • 14°C për një verë roze,
  • 22 deri në 24°C për një verë të kuqe, në varësi të përmbajtjes së saj të përbërjeve fenolike.

Për të monitoruar paqëndrueshmërinë e acidit tartarik,
përdorni

HI2003-02

Matës i dedikuar për EC dhe TDS/Kripshmëria Matës edge®

edge®EC karakteristika teknike
Bateria e rikarikueshme Edge EC ka një bateri të ringarkueshme të integruar që karikohet kur njehsori është në folenë e kyçur në tavolinë ose në mur. Bateria gjithashtu mund të ringarkohet përmes portës micro USB ose me një port USB nga një kompjuter ose direkt në furnizimin me energji elektrike
Dy porta USB
Edge EC përfshin një USB standarde për transferimin e të dhënave në një flash drive. Edge EC përfshin gjithashtu një portë mikro USB për eksportimin e skedarëve në kompjuterin tuaj, si dhe për karikim.

Lexim i qartë dhe i plotë i tekstit
Edge përmban udhëzues të qartë me tekst të plotë të shfaqur në fund të ekranit. Nuk ka nevojë të deshifrohen shkurtesat ose simbolet e gërvishtura; këto mesazhe të dobishme ju udhëzojnë në çdo proces shpejt dhe me lehtësi.

Dizajn elegant Tepër e hollë dhe e lehtë, skaji është vetëm 1/2” (12 mm) i trashë dhe peshon vetëm 8,8 ounces (250 g).
Data logging
Edge EC ju lejon të ruani deri në 1000 regjistrime të të dhënave. Kompletet e të dhënave të regjistrimit përfshijnë leximet, të dhënat GLP, datën dhe kohën.
GLP
Të dhënat e kalibrimit të fundit që keni kryer ruhen në sensor duke përfshirë datën, kohën dhe buferët e përdorur. Kur sensori lidhet me edge EC, të dhënat GLP transferohen automatikisht.

Për më shumë informacion na kontaktoni!

Autori:
Tajana Mokrović, mag.nutr.