Analizat pranverore për tokën– përgatitja për mbjelljen pranverore

Category: Agrikultura | Tags: #  

Të gjithë
Fermerët

Ata që kultivojnë bimë në fushë, veçanërisht profesionistët, duhet t'i përkushtohen kryerjes së analizave të tokës.

Sot

Sot

Gjëja më e rëndësishme në botë, ku çmimet e inputeve rriten çdo ditë dhe janë të pasigurta, me investimin më racional, duhet të merrni produktin më cilësor dhe një rendiment të mirë. Sigurisht që të gjitha këto duhet t’i bëjmë për të ruajtur mjedisin, tokën dhe ujin për brezat e ardhshëm.

Për të arritur qëllimin e dëshiruar për arritjen e rendimenteve të qëndrueshme dhe të larta me produkte cilësore, duhet të analizojmë tokën në të cilën kultivojmë kulturat e dëshiruara.

Është detyrim ligjor që çdo fermer i regjistruar në sistem të kryejë analizën e tokës një herë në pesë vjet. Hanna Instruments i mundëson çdo hobisti dhe profesionisti të monitorojë dhe të kryejë korrigjimet nëse nevojitet, për të arritur dhe mbajtur rendimente të qëndrueshme, fruta të shëndetshme dhe për të ruajtur pjellorinë e tokës.

Çdo kulturë që rritet, qoftë një kulture vjetore apo e përhershme, ka nevoja specifike për lëndë ushqyese në çdo fazë të rritjes fiziologjike.

Nga analiza mund të marrim shumë informacione dhe nëse analizat tregojnë se situata nuk është e mirë, mund të fillojmë me korrigjime dhe alternime në vlerën e paracaktuar dhe të dëshiruar. Nuk do të jetë e shpejtë dhe e lehtë, por ka mënyra për të monitoruar dhe matur me Hanna Instruments që ka një portofol mjaft të mirë për të gjurmuar në kulturat vjetore dhe shumëvjeçare.

Një nga parametrat më të rëndësishëm që matim është vlera e pH-it me të cilën monitorojmë aciditetin e tokës. Natyrisht, përveç aciditetit, kemi edhe alkalinitetin e tokës.

Duke matur vlerën e pH-it, llogariten normat e kalcifikimit për të ulur aciditetin e tokës.

Gjatë përcaktimit të sasisë së lëndëve ushqyese për bimët, duhet pasur kujdes për të përcaktuar rendimentin e synuar dhe për këtë arsye të rregullohet suplementi me plehra minerale dhe organike.

Mbjelljet e pranverës është një kohë thelbësore për të shtuar të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme për bimët për t’i mbajtur ato të shëndetshme dhe të forta dhe për të inkurajuar rritjen dhe zhvillimin më të mirë të rrënjëve që do t’i japë bimëve siguri në kushte të thata dhe në kushte stresuese.

Pa dyshim, kultivimi i tokës për të siguruar ushqim është një punë e rëndë. Pavarësisht nëse punoni në një fermë familjare ose në një korporatë, ju duhet të testoni tokën dhe produktet tuaja në mënyrë që të përmirësoni rritjen dhe rendimentin. Instrumentat janë portativë dhe të lehta për tu përdorur.

Që bimët të rriten elastike dhe të arrijnë potencialin e tyre të plotë, ato kanë nevojë për lëndë ushqyese dhe mbi të gjitha tokë të mirë. Analiza e tokës i lejon të gjithë, madje edhe “kopshtarët e shtëpisë” të marrin rezultate maksimale. Testimi i tokës mund t’ju kursejë stresin, kohën dhe mbi të gjitha paratë. Matjet thelbësore që duhen mbledhur janë kryesisht pH dhe përcjellshmëria elektrike (EC) e tokës. Dhe këtu Hanna ju ofron ndihmë se si të analizoni terrenin!

Analizat e pH për tokën

Çdo lloj bime ka nevojë për një pH të caktuar. Për shembull, trëndafilat dhe karrotat preferojnë një pH midis 5.5 dhe 7.0, ndërsa asparagu nga 6.0 në 8.0. pH i tokës përcakton se cilat dhe sa lëndë ushqyese janë të pranishme në të. Ai gjithashtu ndikon në rritjen e rrënjëve dhe aktivitetin mikrobialë të tokës. Hanna ka zhvilluar një seri matësash pH specifik për matjen e drejtpërdrejtë të tokës.

Matës pH i Tokës Portativ Profesional GroLine

Përcjellshmëria Elektrike (EC)

Përcjellshmëria elektrike (EC) e tokës funksionon krah për krah me pH-in. EC ndihmon për të mbajtur sasinë e lëndëve ushqyese të disponueshme për bimët tuaja. Mund t’ju japë gjithashtu një ide për kripërat e tretura në tokë. Në fakt, bimët kanë toleranca të ndryshme për kripërat e tretura dhe përqendrimet e lëndëve ushqyese. Bimët si bizelet dhe fasulet janë shumë të ndjeshme ndaj kripërave të depozituara në tokë, ndërsa domatet kanë një tolerancë të moderuar për përcjellshmëri më të madhe.

Hanna ka krijuar testues EC për t’ju ndihmuar të zgjidhni kulturën e duhur për tokën tuaj ose ta përmirësoni atë sipas nevojave tuaja, të gjitha me një çmim të përballueshëm.

Soil Test™ Direct Soil EC Tester

Nutrientët

Çdo bimë thith ujin dhe lëndët ushqyese nga toka, të cilat janë substanca thelbësore për rritje. Para së gjithash, secila bimë ka nevoja specifike për të marrë Makroelementët Primarë: Azot / Fosfor / Kalium.

Qëllimi i plehërimit është të sigurohet një furnizim me elemente ushqyese të përshtatshme për nevojat aktuale të bimës. Rrjedhimisht, është e nevojshme të monitoroni me kujdes sasinë e lëndëve ushqyese të pranishme në tokë, për t’u siguruar që të korrat tuaja kanë vetëm lëndët ushqyese që u nevojiten në të vërtetë. Në këtë mënyrë mund të shmanget mbidozimi, i cili është i kotë dhe mund të shkaktojë varfërim të tokës. Hanna ka mjete që masin lëndët ushqyese më të rëndësishme për rritjen e bimës suaj!

Spektrofotometri iris

Lizimetri i thithjes për monitorimin e nivelit të tokës

Fotometër për analizimin e lëndëve ushqyese