Titrimi manual dhe automatik në kantinat e verës

Category: Enologjia | Tags: #  #  

Nëse jeni një punishte vere e njohur ose thjesht një hobist që është shumë i apasionuar pas verës, duhet të kryeni disa teknika analitike. Një nga metodat analitike më gjithëpërfshirëse dhe më të përdorura është titrimi. Shumë parametra mund të përcaktohen në mënyrë sasiore dhe cilësore me titrim.

Ka disa mënyra për të kryer titrimet, por a keni menduar ndonjëherë për metodën që të jetë sa më e thjeshtë, sa më e shpejtë dhe nuk do të kërkojë njohuri të kimistëve, pajisje të shtrenjta dhe të mëdha laboratorike analitike?

Mësoni më shumë!

ÇFARË ËSHTË TITRIMI?

Titration is an analytical technique that allows the quantitative determination of a specific substance (analyte) dissolved in a sample. Ai bazohet në reaksionin e plotë kimik midis analitit dhe reagentit (titrantit) me përqendrim të njohur të shtuar në kampion:

analiti
+
reagenti (titranti)

reaksioni
produktet

A JANË TITRIMET MANUALE OPSIONET MË TË MIRA?

Jo shumë kohë më parë, shumë industri kryenin titrime manuale. Titrimet manuale mund të jenë rraskapitëse, të gjata, zhgënjyese. Qëndrimi përpara byretës, kryerja e një titrimi, shtimi i reagentit pikë-pikë, duke pritur për ndryshimin e ngjyrës ose pH, duke shpresuar se do ta mbyllni valvulën siç duhet dhe në kohën e duhur… Shumë gjëra mund të shkojnë keq. Titrimet manuale mund të jenë të pasakta dhe rezultatet mund të ndryshojnë ndërmjet operatorëve bazuar në subjektivitetin e indikatorëve me ngjyra. . Titrimet manuale kërkojnë kohë dhe jo gjithmonë janë të sakta ose të qëndrueshme. Dhe kur shpresoni të përfundoni titrimin me sukses, a e dini kuptimin e vëllimit të titrantit të përdorur? Çfarë do të thotë kjo, ku do t’i përdorni ato të dhëna, a keni ekuacionet e duhura për të llogaritur të dhënat e nevojshme?

A nuk mendoni se janë shumë pyetje për diçka që duhet të jetë shumë më e thjeshtë?

Po sikur t’ju them se ekziston një pajisje që do të bëjë titrimin për ju, me sukses, çdo herë? Që ekziston një pajisje që do të bëjë të gjitha ekuacionet dhe llogaritjet për ju dhe e vetmja gjë që duhet të bëni është ta ndizni, të vendosni një mostër dhe të shtypni startin? Mendoj se po pyesni veten se ku kanë qenë ato pajisje gjithë jetën tuaj.

Epo, Hanna Instruments është këtu për t’ju mirëpritur në botën e bukur të titrimit automatik!

CILAT PARAMETRA
MUND TË MATEN ME TITRIM?

Nëse dëshironi të kryeni titrim, duhet të dini se cilat parametra në verë mund të matni. Me titullim mund të masni pH, aciditetin e titrueshëm në verë, acidet e avullueshme, sheqernat reduktuese, acidin askorbik, YAN (Azoti i Asimilueshëm i majave), SO2 e lirë dhe total.

PSE ËSHTË TITRIMI AUTOMATIK GJËJA MË E MË MIRA E MUNDSHME PËR JU DHE BIZNESIN TUAJ?

Shumë njerëz mendojnë se kalimi në titrues automatik është kërkues dhe shumë shpesh kanë frikë nga teknologjitë e reja. Por më besoni, është shumë e thjeshtë, kursen para dhe kohë dhe përmirëson produktin tuaj. Të gjitha kantinat e suksesshme dhe të njohura i përdorin, duke kursyer paratë, kohën dhe duke përmirësuar produktin e tyre. Pse nuk doni ta provoni dhe ju?

Kalimi në titruesit automatikë
kursen kohë.

Titrimet manuale kërkojnë absolutisht vëmendjen e plotë të analistit që po kryen testin. Analisti duhet të vëzhgojë shtimin e titrantit dhe të vëzhgojë pikën përfundimtare. Për shkak të kësaj, analisti është i zënë gjatë testimit dhe nuk mund të kryejë asnjë detyrë tjetër derisa të përfundojë titrimi. Me titrim të automatizuar, analisti nuk është më i përfshirë aq shumë në procesin e titrimit. Ju vendosni një mostër në një gotë, vendosni një elektrodë në një gotë dhe reagentin. Dhe shtypni start. Voila! Në vetëm pak minuta, ju keni mbaruar me analizën tuaj të verës.

Kalimi në titruesit automatikë
kursen para.

Në fillim do të investoni në titrues, por me kalimin e kohës do të kurseni paratë tuaja. Titruesit automatikë reduktojnë ndjeshëm përdorimin e titrantit. Ata përdorin vetëm sasinë e nevojshme dhe mostra nuk do të mbititrohet dhe nuk do të rrezikojë saktësinë e rezultateve. Për më tepër, duke pasur titruesin tuaj, nuk keni pse të analizoni verën tuaj në laboratore të tjerë. Kantinat e verës duhen të marrin vendimet më të mira në lidhje me investimet ideale për laboratorin e verës.

Kalimi në titrues automatik ju lejon të keni saktësi dhe përsëritshmëri më të mirë.

Për titrimin manual, ju nevojitet një byretë qelqi për të shtuar titrantin në mostër. Valvula në byretë përdoret për të hapur ose mbyllur manualisht dozimin e byretës. Saktësia e këtyre dozave varet tërësisht nga aftësia e analistit. Nuk është i besueshëm kur krahasohen rezultatet midis përdoruesve të ndryshëm me nivele të ndryshme përvoje. Duke përdorur titrues automatik, pompa me saktësi të lartë paraformon titrimin dhe është e aftë për doza të vogla deri në 0,001 mL. Kjo do t’ju sigurojë rezolucion më të madh dhe saktësi më të mirë.

Kalimi në titrues automatik
mund të përmirësoj
cilësinë e verës.

Laboratori i verës është një pjesë kritike e procesit të prodhimit që është përtej sensit të shijes dhe nuhatjes së një prodhuesi të verës. Laboratori është burimi kryesor i kontrollit të cilësisë në operacionin e prodhimit të verës. Protokollet e duhura laboratorike mund të përmirësojnë cilësinë e verës tuaj..

Kalimi në titrues automatik
mund t’ju kursej hapësirë
në laboratorin tuaj të verës.

Titruesit automatikë janë të disponueshëm në shumë varietete me shumë metoda dhe parametra për t’u matur. Mund të keni deri në 100 metoda të ndryshme të ruajtura në titruesin tuaj automatik dhe akoma më shumë në një USB dhe me këtë të transferoni disa metoda të tjera. Ato variojnë nga niveli më i gjithanshëm deri tek modelet e thjeshta me përdorim të vetëm. Të gjitha sistemet e titrimit Hanna ofrojnë një mënyrë të thjeshtë për të rritur saktësinë dhe gjurmueshmërinë në çdo fushë. Është vetëm një çështje për të gjetur atë që është e duhura për ju.

CILIN TITRUES
TË ZGJEDH?

Dijeni kur tashmë keni vendosur që titruesi automatik është diçka që ju nevojitet patjetër, me siguri po pyesni se cili është tituesi më i mirë për ju dhe punishten tuaj të verës.

1.Titruesi automatik potenciometrik Hanna HI931,

Maksimizoni
hapësirën tuaj
të Punës.

Ashtu si HI901C, HI931 është i aftë të kryejë titrime të shumta duke përfshirë titrim acid/bazë, redoks, titrim me elektrodë jono-selektive dhe titrim fotometrik. HI931 është i shkëlqyer për ata që nuk kanë shumë hapësirë sepse vjen me një paketim 50% më të vogël në krahasim me HI901C duke ruajtur saktësinë dhe precisonin në matjet tuaja.

I lehtë për tu përdorur

Mund të lundroni lehtësisht ndërmjet ekraneve dhe menyve me çelësat virtualë. Nuk do të humbisni kurrë të dhënat dhe do të arrini shpejt aty ku duhet. Edhe nëse nuk mund të gjeni diçka, gjithmonë mund të zgjidhni tastin e dedikuar HELP.

Dizajn i qëndrueshëm

Pavarësisht se në çfarë lloj mjedisi punoni, trupi i HI931 është bërë nga material i qëndrueshëm, rezistent ndaj nxehtësisë dhe i quajtur Cycoloy®.
Pjesët e brendshme elektrike të titulluesit, ekrani dhe butonat janë të mbyllura plotësisht, kështu që ju mund të punoni pa u shqetësuar se do të dëmtoni titruesin tuaj nga një derdhje.

Mbajtës fleksibël i elektrodës dhe krah i rregullueshëm

HI931 ka një mbajtës elektrode që mund të mbajë deri në tre elektroda, katër tuba dhe një sondë të temperaturës të gjitha në të njëjtën kohë. Edhe pse tingëllon se është e vështirë të manovrohet me të, na besoni se nuk është kështu!
Për shkak të këndit të mbajtëses, mund ta hiqni trazuesin dhe të përdorni një pllakë përzierjeje për të trajtuar mostrat me volum të vogël.

2. Titruesi potenciometrik automatik i avancuar Hanna HI932,

Keni nevojë për një instrument 50% më të vogël, por me të njëjtat aftësi si HI902C? Atëherë HI932 është zgjidhja më e mirë për ju. Ai trajton analiza të shumta dhe ka pompën me 40 000 hapa për saktësinë ku mund të mbështeteni gjithmonë.

Drejtoni testimin tuaj

HI932 jo vetëm që kryen teste të tilla si titrim acid/bazë, redoks, titrim me elektroda jono-selektive dhe titrimi fotometrik.

Shtimi automatik i reagentit

Një opsion në HI932 është të keni një pompë peristaltike që mund të programohet për të shpërndarë një sasi të caktuar të reagentit sipas vëllimit në kampionin tuaj. Kjo ju lejon të përdorni dozimin dhe saktësinë e qëndrueshme në testet tuaja.

Trajtimi i integruar i derdhjes

HI932 ka një trup Cycoloy® që është i mbyllur. Ju mund të kryeni titrimin tuaj pa u shqetësuar se derdhjet do të dëmtojnë elektronikën. Ekziston një hendek i jashtëm për të larguar lëngjet nga lidhësit dhe pajisjet elektronike të rëndësishme.

Menaxhimi i GLP

Informacioni i praktikës së mirë laboratorike (GLP) regjistrohet në mënyrë dixhitale me çdo mostër. Ju mund të programoni identifikimin e mostrës, emrin e kompanisë dhe operatorit. Data, ora, kodet ID të elektrodës dhe informacioni i kalibrimit mund të përfshihen të gjitha në raporte.

3.Autosampler Hanna HI922
, ,
për Titruesin potenciometrik

HI922 Autosampler ju lejon të zgjeroni aftësitë tuaja të trajtimit të mostrës. Titruesi automatik është krijuar për t’u përdorur me Sistemin e Titrimit Automatik HI931 dhe HI932 dhe ato ndërlidhen drejtpërdrejt së bashku.

Pompa kimikisht rezistente

Me HI922 mund të lidhni deri në tre pompa peristaltike. Këto pompa mund të përdoren për shtimin e reagentëve, nivelimin e mostrës ose heqjen e mbetjeve. Të gjithë komponentët e pompave janë kimikisht rezistente.

Detektor optik IR

Një rreze optike infra të kuqe (IR) përdoret për të zbuluar praninë dhe mungesën e çdo gote. Ju mund ta programoni HI922 për të trajtuar një gotë që mungon siç e gjykoni të arsyeshme; mund të kapërceni gotën që mungon, të ndaloni sekuencën ose të ndaloni sekuencën e titrimit.

Një titrues për çdo nevojë

Titruesit automatikë janë të disponueshëm në shumë varietete. Ato variojnë nga niveli më i gjithanshëm deri tek modelet e thjeshta me përdorim të vetëm. Të gjitha sistemet e titrimit Hanna ofrojnë një mënyrë të thjeshtë për të rritur saktësinë dhe gjurmueshmërinë në çdo fushë. Është vetëm një çështje për të gjetur atë që është e duhura për ju.

4.Mini Titrues Hanna
HI84500, HI84502 dhe HI84533

Nëse dëshironi të kaloni nga titrimi manual për të përmirësuar saktësinë dhe qëndrueshmërinë tuaj, një mini titrues është pikërisht ajo që ju nevojitet. Mini titruesit janë perfektë për ata që kanë nevojë për diçka të shpejtë dhe të thjeshtë, por të saktë. Nuk ka shumë hamendje dhe mendime me mini-titruesit sepse përfshihet gjithçka për testimin tuaj specifik.

Mini titruesit janë të shkëlqyer
për matje të shpejta dhe të sakta

Mini titruesit do ju japin gjithmonë testim të thjeshtë dhe të besueshëm të verës. HI84500 është një mini-titrues i shkëlqyeshëm për matjen e dioksidit të squfurit, ndërsa HI84502 është një mini-titrues i shkëlqyeshëm për matjen e aciditetit total në verë. Secili është i dedikuar për një përdorim të vetëm dhe i projektuar për të ofruar matje të shpejta dhe të sakta me konfigurim minimal.
Ky mini-titrues vjen i paraprogramuar me metoda dhe përfshin gjithashtu reagentë të parapërzier dhe një elektrodë specifike për nevojën tuaj të testimit. Këta titrues automatikë kanë gjithashtu ekrane intuitive navigimi që ju tregojnë matje të sakta me vetëm disa hapa të thjeshtë.

Merrni rezultate të përsëritshme dhe të sakta çdo herë

Mini titruesit do t’ju ofrojnë matje të sakta me sistemin e dozimit. Ky sistem siguron shpërndarje të kontrolluar saktësisht të reagentëve. Vëllimi i titrantit do të rregullohet automatikisht për të lejuar titrime më të shpejta dhe më të sakta. HI84500, HI84502 dhe HI84533 përdorin një metodë zyrtare për të kryer automatikisht titrimin në një pikë fundore fikse (bazuar në metodat zyrtare) ose në një pikë përfundimtare ekuivalente.

Konkluzione

Titruesit automatikë do t’ju ofrojnë më shumë saktësi, gjurmueshmëri, rritje të xhiros dhe do t’ju japin siguri në laboratorin tuaj të verës.
Në fillim do t’ju duhet të investoni, por ky investim nuk duhet të jetë aq i lartë sa mund të mendoni.
Titruesit automatikë do të kursejnë kohën dhe reagentët tuaj. Vetëm kjo është e mjaftueshme për t’ju siguruar një kthim të investimit.
Porositja e një titruesi automatik nga Hanna Instruments jo vetëm që do t’ju sigurojë instrumentet, reagentët dhe elektrodat, por ne gjithashtu ju ofrojmë mbështetjen teknike dhe trajnimin për t’ju ndihmuar të kaloni pa probleme nga titrimi manual në atë automatik.

Tani që keni vendosur se keni nevojë për një titrues automatik krejt të ri, na kontaktoni që ekipi ynë Hanna t’ju rekomandojë titruesin dhe metodat që ju nevojiten në mënyrë që vera juaj të lulëzojë.

Autori:
Tajana Mokrović, mag.nutr.

Regjistrohu në buletinin tonë